Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
v elektrice se vůbec nevyznám a mám z ní od mala respekt, proto bych se chtěl zeptat na Váš názor na následující věc, která začala zhruba před měsícem.
Vždy když začně či přestane mrazit lednička, tak mi problikne na dvě-tři sekundy monitor (zhasne se a pak se rozsvítí) u PC, který je v jiné místnosti. Předpokládám, že to značí přepětí či podpětí v síti?
Myslel jsem si, že to může být způsobeno zamraženým mražákem, lednici jsem tedy odmrazil, ale i nadále výše uvedený stav trvá.
Jinak nic zvláštního v souvislosti s elektřinou již nepozoruji. Když pereme, vysáváme či třeba ohříváme jídlo anebo si děláme vodu na čaj, tak monitor nikdy jindy neproblikne.
Elektřinu mám dělanou novou před 5 lety, monitor je cca 3 měsíce nový a lednici budeme mít zanedlouho 6 let.
Je mi jasné, že budu muset nejspíše pozvat elektrikáře či revizního technika, spíše mě zajímají zkušenosti s touto či podobnou záležitostí.
Děkuji a přeji klidný večer.
Dobrý den, tento stav je "normální" a Vaše el. síť je v pořádku. Není to ani přepětí ani podpětí, ale rušení - rušení od té ledničky, ve které je problém. Lednička má mít funkční odrušovací kondenzátor. Svého času jsem hodně nahrával z gramofonu a ledničku jsem v té době musel vypínat, protože bych měl "lupanec" v nahrávce, kdyby se lednička spustila. Myslím, že bude stačit opravář na ledničku (nebo to neřešit). Zdravím!
doplněno 27.05.15 20:17:ja - já mám zkušenost takovou, jak jsem Vám psal. Já bych viděl problém v ledničce. Ale, myslím, že je to pouze rušení, které neublíží. A žádný jiný přístroj Vám to nikde v bytě nedělá.
Ovšem, pokud si vypnete hlavní jistič, tak si můžete tu zásuvku zkontrolovat a šroubky eventuálně dotáhnout.
Já si myslím že v ledničce možná odešel nebo zeslábl odrušovací kond. Sice mě zarazilo, že monitor na několik vteřin zhasne, to by se dít nemělo, ale nejspíš není moc odolný proti EMG
Tak dnes jsem zapojil lednici do "jiné" zásuvky. Respektive do druhého místa z dvojzásuvky. A zatím se mnou popsaný problém nevyskytnul, tak to budu sledovat dále.
Ahoj. To by mohlo být ono. Pokud ta jiná zásuvka je napojena na jinou větev rozvodu-jištění-fázi, mohlo by být vyřešeno. Pokud to bylo přesunuto jen do jiné části dvojzásuvky, problém by mohl být v té druhé. To dotažení drátků, tu už bylo zmiňováno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.