Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu, na co si dát pozor

Od: strait odpovědí: 11 změna:

Zdravím, nikdy jsem ještě nekupoval nemovitost, tak nevím, jak to chodí. Správně by to mělo být pochopitelně tak, že když jsou na smlouvě dva podpisy, tak mi ta nemovitost defacto patří a jsem dlužníkem té ceny, která je uvedená ve smlouvě. A předpokládám, že musím dodatečně zajít na katastr. To je asi všechno, co mě napadá, jestli je to jinak, tak bych byl rád, kdyby mě někdo opravil a taky by mě zajímalo, na co si dát pozor, abych nějak nenaletěl. Díky :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Málo info, nepíšete, co to je, SVJ, družstvo, vlastník. Máte info o bytě, jeho stavu, váznoucí dluhy, právní stav, obsah KS...? Ideálni bude, když se budete informovat na místně příslušném katastru, co po vás budou chtít! Určitě nekoušou.

strait
hodnocení

Na katastru mi sdělí všechny informace na požádání?

athenaise*
hodnocení

0x

Strait, jestliže nechcete požádat nějakou realitku-což by bylo nejlepší, tak si na internetu o té nemovitosti najděte, jestli je vše v pořádku a nejsou na nemovitosti žádné dluhy a exekuce. Poté bych vlastníka požádala o výpisy plateb elektřiny, vody a plynu. - tedy poslední třeba 4 výpisy. Pak napsat nebo pročíst smlouvu, kterou má prodávající. A co je důležité, najděte alespoň notáře, který bude mít v depozitu peníze, které mu dáte jakoby do úschovy, protože sice smlouvou nabýváte nemovitost, ale dokud nejste v katastru, není ta nemovitost vaše. Po obdržení potvrzení z katastru se peníze schované u notáře přeposílají prodejci. Toto vše trvá cca 1-2 měsíce, dle rychlosti katastru. Jukněte ještě tady

penize.cz/...

strait
hodnocení

Děkuji, myslím, že bude asi rozumné si nechat všechny údaje vyžádat písemně a spolupracovat s realitkou.

jabraka*
hodnocení

0x

Po sepsání kupní smlouvyje třeba nejprve provést zapsání go katastru,teprve potom zaplatit.Ale jen v tom případě,jestli je nemovitost v majetku prodejce.Pokud jde o byt družstevní,je prodej iluzorní,protože majetek je druřstva.

JABRAKA

hodnocení

0x
Ja kupoval byt a i kdyz byl prez realitku nechal sem si smlouvu sepsat svoji pravnickou a penize sem za byt platil prez depozitni ucet aby byla jistota ze neprijdu o penize sice me to stalo naky penize na vic ale za ten klid to stoji

pak ale platíte za právní služby RK a zároveň svému právníkovi tj. 2X.

realitce sem nic neplatil dohodli sme se že si právní služby vyřídim sám

Takže vám rk nabídla byt a nic jste jim neplatil, to je celkem ojedinělý až nereálný případ. Takové makléře neznám.

kupoval sem byt přez realitní kancelář s tim že si právní služby pořešim sám a jelikož sme se dohodli na niší ceně než požadovala tak sem jim vyhovel a jejich provizi neuvedl do kupní smlouvy a platila se bokem samozrejmě i na tudle transakci mam papír -provize šla s celkové kupní ceny bytu nic navíc sem nedával

hodnocení

0x

někdy jsou případy bytů, že pozemky pod domy nejso ve vlastnictví k domu, ale vlastní je někdo jiný, je to vlastně hrozná kravina, ale nekde to tak je, a člověk pak nemá jistotu. Pokud pozemek není soušástí domu tak, bych do toho nešel. Docela problém jsou daně z převodu nemovitostí, kde je třeba si posichrovat kdo daˇm zaplatí, obveklé a správné je aby to zplatil prodávající, který nyní majetek vlastní a převádí jej. Můžete se dohodnout jinak, ale hlavně je třeba to včas zaplatit. u 2M nemovitosti je jedná asi o 60tis.,- Kč (orientačně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]