Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bodovky do hotového sádrokartonového stropu

Od: verunkakliste odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

u dcery v dětském pokoji, kde je sádrokartonový strop (na něm je paro zábrána a izolace vatou) bychom chtěli udělat nové osvětlení a to bodová led světla.

1) je možné rozvést elektroinstalaci a zabudovat bodová světla již do původního sádrokartonového stropu nebo je nutné tento starý (cca 6 let) odstranit a dát nové sádrokartonové desky?

2) jaká bodová světla doporučíte a případně kolik do místnosti 4*3 m

Děkuju za pomoc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Verunko,

to je podle toho, kdo co bude zdůvodňovat.

Každopádně se bodové světlo dotkne parozábrany. Víte jakou povrchovou teplotu bude mít bodovka na krytu po svícení asi 2 hodin? Vydrží Vaše parotěska tuto teplotu po několik let, nebo se rozpadne a bude po parotěsce, která tam musí být nepropustná?

Jelikož nevím přesnou (rozměry) skladbu Vašeho stropu, domnívám se, že bude lepší a levnější jiné osvětlení, nebo použít jezdec CD profilu, CD profily a nový sádroš.

Vše je o penězích...

hodnocení

0x
Navrtat otvory do původního sádroše nebude problém. Není důvod dělat strop znova. Pak jde jen o to jestli jsou nosníky na kotvách a nad nimi prostor pro provlečení kabelů nebo jsou nosníky přímo vrtané do stropu a elektrika bude muset skrz ně. Z toho elektrikář nadšený nebude. Další otázka je parozábrana. Jestli tam je, tak se při vrtání poruší a to by se mělo při montáži bodovek taky řešit ale v dětském pokoji to nebude tak akutní jako třeba v koupelně. Co se počtu světel týče tak to záleží jen na vás. Dvanáctivoltové halogeny se dělají nejčastěji 10-20-30 watové. Když počítáte že normálně v pokoji svítí stovka žárovka cca 1300 lumen tak na krabičce halogenu budete mít světelný výkon a vyberete přibližně stejný. Podle mě by měly stačit čtyři dvacítky pro dosažení přibližně stejného osvětlení.
doplněno 27.05.15 11:03: Teď jsem si to znova přečetl a koukám že jsem přeskočil tu zmínku o vatě jako izolaci. To bude asi problém. Jestli vata slehla a nad ní je dutina tak elektrikář kabel s trochou štěstí nahmátne a provleče. Jestli je ale prostor úplně napěchovaný izolací bude muset asi nejmíň jedna deska sádroše dolu.

hodnocení

0x

podle mě existuje systém, který by se na strop jen připevnil, ledková světla jedou na 12V a k tomu je veden malinký dvoj káblík žádné 230V mohutné kabeláže. Zkuste se poohlédnou po něčem takovém.

doplněno 29.05.15 13:40:

do sádroše uděláte drážku a kablíky zasádrujete. je to minimální zásah - výhoda. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]