Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kuna ve střeše

Od: bedaded® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

již přes rok máme kunu v plášti zateplené střechy, vyzkoušeli jsme všechny možné rady k vypuzení (vše marné), "ucpali" tři nalezené přístupové cesty a už si nevěděli rady jak je možné, že tam pořád chodí (téměř pravidelně +/- v 5 hod. ráno).

Až včera jsem si všimnul větší díry pod taškou v úžlabí, tak jsem tam ze střešního okna dal zmačkaný papír (na obr. černá šipka) a ještě vedle (na obr. červená šipka) - mezi těmito řadami tašek je úhlový zlom. Ráno byl papír pryč, což je pro mne důkaz její cesty pod krytinu.Můj dotaz čím tuto díru ucpat (maltou, nějakým tmelem,montážní pěnou nebo nějakým sítem, či plechem)?

Díky za každou radu a s pozdravem Zdeněk

Kuna ve střeše

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

1x

vsechny mozne metody urcite ne, slunickari se na me asi sesypou, nicmene nastraha je nastraha

hodnocení

Tak určitě je mnohem více metod, já zkoušel ty rychle dostupné z internetu, ale je fakt, že ten sklopec jsem nezkoušel, protože nevím kam bych ho měl nastražit.

trtr

Zdravím, sklopec půjčíte třeba u myslivce a nastažíte jej na půdě. Pak kunu předáte k ekologické likvidaci.

hodnocení

Sklopec bych sehnal, ale chalupa už půdu nemá, je to obytný podkroví, zateplení,sádrokartony a palubky(klasika), proto nevím kam ten sklopec dát

trtr

Aha, tak to dejte tam, kudy chodí z venku, tedy tam kam lezete Vy, když to zacpáváte.

hujer123*
hodnocení

1x

Zmuchlej kousek králičího pletiva, zastrč do odvoru a zafoukni nízkoexpanzní pěnou a pro jistotu tašku do vytvdnutí pěny zajisti proti zvednutí. Mně se to osvědčilo.

hodnocení

Jo, jo, to je také jedna z možností, která mně napadla a jsem rád za odpověď, že se to osvědčilo. Díky zkusím to.

sanyo*

Myslím, že nejjistějším prostředkem bude, když připevníte podélně kolem té roviny konců tašek nějakou kovovou tyč nebo něco podobného s případnými hroty, resp. navařenými či přišroubovanými páskami, sloužící proti nadzvednutí tašek, aby se tam kuna nemohla dostat. Jde totiž o to, že kuna má již nacvičeno, že svým tělem nadzvedne okraj tašky a vnikne dovnitř, cesta zpět je ještě snadnější. Je však nutné zdůraznit, že lze předpokládat, že tam kuny asi mají mladé, které se rodí duben-květen..., zpravidla je ve vrhu až 5 slepých mláďat.., nějaké králičí pletivo a pod., je jen škoda vaší práce, to je pro ní hračkou vytahat nebo vytrhat. Takže máte právo, ale i povinnost, si to pořádně rozmyslet. Také vás musím upozornit, že pokud by jste staré kuny zlikvidoval, tak uhynulá mláďata umřou hladem, a pak jsou pěkně v podkroví cítit.. Pokud tam máte zateplení nějakou vatou a pod., tak máte zajištěno, že z kvalitní "zateplívky" se stala zateplívka dost nekvalitní... Kuny jsou totiž pěkné "neřádky". Pokud mohu poradit, už to musíte asi vydržet a pak jednat..

nutt*
hodnocení

0x
Zdravim,
myslím že když tam chodí už tak dlouho tak i po zadělání těchto dvou děr si najde jinou cestu , nezkoušel jste ji spíše odchytit do sklopce? Jinak malta tam asi držet nebude, montážní pěnou se prokouše takže bych zkusil ten plech. Mě lezli klasicky do motoru v autě nakonec pomohl pepř a mám od nich pokoj. :) Chováme papoušky takže kuny nás občas navštíví, chytáme je do sklopce ve kterém je vajíčko jako návnada.
.
Hezký den NutT
ahojj

to nepomuže,bojujeme s ní již 3 roky, do sklopce jsme chytli 2mladé, ale stará je moc chytrá ta tam nevleze. co pomuze je drátěné pletivo nastrkané do děr kudy do izolace leze a protříknuté montážní pěnou. ale jak je na střeše tak už někde proleze. uvažuji o hrotech proti kunám na hromosvod a okap_? Mátě někdo prosím zkušenosti _:?

lucie*
hodnocení

0x

Je opravdu jednodušší,chytit jí do pasti,prostě klec se sklopcem.Určitě není problém sehnat nebo udělat nebo si půjčit.Já jsem proti zabíjení,tak bych jí pustila někam daleko.Jinak je lidi vozí myslivcům...

honzajs122
hodnocení

0x

My jsme dali na půdu rádio a poštěli v noci kuně bigbít *ua* moc jí to nechutnalo a odtáhla pryč.

hodnocení

Jo i to jsme zkoušeli, mimo jiné i čpavek, vlasy, moč, plašič,wc tablety, sušené švestky máčené ve fridexu...,

a nic nepomohlo, když tak jen na chvilku...

hodnocení

0x

co tak nabídnout mls? agromanualshop.cz/...

já se snažím mít vždy poruce toto

eshop-zemedelske-potreby./...

plavest*
hodnocení

0x

My vystříkali její přístupovou cestu savem. Už se nevrátila.

hodnocení

0x

Já bych dal králičí pletivo, nastříhané na pruhy a zasunuté pod tašky a nad tašky...

zabetonovat . . .

asderwq
hodnocení

0x

dá se z půdního prostoru těžko vypudit, díry ucpané montážní pěnou buď znovu prokouše, nebo si jinde najde jinou cestu, aby se do půdy znovu dostala, je velmi chytrá a rychlá.

Zkoušeli jsme od hlasitého rádia, Chloru/Sava, zvířecích chlupů, ultrazvukových odpuzovačů, ... atd. ale nic nebylo na furt, na mnohé si zvykla. Osvědčil se nám sklopec s nástrahou sušených švestek, meruněk, atd., ale nemá smysl se ji takto snažit odchytnout v období, kdy jsou zahrady a pole plné takovýchto dobrot, takže doporučuji pozdní podzim/zimu. Pozor na pachy, sklopec před nastražením nechat několik týdnů nenastražený venku, na dešti a manipulovat s ním pouze v rukavicích.

Dalším osvědčeným způsobem je rybářský trojhák s hlavou od makrely umístit cca. 1,2m nad zem (tak aby na to nedokázal vyskočit pes nebo kočka) a počkat přes noc.

Přeji mnoho zdaru!

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Díru zadělat nepomůže, musíš kunu zlikvidovat.

5s5to2
hodnocení

0x

Boj s kunou je nerovný. Je to chytré zvíře.

Musíš jí to tak znepříjemnit, že raději půjde jinam. Kuna má sílu, že si dokáže zasunou tašku a vlézt tedy kdekoliv do střechy. Viděl jsem to na vlastní oči, jak zasunovala Bramac. A pokud není střecha podbitá, tak je hned v izolaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]