Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava kamenného plotu

Od: vineva* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,rozpadá se nam trochu víc plot.Vložila jsem radši foto. Poraďte,je to nutné zcela rozebrat.Plot je cca 35 m dl.a je to tak na 2 mistech takle hodně,jinak kameny ani uvolněné nejsou,ale je vypadaný cement,nebo co se to tam dává.

Děkuji za rady

Oprava kamenného plotu
Oprava kamenného plotu #2
Oprava kamenného plotu #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ju*
hodnocení

4x

Takhle zdálky to vypadá, že by pomohlo jen vyspravení poškozených míst, někdo zanedbal údržbu,... ještě by se to dalo zachránit, v nejbližším okolí najít zedníka nejlépe důchodce který nebude nikam spěchat a se spárami a klínkováním zídky si vyhraje...nebo pokud je v domácnosti či rodině kutil s minimální znalostí zednické práce...tak do toho, hlavně k tomu nepouštět mastila který to zaomítá či jinak zbalastí...asi tak, hezký den.

vineva*
hodnocení

Díky,budeme muset nastoupit na to sami,ale teď je problém čím spárovat.Dostali jsme už pár rad,ale váháme.Chceme to rozhodně zachovat a nenahazovat.Radili -klasická malta,nebo jenom cement.Dokonce i někdo radil lepidlo na obkladačy.I když to se mi zdá divné,

ronyx*

Zdravím,
spároval bych to polosuchým betonem z ne moc hrubého písku. Cement je na obklady a dlažbu, tady je potřeba víc materiálu. Maltu bych nevolil, protože je realitvně měkká a časem by se mohla vydrolit. Lepidlo by teoreticky být mohlo, ale finančně by to bylo poměrně nákladné.
Co se týká betonu - vyškrábal bych spáru, vyčistil, pak bych nastrkal spárovačkou beton do spáry, co by to šlo, pak bych si druhou přiměřeně širokou spárovací lžicí podržel přední stranu (možno i třeba kouskem prkénka a pod.), aby mi beton ze spáry nevypadával a doplnil bych spáru do plna a beton ve spáře zhutnil (sešťouchal). Nakonec bych přední hranu spáry spárovací lžicí uhladil a "utáhl" povrch betonu.
Pokud je zídka suchá, by by dobré třeba druhý den povrch betonu ve spáře lehce pokropit vodou, aby rychle nevysychal (časem by se mohl začít drobit, protože by se tzv. spálil).

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Když to má tu docela zachovalou stříšku, tak bych se taky přimluvil, za poctivé vyspárování. Hlavně praskliny na povrchu té stříšky.Kameny bych potvrdil a neomítal.

doplněno 29.05.15 21:42:

Ahoj. Ronyxi, taky dobrý. Tak ňák jsem si to představoval.

hodnocení

0x

Ty velké díry v kamenné zídce se musí tzv. "vyklínkovat" natlučením dalších kamenů vhodného tvaru. Zeď drží pohromadě právě pomocí těchto klínků. Spárovat pouze škvíry (spáry) menších rozměrů - spáry nic neudrží, pouze těsní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]