Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolubydlící si chce nastěhovat přítele

Od: jakubhuvr odpovědí: 5 změna:

Hezký den, do bytu, který mám pronajatý se spolubydlící si ona chce nastěhovat nového přítele.

Nájemní smlouvu máme oba stejnou, oba jsme nájemci bytu se stejnými právy a povinnostmi. Já s jeho nastěhováním nesouhlasím, když jsme smlouvu uzavírali, nepočítal jsem, že budu bydlet se třetí (neznámou) osobou. Majitelka bytu o tom ještě neví, mám obavy aby se proti mě nějak nespikly, s mou spolubydlící jsou dobré známé. Jako uživatel bytu se stejnými právy jako spolubydlící by mě zajímalo, jestli proti tomu můžu něco dělat. Minimálně by se měla změnit smlouva, přeci za něho nebudu platit veškerou spotřebu vody, elektřiny a tepla.

Na internetu jsem hledal podobný problém, ale nikde jsem se nedohledal, dle nového Občanského zákoníku si nájemce může do pronajatého bytu nastěhovat třetí osobu i bez souhlasu majitele bytu, ale právě nechápu, jak je to ošetřeno v případě, kdy již s někým bydlí a mají stejnou nájemní smlouvu a stejná práva na využívání dispozic bytu.

Za jakoukoliv radu předem moc děkuji, to radši ani nemluvím o tom, že je na mě spolubydlící naštvaná a odmítá moje jakékoliv racionální argumenty, diskuze s ní se obávám není možná... Jakub

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

jestli tam bude bydlet denne, minimalne voda se musi rozpocitat na tretiny a rozdelit 2/3 vs 1/3, u elektriny je to jedno a tepla take (m3 a pocet osvetleni je porad stejny, at uz tam je nebo ne)

majsterjoe*
hodnocení

0x

Když bude nejhůře, tak si tam vem na chvilku taky svého spolubydlícího. Ono je to přejde.

Možná to je ze strany tvého spolubydlicího takový pokus, jak se tě zbavit a nechat si byt pro sebe.

vilik*
hodnocení

0x

Vodu, ohřev vody, na třetiny, teplo asi napůl, ale nájem, elektřinu, bych viděl dle domluvy, protože určitě bude užívat společnou část bytu, koupelnu, kuchyň apod. Když na to nepřistoupí mohl byste jim byt přenechat a najít si jiný. Lepší, než platit návštěvě pobyt. Když se domluvíte, ušetříte část nájmu. Zkusil bych na to sepsat smlouvu, pokud byste chtěl zůstat. V každém případě si opište stavy měřidel před nastěhováním, ať máte doklad, že došlo k navýšení, klidně si to vyfoťte. Nebo, jak tu je už psáno, vezměte spolubydlící/ho do vaší půlky taky.

standa1122

Jak můžete roypočítat vodu na půl, když tam budou 2+1? Spravedlivě na tři díly, jinak bude dotovat ty dva !

Ale bydlet s někým je každého svaté právo a myslet si, že budete ve dvou bylo hodně naivní myšlení !

doplněno 05.06.15 14:08:

Jo, máte pravdu s tou vodou na 3 díly.

vilik*

Píšu, vodu, ohřev vody na třetiny... Nebo tam vidíte něco jiného? Četl jste to? Nebo reagujete na jiný příspěvek?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]