Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci obnovit starý trámový strop v chalupě, přiznat trámy do místnosti. V současné době jsou zespodu podbity podhledem, který chci odstranit. Moje otázka se týká toho, čím a jak nejlépe očistit původní trámy od zbytků starých barev, případně nějakého toho cementu ve spárách a jak potlačit tmavě šedý nádech dřeva. Zároveň chci trámům zanechat patinu, nehodlám je nějak hoblovat nebo jinak přílišně "zmlazovat".
Děkuji za odpověď
ale to je podle individuelního postupu, jaký je prvě stav trámů.
Ale odpovím:
"od zbytků starých barev"*** odstranovač nátěrů. louh a podobně.
"cementu ve spárách"*** * myslíte asi maltu, ... ve spárách stlačeným vzduchem, povrch tupou špachtlí.
plochu mosazným ocelovým kartáčem na flexe.
nevím čím to je, ale opět musím nesouhlasit. Jak je možné, že já mám trámy ve zdi mnoho desítek let? proč by měly být tyto trámy na odpis za 20 let.
V průběhu postupných rekonstrukcí se přikláním k názoru, že co je v chalupě staré a původní, má s chalupou stárnout dál, pokud to stav věcí dovoluje. Nahradit novým to jde kdykoli. V jedné části domu jsem po pečlivém zvážení původní trámy vyměnil za nové, opět modřínové, částečně ručně tesané. Ty staré byly do hloubky poškozeny, rozežrány směrem k hlavám do tenkého kužele. V polovině délky, kde byl trám nejzachovalejší, bylo ale pod odrbaným povrchem úplně zdravé a hutné dřevo, pevné jako kámen... Myslím, že v případě výměny není nutné snažit se za každou cenu docílit starého vzhledu, co je nové, ať je novým, proces stárnutí sám vykoná postupem času své.
Teď je však jiná situace, staré trámy jsou pevné, a mě je nejsympatičtější rada, která mi potvrzuje, že dřevo je potřeba očistit a zachovat. Možná bych byl opatrný s tou chemií, tenká vrstva barvy, která už časem z větší části opadala, pustí i pod kartáčem. Žádné velké broušení a už vůbec ne hoblování, kvůli změně struktury dřeva. Nakonec asi napustit napoštědlem na bázi přírodního vosku.
Pokud by měl ještě někdo nějaký nápad či zkušenost, budu za ni rád.
Tento problém jsme řešili na jedné chalupě, kde majitel koupil starou ,,rujnu´´ s úmyslem ji opravit. Při opravě stropů, který chtěli zcela vyměnit jsme zjistili, že se pod podbitím skrývají nádherné ručně vyřezávané trámy. Trámy jsme tedy nechali s tím, že přišla parta chlapíků s kartáčema a celý den drhli a drhli. Nakonec se zakitovaly díry po hřebících z podbití, trámy napustily a výsledek opravdu stál zato! Trámy jsme sice už nevolili jako nosné - nad ně jsme uložili I profily a provedli samotnou kci stropu. Takže doporučuju vzít kartáč, špachtli, případně jemný smirek a hurá dotoho
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.