Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit poleptanou smaltovanou vanu?

Od: brumlazevcelina odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

prosím o radu s následujícím problémem. Před týdem žena čistila vanu, ale použila bohužel příliš silný prostředek, a tak došlo k silnému poleptání smaltu ve vaně. Jedná se o větší plochu cca 30x20 cm okolo odpadu. Zasažený povrch je na omak drsný, a začíná to velice rychle reznout. Navíc na tom ještě ulpěla barva z prádla, když se vypouštěla pračka - viz příloha. Rez i barvu jsem zkoušel mechanicky odstranit, ale jde to velice špatně - nemáte prosím někdo tip na nějaký odrezovač či jiný výrobek, který by šel použít na očištění?
Pak bych se chtěl zeptat, co by bylo podle Vás nejlepší použít na opravu smaltu u takto velké plochy? (pokud možno nějaký konkrétní výrobek, se kterým máte dobré zkušenosti).

Moc děkuji

Jak opravit poleptanou smaltovanou vanu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x
Nová smaltová stojí kolem 2000 Kč a výměna není tak složitá, zvláště jestli koupíte ten samý typ. Pokud má tato už něco za sebou, šel bych do nové.

rv, já taky. A navíc, koupila bych jiný sifon a napojila pračku přímo na sifon a nenechávala bych ji vypouštět do vany.

doplněno 25.05.15 11:08:

Rony, na starém bytě jsem to tak měla. Pod vanou šla hadice pod rantl okraje vany a pak teprve dolů.

ronyx*

Zdravím,
s tím sifonem na napojení pračky pod vanu byste neudělala moc dobře - hadice pračky musí jít do určité výšky (tuším že to je cca 60cm), aby z pračky samovolně nevytékala voda. Takže se napojuje do sifonu pod umyvadlo. Když byste ji dala do sifonu pdo vanu, tak to je jako kdybyste ji položila na zem (což můžete zkusit) - voda vám vyteče na podlahu a pračka bude stále napouštět.

brumlazevcelina

S vypouštění do vany do toho poleptání problém vůbec nebyl. Ta barva na tom ulpěla vlastně, až když ta kyselina ten povrch zdrsnila.

Nezapomínejte, že dlouhodobé působení prášků na praní, při vypouštění pračky, má velký podíl na ztrátě kvality smaltu. Agresívní čistič už jen dorazil započatý proces.

hodnocení

0x

Buď koupit barvu na vyny a sami si ji natřít, musí se natírat 2x a 1. nátěr schne cca 2 dny, nebo to svěřit odborníkovi. Jsou i odborníci, kteří pokryjí vanu zevnitř fólií, že je jak nová. Zjistit živnostníka, který se vyskytuje v nejbližším okolí. My jsme si to nechali natřít a na chalupě to už manžel zvládl sám. Ale perfektní to úplně nebylo, jen mnohem lepší. Spíš bych volila teď fólii.

dam®

Prodávají se sety na opravu smalových van. Jen zbrousit načisto a aplikovat.

brumlazevcelina

Děkuji všem. Výměně bych se rád pokud možno vyhnul. Sada na opravu smaltu mě také napadla - našel jsme na internetu jednu od kaldewei obsahující základní hmotu, tvrdidlo a emailový spray. Také jsem dostal tip použít epoxidový nátěr na renovaci van. Rád bych se zeptal, co je podle Vás lepší volbou?

Děkuji za tipy

standa1122
hodnocení

0x

Podle fotky jde už o opotřebovanou vanu. Ta koroze je jen výsledek slabé vrstvy smaltu. originální barva na vany - epoxidová - je perfektní k natření plotu. Jinak na vanu určitě ne.

Klasický starý smalt nejde běžně obrousit smirkovým plátnem. Je to keramika ! Trošku to jde smirkem pod vodu zrnitost 360.

Pak natřít molitanovým válečkem dvousložkovým základem a pak nějakou dvousložkovou polyuretanovou barvou. Odstín jak kdo chce.

Ta původní epoxidová barva na vany stála kolem 500 Kč a za týden se mi sloupla jak stará nálepka.

Polyuretan drží dodnes.

colorlak.cz/...

buss
hodnocení

0x

Remalle a podobné v Drogerii na smalt. Odstranit rez. Datum! snad už opravené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]