Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přidělat tento pant?

Od: kklaban odpovědí: 22 změna:

Ahoj, našel jsem na netu pant, který bych rád namontoval na konstrukci otevírací dvojkřídlé brány. Je jasné, že tu destičku přidělam k betonovým sloupkům, ale jak to přidělam k bráně? To jako dám šroubek do té pididírky?To by asi moc nedrželo. Nevíte někdo?

Jak přidělat tento pant?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

co třeba přivařit...

hodnocení

0x

Ta vaše pididírka má na tomto konkrétním pantu Ø 9mm. Takže je to předpokládám na osmičku šroub a ten už něco udrží.

A nebo jak píše kolega - přivařit. Ono je to stavěné na oboje.

Všechny rozměry máte např tady.

joudic*
hodnocení

0x

no popravde takto si pant na tezkou svarovanou branu asi nepredstavuju, zalezi jak je ta brana tezka, ale to foto zkresluje... po privareni snad a nebo spis tak na tu moji branu na horni pant (moje brana ma spodni pant v zemi, cili celou vahou je brana zapichnuta v jamce v betonu, horni pant jen kridlo pridrzuje vodorovne)

hodnocení

0x

třeba tento - HP-24-S má nosnost 150kg / pant, záleží tedy na váze vrat, zda bude možno tento typ pantu použít, více zde

kovopolotovary.cz/...

jsou tam i další typy, záleží, jaký máte sloupek

kovopolotovary.cz/...

kklaban
hodnocení

Díky za odpověď, No podle mých propočtů by jedno dvoumetrové křídlo mělo vážit cca 30kg když to budu svařovat z jeklu 40x40x2

Páč 1m Jeklu má 2.4kg + šejtky jako výplň když jedna bude mít cca 0.5kg

Sloupky mám betonové ze štípaných bloků proložené 4ma roxorama v jednom soupku. Brána na výšku bude mýt nějakých 125cm

Ještě se zeptám ohledně těch pantů. stačí když to dám na hmoždinky nebo je lepší tam dát nějakou šroubovici slabší na chem. kotvu?

Zrovna jsem cca před 14 dny dělal něco podobného. Akorát jen branku cca 1m širokou. Sloupky také ze štípaného KB bloku. Abyste ty panty hodil svisle pod sebe, budete sis tím muset pohrát. Já to vyřešil přišroubováním U profilu na sloupky, přičemž do betonových sloupků jsem flexou prořízl 2 drážky, do kterých jsem U profil usadil. Když jsem měl usazené na betonových sloupcích U profily, tak jsem mezi to teprve svařil branku. Panty jsem jak ke sloupku , tak k rámu branky přivařil. Po dokončení jsem vše rozebral a odvezl do žárové zinkovny. Přikládám obrázky.

Jak přidělat tento pant? #2
Jak přidělat tento pant? #3
Jak přidělat tento pant? #4
Jen poznámka:
Zdá se, že se nemyslelo dopředu a "práh" branky je vysoko, nevejde se v jedné rovině pokračování nepřetržité dlažby až k domu.
Nešlo by tu dlažbu od cesty k brance zvednout a udělat v jedné, byť třeba šikmé rovině až k domu?
doplněno 12.06.15 16:14: Kejikl, můžeš mít pravdu. Já koukám na obrázky na mobilu. Takže nevidím tu ne/rovinu.
Ovšem pokud podle tebe je dlažba v rovině prahu, bude asi třeba betonový práh přiznat, z obou stran dlažbu dořezat k betonu.
Já preferuji dlažbu v jednom kuse bez přerušení, teda i pod brankou mezitsloupky.

Nevím, já vidím práh branky ve stejné výšce jako zámková a pokud na tu výšku tazatel naváže a protáhne to k domu, bude to OK.

hujer123*

Ten práh by ani tak nevadil, ale chtělo by to na jedné straně začít krajovými dlaždicemi a na starně druhé zaříznout. Takhle založené je to nepraktické a neestetické. I když je dost pravděpodobné, že ten práh se časem začne drolit a prášit.

Nechápu, proč řešíte zámkovou dlažbu. Ta dlažba co tam již je , dělalo město jako veřejnou komunikaci.

Diskuze má být snad o pantu. Obrázky jsem vystavil pro tazatele dotazu jak panty přidělat.

