Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uzavřít přívod vody do bojleru?

Od: uzavreni odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Letos jsme vyměnili starý bojler za nový, vše proběhlo v pořádku a bez problému.

Doma máme ještě jeden bojler, který počítám, že se bude muset také brzy vyměnit a nebo na něm bude potřeba provést nějaká údržba. Ovšem problém je ten, že jsem zjistil, že nejde ovládat přívod studené vody k bojleru. Ať dělám, co dělám, ten kohout se prostě nepohne, za tu dobu to tam asi nějak zatuhlo nebo zarezlo, nevím, u toho předešlého bojleru tam šlo točit na obě strany bez problému.

Můj dotaz teď je, co s tím? Napadá mě jedině možnost vypnout prostě na tu dobu, co se bude pak ten bojler měnit nebo na něm dělat údržba, vypnout klasicky jen přívod vody do celého domu, jako se to dělá třeba při výměně vodoměru...

Nebo má někdo jiný nápad, nebo již řešil tento problém? Jak jste postupovali? Vypouštěcí ventil by (snad!) měl být v pořádku...

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud je to RD, tak bych vypnul hlavní přívod. Pokud je to obytný dům, tak vlastně také, ale asi bych s předstihem informoval (cedulkou ve vchodu) sousedy. Zdravím!

P.S. Zkuste ventil opatrně poklepat (přes hadr) a třeba se uvolní.

doplněno 05.06.15 16:34:

uzavreni - to je normální ventil a okolo toho dříku (u šroubení) to bude zarostlé vodním kamenem. Zkuste to tam očistit a potom trochu povolit to první šroubení pod uzávěrem (ten je z hliníku=?). Mohlo by se to uvolnit - a začne to kapat .

tomibender*
hodnocení

2x
Bojler jsem měnil nedávno a kohout taky nešel povolit. Tak jsem vypnul vodu před vodomerem a v pohodě. Vypouštěl jsem ho normálně přes trubku, tím ventilem by to trvalo dlouho.

hodnocení

2x

Tak jak píšete, zastavit hlavní přívod a přednostně vyměnit nefunkční ventil před bojlerem a hned můžete zase na hlavním pustit vodu...taky pro případ nutného odstavení bojleru v budoucnu; a taky vás doma nebudou mít moc rádi, pokud by se oprava bojleru protáhla (i jeden den bez vody je nepříjemný...) a voda bude zastavena na hlavním uzávěru...

hodnocení

0x

No pod tlakem to neuděláte. Musíte zavřít nejblišší předcházející (fungující) kohout. Pokud to ovlivní další spotřebitele, je vhodné je včas upozornit, aby si udělali nutnou zásobu vody a vybrat si dobu, kdy se dá předpokládat malá spotřeba. Při té příležitosti také vyměňte onen zatuhlý kohout.

Je to poměrně častý problém a lidi jsou nepoučitelní. Když jsem bydlel v domku, všechny kohouty jsem občasně protočil (aspoň 1x do roka), aby nezatuhly a nebyl nejmenší problém. Pak jsem se odstěhoval a bejvalka se na to vykašlala. Po pár letech jí praskla doma roura a při té příležitosti zjistila, že nejde hnout ani jedním kohoutem (před vodoměrem, za vodoměrem, na odbočce do koupelny). Musela volat pohotovost vodáren, aby zavřely uzávěr v chodníku. Když Vám přitom teče voda ze zdi, je doba, než přijedou nekonečná. Nehledě na to, že je to docela drahá sranda.

uzavreni
hodnocení

Pro všechny:

magdon: Máte pravdu, v podstatě všechny ostatní kohouty (vodovod a podobně) občas "zkušebně" protočím, ale na tenhle jsem vždycky nějak zapomněl...no, teď asi jedině teda ta výměna.

Naštěstí se v mém případě jedná o RD, takže tím nikoho neohrozím, vyjma teda rodiny. Vidím to teda asi tak, že vypnu hlavní přívod v domě, ten kohout vyměním a uvidím. Jedná se o tuto spojku.

doplněno 05.06.15 16:13:

Obrázek z internetu.

Jak uzavřít přívod vody do bojleru?

U těchle kohoutů se dá vyměnit jen kuželka, podobně jako u kohotu u umyvadla. Nemusí se měnit celý kohout. Kuželka se běžně prodávala za pár korun (předpokládám, že nemáte u bojleru 2 coulový kohout ;) ) Už jsem jí ale dlouho nekupoval, tak nevím jak dneska. Je to jednodušší, než se s nejistým výsledkem snažit kohout rozhýbat. Pravděpodobně by potom kapal kolem hřídelky.

vampir
hodnocení

0x

Dobrý den,

zkuste to hliníkové ovládací kolečko otočit kleštěma ( sikovky nebo v lepším

případě hasák ) Už se mi to párkrát povedlo rozhýbat. Vemte kleště a nasaďte

je přímo na ovládací kolečko, když se ulomí hliníkové kolečko tak to zkuste

za ten mosazný trn na kterém je umístěné hlin. kolečko.

Hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]