Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co mám právo?

Od: luciee* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

Před časem jsme koupili rod. dům, který byl však před časem spojen se sousedním domem stodolou tudíž to byl průjezdný statek.

Jenže původní zaroven současní majitelé stodolu strhli a pojí nás zed, která však náš baráček táhne k zemi a máme narušenou statiku. Chtěli jsme zed odříznout, aby nás již nadále nestahovala nebo postavit podpěrný sloup, ale sousedé to nechtějí dovolit, protože sloup by byl na jejich pozemku. Dovolí nám to prý jedině když si na sebe vezmeme jejich věcné břemeno, což samozřejmě nepřichází v úvahu.

Nevím na co mám právo a co můžu udělat proto, aby na nás dům nespadl :(

To samé je s plotem, který stojí ze všeho možného a pokaždé když je vítr lítá z něj vše co nedrží pevně.

Chtěli jsme plot postavit nový jenže starý je křivý a my samozřejmě chtěli rovný, jenže zase by jsme byli na jejich pozemku

Prosím o radu u nás na staveb. úřadě jsou neochotní a tváří se jako by jsme chtěli sousedy okrást

doplněno 20.05.15 14:36:

Jak se tu dočítám o různých pákách na sousedku, vzpomněla jsem si že přes můj pozemek vede její voda, mohu tedy toto použít v nějakém smyslu jako páku?

Nebojte neodkopnu staré paní vodu :), s paní by se domluvit šlo ale vměšuje se její syn a to je Což je podle mého soudu traktorista, který si myslí, že je právníkem nechci nikoho urazit, ale je to vyloženě arogantní člověk

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

A tak si oba sousedi stále více lezou na nervy, stále více nesouhlasí s čímkoliv, co soused chce a na co potřebuje potvrzení druhého souseda... a tak se nám to tu ze všech stran rozhádá, stavby rozpadnou a život zanikne..

Chce to jen jednu věc - pár flašek kořalky, vzájemně se opít, začít si pomáhat. Já pomůžu tobě souhlasem věcného břemena, ty mi umožníš opravit plot a pomůžeš, já ti umožním vjezd, ty mi přineseš jablka ze zahrádky, ...

Chcete-li řešit právně, počítejte s dlouhou dobou řešení - roky. Pak také počítejte s naschvály v rámci zákona - i soused má práva, která vám můžou lést na nervy.

Rada je - Domluvte se po dobrém!

luciee*
hodnocení

Pro Vaši radu jsem sem nemusela psát:)

zkoušeli jsme se domluvit po dobrém to je samozřejmé :)

Ale jejich věcné břemeno na sebe brát nebudu

hodnocení

4x
Klid!
Máte více možností. Jen potřebujeme více informací.
...pojí nás zed, která však náš baráček táhne k zemi...
Ta zeď patřila k té stodole? Je vedle ní ještě Vaše zeď, teda obvodová zeď Vašeho domu?
Při likvidaci stodoly sousedé narušili zeminu, která drží základy Vaší zdi? Dochází k zatékání vody pod základy? Je tam néjaká hydroizolace?
Ta zeď, která pojí, je na Vašem pozemku? Máte od koupě zaměřený přesně pozemek? Současný plot stojí na koho pozemku? Předpokládám, že ho stavěli když jste tam ještě nebydleli...
Dejte více info, nemá cenu vypisovat všechny varianty, jak na to, či na souseda.
Hádky, spory, naschvály a soudy jsou na nic. Stále se najde něco, co potřebuje zase soused, nějaká páka. Jen opatrně!
luciee*
hodnocení

Ano zed patřila k stodole a ano je vedle ní naše obvodová zed

Základy nemáme, a hydroizolace tam není, zed která nás pojí není na našem pozemku pozemek s plotem patří sousedům

nechci žádné naschvály, ale problém je v tom, že sousedka je již stará paní a bydlí tam sama a ta nic na oplátku nechce :(

Můžete počkat pár let a zatím jen provizorně opravit nejnutnější na své straně? Ono v případě soudu totiž je varianta, že než se rozhodne, majitelka bude po smrti...

doplněno 20.05.15 13:25:

Oprava či úprava plotu či nemovitosti je možná na základě rozhodnutí stavebním úřadem - pro bližší podmínky prosím navštivte právě stavební úřad s prosbou, jak řešit bez souhlasu souseda. Je to možné, ale je to na posouzení daného úřadu (v zájmu záchrany majetku) a budete hodně platit.. např. všechny úpravy musí mít projekt od ing. s kulatým...

luciee*
hodnocení

Tak to jsi jdu hodit :(

protože z mé strany to nejde

uska*
hodnocení

3x

Pokud vám domek padá z důvodu, že nynější sousedé sbořili stodolu, tak si pozvěte statika a nechte vypracovat posudek, kde by měl být uveden důvod vašich potíží. Pak na tento posudek určitě budou sousedi reagovat, když ne, tak máte podklad pro soudní spor.

