Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uložení trámů

Od: kebous odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, měl bych otázku jakým způsobem se dříve (před cca 80lety) mohla řešit návaznost podlahy a příčky. Přikládám původní výkres bytu, který nyní předělávám. Jedná se o 80let starý cihlový 4 podlažní bytový dům. Ve výkresu jsem vyznačil nosné stěny a příčky zeleně, uložní trámů červeně. Jde mi o místo, kde bych rád vyzdil z ytongu sprchový kout (označeno žlutě. Z pohledu trámů se mi jedná o místnosti označené Předsíň a Spíž. Vedou v nich dva nosné trámy podlahy (vlevo a veprostřed - v pravé části místnosti žádný není). Má otázka zní na čem drží podlaha v této pravé části místností. Mohlo se to dříve dělat tak, že záklop na trámech procházel skz příčku až na trám v pokoji? Skladba podlah je: nosný trám, prkený záklop, škvára, polštáře, prkna. Příčky by měly procházet všemi 4 patry domu.

Předem díky za odpověď

Uložení trámů

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
prostě se na nosné zdi udělal strop (podhled) a pak se dozdívaly příčky. Nakonec se dodělával zásyp a pochozí plocha.
Už z logického hlediska to ani nemohlo být jinak - příčka se tímto postupem ukotví jak dole, tak nahoře. Na pochozí plochu (tak jako se to dělá dnes) se příčky nestavěly - prkenný záklop by to neunesl.
Teoreticky je ovšem možný i postup stavět příčky průběžně nahoru a pak na ně ze stran přidělávat nějaké latě a k nim přidělat podhled, ale zdá se mi to strašně nepravděpodobné - komplikované.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Aby se daly vymýšlet nějaké postupy, tak si zjisti,z čeho jsou postavené ty vnitřní příčky, kolem té zamýšlené koupelny? Jestli jsou zděné, nebo jen dřevěné. V patrech se takové dřív dělaly. Mám barák podobně starý a jsou z ohozenýho dřeva. Jen ty mý podlahy mají ty trámy dva. Podlahák a stropák, tak asi 80 cm od sebe.Třeba by šlo, nad těmi trámy, vést železnou roznášku od levé obvodové zdi na tu první snad zděnou příčku. Mrkni se na ty výšky nad tím trámem. Stará koupelna v tom domě, v patře, byla založena mezi trámy na betonovým základě. Jen díky zatékající vodě odehnily konce trámů ve zdi. Na to bacha. Doporučuji určitě provést dokonalou IPOvou izolaci. Já jsem si nad ní ještě přidal malou GULU.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]