Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepětí či podpětí v síti?

Od: ja* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer,

v elektrice se vůbec nevyznám a mám z ní od mala respekt, proto bych se chtěl zeptat na Váš názor na následující věc, která začala zhruba před měsícem.

Vždy když začně či přestane mrazit lednička, tak mi problikne na dvě-tři sekundy monitor (zhasne se a pak se rozsvítí) u PC, který je v jiné místnosti. Předpokládám, že to značí přepětí či podpětí v síti?

Myslel jsem si, že to může být způsobeno zamraženým mražákem, lednici jsem tedy odmrazil, ale i nadále výše uvedený stav trvá.

Jinak nic zvláštního v souvislosti s elektřinou již nepozoruji. Když pereme, vysáváme či třeba ohříváme jídlo anebo si děláme vodu na čaj, tak monitor nikdy jindy neproblikne.

Elektřinu mám dělanou novou před 5 lety, monitor je cca 3 měsíce nový a lednici budeme mít zanedlouho 6 let.

Je mi jasné, že budu muset nejspíše pozvat elektrikáře či revizního technika, spíše mě zajímají zkušenosti s touto či podobnou záležitostí.

Děkuji a přeji klidný večer.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

0x

Zapněte lednici do jiné zásuvky zda to bude taky dělat. Já bych to viděl na volné dráty někde v zásuvce.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tento stav je "normální" a Vaše el. síť je v pořádku. Není to ani přepětí ani podpětí, ale rušení - rušení od té ledničky, ve které je problém. Lednička má mít funkční odrušovací kondenzátor. Svého času jsem hodně nahrával z gramofonu a ledničku jsem v té době musel vypínat, protože bych měl "lupanec" v nahrávce, kdyby se lednička spustila. Myslím, že bude stačit opravář na ledničku (nebo to neřešit). Zdravím!

doplněno 27.05.15 20:17:

ja - já mám zkušenost takovou, jak jsem Vám psal. Já bych viděl problém v ledničce. Ale, myslím, že je to pouze rušení, které neublíží. A žádný jiný přístroj Vám to nikde v bytě nedělá.

Ovšem, pokud si vypnete hlavní jistič, tak si můžete tu zásuvku zkontrolovat a šroubky eventuálně dotáhnout.

ja*
hodnocení

Děkuji, takže by se nemělo jednat o nějaký závažný stav, který by bylo třeba akutně řešit?

hm*
hodnocení

0x

A jak se chová světlo s obyčejnou žárovkou?

Tu jinou zásuvku, jak píše přede mnou, zkuste.

ja*
hodnocení

Ok, vyzkouším

hodnocení

0x

Já si myslím že v ledničce možná odešel nebo zeslábl odrušovací kond. Sice mě zarazilo, že monitor na několik vteřin zhasne, to by se dít nemělo, ale nejspíš není moc odolný proti EMG :)

doktpr365*

V ledničce není odrušovací kondenzátor.Dříve tam býval rozběhový a běhový.Dnes už to nahrazuje rozběhové relé.

ja*
hodnocení

Tak dnes jsem zapojil lednici do "jiné" zásuvky. Respektive do druhého místa z dvojzásuvky. A zatím se mnou popsaný problém nevyskytnul, tak to budu sledovat dále.

humbucker*

Ahoj. To by mohlo být ono. Pokud ta jiná zásuvka je napojena na jinou větev rozvodu-jištění-fázi, mohlo by být vyřešeno. Pokud to bylo přesunuto jen do jiné části dvojzásuvky, problém by mohl být v té druhé. To dotažení drátků, tu už bylo zmiňováno.

doktpr365*

Pokud se v tom trochu vyznáš tak rozdělat kryty a přetáhnout šroubky pokud tam jsou.Já osobně bych si změřil impedanci smyčky nebo nechal změřit abych věděl kde je problém. Nejspíše to bude v té zásuvce která dělala problémy.

ja*
hodnocení

Tak bohužel, dělá to i v té druhé zásuvce dvojzásuvky :(, zkusím ještě tedy úplně jinou zásuvku.

hodnocení

0x

Hledal bych problém v ledničce, ne v zásuvce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]