Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rád bych se poradil s úpravou dvorku (viz foto v příloze). Je tam položen starý beton s nánosy hlíny, který se asi bude muset odstranit.
Co by se tam mohlo hodit? Zámková dlažba, trávník...?
doplněno 21.05.15 11:36:Doplnění otázky:
-dvůr je dlouhý asi 20 metrů, široký něco přes 3 metry
-ten poklop vpravo dole je šachta na vodoměr
-západ je pohledově vlevo, foceno od jihu směrem na sever (je to Prostějov)
doplněno 21.05.15 14:22:-autem se do dvora nejezdí
-dvůr tvoří přístupovou cestu na zahádku vzadu
Dobrý den, kačírek a pod ním fólie, trávník, zatravňovací dlaždice, zámkovka či dlaždice.
Záleží na vkusu a financích. Ale, hlavně, ne jen beton. A vyřešit odvodňování dvora. Zdravím!
P.S. A starý beton dříve odstranit.
Zatravňovací dlaždice ))je tam kanál, dále asi žumpa,předpokládám, že je to i vjezd pro auta)) bude to zpevněné a vzhledově hezké, dlaždice bych vybrala tak, abych je mohla přizpůsobit kanálu a žumpě))okap bych protáhla pod dlažbou až ke kanálu ))
PS: není to ve Strkovicích?))
Hezký den sépi ))
Já bych to řešil nejprve izolací zdí. Pak bych zvýšil komín kanálu a šachty a celé to srovnal dlažbou - štěrk, potěrák, dlažba 50x50.
doplněno 21.05.15 12:10:To @bus - moje varianta je odzkoušena - ohraničení dlažby je zpevněno, takže nasypat a udusat štěrk atd, dlažba betonová - déšť proteče přes štěrk do země a v případě průtrže je tam kanálek...
Záleží, k čemu bude dvorek sloužit. Pokud tam parkujete auto, tak vykopat starý beton a položit zámkovou dlažbu. Pokud si tam bude chtít paní domu něco pěstovat, tak opět vykopat a udělat při zdi přiměřeně široký záhon a tam vhodně osázet trvalkami, nebo pokud preferujete ovoce, tak drobné ovoce a zbytek tráva s nášlapnými kameny, nebo cestičku z betonových ozdobných cihel - dlažby.
Jestli nechcete sekat trávu a ani tam zajíždět a ani tam moc nechodíte, vše vykopat a navézt oblázky, můžete tam udělat japonskou suchou zahradu, ale mě by se líbilo též mezi ty kamínky umístit různé rozchodníky netřesky, Levisie, velké placáky na chůzi, i nízké steponí traviny apod. Je-li zeď vlevo Vaše, přisadila bych k ní na menší oporu clematisy.
Vidím to úplně stejně jako Pohanka. Proto se ptám na rozměry a slunko. Betonu je dookola spoustu. Mi by se tam líbilo něco zeleného, co by nestálo mnoho práce. Klidně ať se to pne po zdi nebo ať to dělá zelenou zeď kolem cihlové zdi. Případně přístřešek na posezení, místo stanu.
Tocy, skvělé! Povedlo se vám to opravdu hodně. Takovou zeď, jakou máte vy, jen asi 3m vysokou, jsme měli na konci zahrady, u trávníku, kde jsme sedávali a lehávali. Táta k ní zasadil pnoucí růře. Byla to sice paráda, ale ošetřovat je, znamenalo ohrožení života. Říkal, že kdyby to věděl, že by tam zasadil nějakou plazivku, třeba vistárii a nepustil by ji výše.
Po nějaké době se vracím s otázkou a nechci zakládat nové téma - chtěl bych v létě dodělat obložení soklu. Plánuji udělat rošt (asi z CD profilů), na to namontovat nějaké desky a na to natáhnout marmolit. Vršek soklu by se zakryl oplechováním.
Teď hledám možnosti, jaké zvolit k obkladu desky? Cetris mi připadá moc těžký. Co třeba Fermacell, Rigidur? Nebo něco jiného?
Díky.
OK, založím novou otázku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.