Máš pravdu.
K pantu bylo řečeno téměř vše. I tvůj způsob upevnění je dobrý.
Na tuto poradnu chodí mnoho lidí hledat třeba i inspiraci. A tvé fotografie jim mohou otevřít oči.
Fotky jen potvrzují, že při kladení dlažby se velmi nemyslelo. Dělal ji možná jen nějaký amatér, zaměstnaný obcí na veřejně prospěšných pracích, který koukal jen na metry čtvereční, nedořezal dlažbu až po beton a místo nějakého estetického, praktického položení s návazností v budoucnosti mu chodilo po rozumu jen to, že tonda s frantou ho čekají u piva.
Co udělá majitel chodníku, resp. branky s těmi dírami mezi dlažbou a betonovým prahem? Zaleje je betonem, který se nespojí s prahem, bude jiné kvality a barvy, a stejně časem kus klesne pod úroveň?! Nebo bude každou chvíli v potu tváře dobývat z mezer plevel? A poslouchat řeči manželky?
jipodpet, už chápeš, proč jsem přidal poznámku ke dlažbě? Tys majitel branky, ty budeš dokončovat chodník od branky k domu. Umíš si představit, jak budeš pokračovat? Jak to bude vypadat?

Zámkovou dlažbu dělala stavební firma. Já osobně bych si zámkovku tvaru kosti nedal. Plot byl postaven několik let předtím, než se stavěla komunikace. Ten práh byl myšlen, že nebude vidět, ale výškově tu komunikaci pak udělali níž.

Praděpodobně to vyřeším tak, že práh bouracím kladivem odstraním ve výšce cca 6 cm, krajové "kosti" zaříznu do roviny a budu pokračovat dál svojí dlažbou. Mohl bych sice dát svou dlažbu již od asfaltové komunikace, ale zámkovka "kosti" je použita u všech domků a to by pak nevypadalo dobře. Navíc nejde jen o branku, ale i vjezdovou bránu a parkovací stání. Tak asi takto.

frame*

Zedníci mi vyzdili pilířky na branku. Usilovně furt měřili a měřili, až jim to nevyšlo. Světlost mezi pilířky jsem plánoval 100cm. Ve skutečnosti je jen 90 cm. Z každé strany bude nějaký přesah betonové stříšky, na jedné straně budou závěsy a na druhé zamykací protikus. Předpokládám, že po osazení branky se světlost zmenší na cca 80cm. Není to málo. Sice bude hned vedle velká brána, ale chtěl jsem aby se brankou dalo v pohodě projet s kolečkem a pohodlně protáhnout třeba s kolem.

doplněno 23.06.15 12:26:

Děkuji za info a fotky.

Vypadá moc hezky.

Tak já udělal světlost mezi betonovými sloupy 100cm. Pak jsem to dorovnal těmi železnými sloupky z jeklu U a šířka vlastního rámu branky vč. pantů mi tedy vychází cca na 93 cm. Na rámu branky jsou plaňky o tl. cca 18mm , Takže když je branka otevřená , tak je čistý průchod cca 87cm. Odpoledne to změřím přesně, abych nekecal.

doplněno 22.06.15 18:12:

Tak jsem to změřil. Čistý průchod otevřenou brankou je 85cm.

Jak přidělat tento pant? #5
Jak přidělat tento pant? #6
Jak přidělat tento pant? #7
kklaban

Z jakého jeklu jste dělal tu branku?

Rám branky 40x40 stěna 2mm. Sloupky jekl U 40x40x40 stěna 2mm.

10.07.15 08:41

děkuji

joudic*

pocital bych s tim, ze se na to vzdycky muze nekdo povesit, tak at vam to neurve, kdyz udelate zaves "akorat"

hujer123*

Dej to raději na kotvu a nezapomeń vyvrtat otvor pro stavěcí šroub, aby bylo možné nastavit sklon křídla a mezeru mezi křídly.

kklaban

No vidíte otvor pro ten stavěcí šroub, to mě nenapadlo ani. Díky

kklaban
hodnocení

0x

Díky všem za příspěvky a především za ty fotky.

asde
hodnocení

0x

Jde tento pant přišroubovat i na zděný sloupek, klasika cihly a omítka nebo je určen jen pro betonové sloupky? A pokud ano, jak přišroubovat (hmoždinky, chemická kotva)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]