Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. chtěl jsem se zeptat jak mám přistupovat ke stěně vystavěnou z kotovice.to znamena jak ji mám omítnout a v nejlepším případě zateplit.Nepřípustnost zadržování vlhkosti jsem si vědom.Děkuji za jakoukoliv radu a odpověď.
Raději bych začal od píky. Pokud je to zeď z kotovic a nikdy se s ní nic nedělalo, tak je z doby kdy nemá izolaci, ale pouze kamenný základ. Věřte že každé přidušení takové zdi je katastrofa. Vysychání kotovicové zdi je na dlouhé časy. Kotovice potřebuje vzduch, pokud jí přidusíte, zanedlouho suchá nebude. Budete muset vymyslet kvalitní provětrávání, jinak to bude špatně. Kotovicové zdi nebývají zrovna rovné. Nopky vám nerovnosti okopírují a vy se s polystyrenem nesejdete a navíc je to nestabilní podklad. Řešení je několik. Buď přistavíte před kotovici s patřičnou mezerou kantku a nebo vytvoříte provětrávací konstrukci. Kotvěte ji moždinami od Fischera. Vyrábí kotvíci prvky pro takto nestabilní materiály.
S tou kantkou bych to taky moc neriskoval...podle dotazu soudím, že si to chce dělat sám. Kantka = další základ...na hlínu asi stavět nebude a takovou stavbu obkopávat nevím nevím...svépomocí bych tohle dělat určitě nedoporušoval...muselo by se to dělat po částech...začít od rohu atd...navíc podpírat celou stavbu...Tady buď dodatečně nechat dodělat izolaci (pokud není) nebo udělat to provětrávání vytvořením rastru...
zdravim...kotovice saha až dolůpod uroven podlahy na dvoře.Ale pozor je sucha.Domek je starý cca 104 let a podřezávani a podizolovávani jakymkoli izolacním materiálem se mi zda obrovský zasah do statiky celé zdi.hliněné bloky jsou z nepalené hliny a je z nich postavena celá...
Pepco, nevidím Vaše zdi, ale opravdu suché? Jak to víte. Je to porezní materiál, kdyby byl suchý, tak nasaje vlhkost. Je tam hydroizolace? Nebo je to na písku?
Pokud je to tak suché, jak píšete, tak nebude problém s kontaktním zateplením. Pokud je to ale podle mě, jen na povrchu oschlé, ale uvnitř vlhké, tak jen provětrávanou fasádu.
Jak silné zdi máte, dělal jste sondy? Přeji jen dobré rozhodnutí.
Jestli do stěn nevniká vlhkost (zespoda jestli se jedná o přízemí), tak by neměl být problém. Pokud tedy je stěna suchá, tak můžete postupovat klasicky s omítáním. V případě zateplení bych doporučil klasické kontaktní zateplení EPS. Jestli je stěna vlhká tak buď pořádně odizolovat, nechat vyschnout a zateplit nebo provést tzv. provětrávanou stěnu(fasadu).
bylo mi i razeno prikotvyt po celé stěně nopovou folii a pres to prokotvit polystyren...jak se vám tato rada jevý?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.