Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci prodat dům s pozemkem a vyčíslit hodnotu zvlášť pozemku a zvlášť domku a poté to spojit dohromady a dostat konečnou prodejní cenu. Takže moje otázka zní, na jakou hodnotu můžu sám vyčíslit hodnotu pozemku? Mohu se orientovat podle prodejních cen prázdných stavebních pozemků? Řekněme, že pokud lidé v dané lokalitě průměrně prodávají pozemky za 2000kč/m mohu tedy počítat s tím, že když má můj pozemek 800m, že jeho hodnotu vyčíslím řekněme na 1800kč/m?. Nebo jak tohleto funguje? Podle čeho se mám řídit?
Moc děkuji
Jak říká kolega - platí zákon nabídky a poptávky. Vemte si příklad dálnice D 11 u Hradce, kdy ona statkářka Havránková z kousku pozemku vytřískala milióny. Byla poptávka. Kdyby nebyla ,tak by to neprodala ani za korunu. Takže stanovte si cenu, jak je v místě obvyklé,jaké je bonita pozemku a zda je v místě zájem o koupi - okolí, obslužnost, infrastruktura a pod.
Za stejnou cenu za jakou se prodávají prázdné stavební parcely ve vašem okolí to neprodáte. Každý si raději koupí prázdnou parcelu a postaví si dům podle svých představ. Ten Váš dům by určitě musel předělávat, případně celý zbourat a to je velmi nákladné. Proto se při prodeji domů udává cena domu s pozemkem dohromady a každý zváží, jestli se mu za tu cenu vyplatí koupit.
Jestliže chcete vyčíslit pozemek i dům samostatně, je dobré cenu za 1 m2 pozemku uvést nižší, než se prodávají prázdné parcely ve vaší lokalitě. Můžete třeba zvýšit cenu domu, ovšem otázka je, jestli to někdo koupí.
Sleduji nabídky realitek delší dobu a tak vidím, že za první požadovanou cenu se dům nikdy neprodá. Když se objeví záznam prodáno, je to vždy za nižší cenu než byla ta původní a často je rozdíl v ceně opravdu velký.
Dobrý den, děkuji za reakci..to sice máte pravdu, že si každý koupí sám a udělá podle svých představ. Nicméně pokud chce někdo opravdu bydlet v Říčanech, pak obyčejný člověk stavební pozemek podle jeho představ atd. nesežene pod 3500Kč za metr. Připočtěte cenu domku a všeho okolo a jste na 5 milionech. Já bych to samozřejmě nabídl levněji a i tak bych byl v plusu. Lepší než aby to tam jentak stálo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.