Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost měnit plynovou hadici od sporáku?

Od: mikes* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

asi před týdnem u mě byli plynaři zkontrolovat (jako každý rok) těsnost sporáku a jeho připojení. Vše v pořádku ale řekli mi, že podle nějaké nové směrnice je potřeba měnit ohebnou gumovou hadici za nerezovou nebo pevnou. Nevíte o tom někdo něco víc? Teď mám klasicky tu gumovou hadici s uzávěrem před pevným potrubím co je zkrz jádro.

Děkuji za odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yzala6ada
hodnocení

2x

Pokud je to tvůj barák, tak není síla, která by tě donutila tu hadici vyměnit. Buď se dáva nová hadice a nebo se může dát stop ventil, před strarou. Rozvod pro revizi musí plnit EN 1775 a TPG 704 01. V případě gumové hadice neplní požární odolnost 650°C po dobu minimálně 30 minut.

Takže pokud nepotřebuješ mít v ruce platnou revizi, tak můžeš nechat starou hadici. V případě, že máš barák pojištěný, tak je určitě rozumné hadici vyměnit, protože na tohle se vztahují výluky v pojištění.

Mluvíš ale o jádru, takže se asi bude jednat o panelák. Tam je situace komplikovanější. Zde již prakticky tě mohou ostatní spolumajitelé donutit, aby jsi měl revizi platnou. A to znamená i např. výměnu hadice.

Takže za mě vyměnit.

figurek*
hodnocení

1x

hm. Občas se zde objeví dotazy, ze kterých přeběhne mráz po zádech. Například se tu jeden ptal, jak uzemnit bleskosvod přes domovní rozvaděč.

Podle toho co píšete, vám vaše hadice slouží už dost let. Proto bych vám radil nehledět na výdaje, hadici vyměnit a použít tu nejlepší, která existuje.

hodnocení

0x
Me kdyz plynar zapojoval kamna tvrdil to samy a dones nerezovou ohebnou hadici mam ji 4metry dlouhou

buss
hodnocení

0x

Když to tvrdí, proč jste se ho nezeptal podle čeho, kde ta povinnost je stanovena? Už jste to mohl vědět, jak to je. Unikal vám plyn, bylo vidět, že je stará, popraskaná? Životnost hadice uvádí výrobce. Výhoda nové, "kovové" je, že se už nemění. Mimochodem, není povinnost dělat revizi sporáku. Nepíšete, co to je za byt, barák. Je ČSN závazná?

žádná rada, jen samé otázky...

buss

Dal jsem úžasnou radu :Když to tvrdí, proč jste se ho nezeptal podle čeho, kde ta povinnost je stanovena? Životnost uvádí výrobce.. není povinnost kontroly v bytě. Já se nebojím ptát! Že lidi skočí na ...
Vaši nevidím. Howgh.

vklus
hodnocení

0x

Nevidím do toho, ale u nás v paneláku se taky měnili hadice, ale hlavně kohouty, které musí být nějaké speciální (nevím v čem nějaká klapka či co). Hadice taky tedy měnili, ale jen těm kdo měli ještě staré trubkové připojení. Pokud měl někdo v bytě už hadici od sporáku ke kohoutu tak to nechali a jen vyměnili ten kohout. Na nástěnce bylo něco proč a jak,ale nějak mi to bylo fuk abych to zjišťoval přesněji.

honzajs122
hodnocení

0x

je to plyn...plyn může ucházet...plyn může vybuchnout ... proto bych volil vždy to nejlepší ...

hodnocení

0x

Ano, gumová hadice je zakázána. Velmi přísně, protože guma stářím řídne a může propouštět nebo prasknout! V každém větším marketu dostanete kovou, se správnými konci a ve správné délce, koupit. Anebo zavoláte plynaře, ten vám nerezový vlnovec ustřihne ze svých zásob a namontuje správné koncovky. Není to až takový problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]