Nechápu spor s plotem. Pozvěte geodeta, ten vyměří váš pozemek a stavte si plot jaký chcete, ale na svém pozenku bez ohledu na stávající plot.

hodnocení

1x
Dá se teda podle Vašeho doplnění předpokládat, že stojí vedle sebe dvě zdi, jedna je zbytek zbourané stodoly a druhá je obvodová Vašeho domu? Zřejmě jsou "slepeny" a sousedova také nemá základ a proto stahuje i tu Vaši?
Byla by možnost rozebrat, odpojit tu sousedovu jak se říká cihlu po cihle?
Mladý soused by měl pochopit, že zbouráním stodoly zřejmě došlo, nebo může dojít v blízké budoucnosti k narušení rovnováhy a statiky obou zdí a tím poškozování práv jiného vlastníka.
Právě na to je vhodné mladého upozornit, že je možné odstraněním zbytečné zdi předejít větším škodám nejen na majetku, teda na Vašem domě, ale i nákladům na případné soudní spory, soudní znalce, projektanty a razítka a nákladům na následnou opravu stavby. Píše o tom právě kolega repkin výše.
.
§1018 nového Občanského zákoníku říká:
Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění.
Proto jsem se ptal, zda nebyly vykonané nějaké zemní práce při odstranění stodoly. Mohlo dojít k ztrátě opory, pohybu a poklesu zeminy a následně i zdi souseda, která následně stahuje i zeď Vaši.
.
doplněno 21.05.15 06:22: .
Dále § 1019 říká:
(1) Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek.
Můžete upozornit souseda, že odstraněním střechy stodoly zatéká nebo může zatékat dešťová voda mezi zdi a poškozovat Váš majetek. S tím opět souvisí případná náhrada škody.
Doporučil bych zhotovování fotografií situace v současnosti, jaký stav je dnes, aby v budoucnosti byla možnost porovnávat a posoudit příčiny a následky. Foto spadnuté zdi už bohužel nedá představu, jak to vypadalo před poškozením.
Opravdu bude vhodné zavolat osobu se zkušenostmi okolo staveb (např. starý zednický mistr a pod.) a zabezpečit si její vyjádření o stavu a příčinách případně budoucích následcích. Na papíře, případně zvukovou nahrávku.
Ono taková obhlídka stavu zdí za účasti odborníka, Vás a mladého souseda dokáže lecckomu otevřít oči.
Je vhodné se sousedem jednat, upozornit na hrozící nebezpečí.
A udělat potom o tom zápis.
Pokud se bude šprajcovat, potom vše písemně doporučeně, jak píše repkin. A kopie posílat na Obecní/stavební úřad. Také doporučeně. Někdy úřední šiml nereaguje, ovšem doporučené v koši nekončí...
Pište nám sem klidně další podrobnosti, ať je čeho se zachytit. Vám není plno věcí jasných, a to je máte před očima. Nám zůstává jen to, co sem dáte.
Zkuste podrobněji odpovídat na věty ukončené otazníkem..
luciee*
hodnocení

Ano Jsou slepeny a bez problémů by se daly rozebrat jedna je moje obvodová a druhá ze stodoly, vše vyfotím a vložím sem. Chtěli jsme se jen odlepit a vyndat jen ty kameny co nás spojují a vše řádně zabezpečit.

Zajdu na staveb. úřad a optám se poté zajdu za sousedkou a zkusím se domluvit :)

repkin*
Diky za spravne doplneni, mel jsem dnes zkousku, takze jsem vcera nemel cas t9 hledat a vic se rozepisovat musel jsem se ucit. Pro tazatelku, hodte fotku a pak dejte vedet, jak jste pochodiLa na urade a u sousedky.
luciee*
hodnocení

Zítra sem fotky doplním :)

lawyered
hodnocení

0x

Tyhle sousedské spory jsou jak u blbých na dvorku. Tak když se nechtějí sousedé domluvit, musíte to řešit soudně, to je snad logické. Co jiného s tím chcete dělat nebo co čekáte, že vám poradíme? Máte právo řešit to soudní cestou. Hlavně abyste našli nějakého advokáta, který to bude chtít řešit, protože tyhle věci jsou fakt opruz.

luciee*
hodnocení

Chápu na co narážíte,

Ale nechápu proč jste ve skupině Poradte když se dívíte nad tím, že chce někdo poradit dostala jsem radu napsat sem

ale pro příště si to rozmyslím děkuji za odpověd

:)

repkin*
hodnocení

0x

Podle nového občanského zákoníku (NOZ) nejsou inženýrské sítě, vodovody, kanalizace, energetick či jiné vedení součástí pozemku přes který jdou. Chápu-li to dobře, pak nejsou Vaším vlastnictvím a nemůžete si tak k nim vyhrazovat jakákoliv práva (např. prodej, pronájem či břemeno).

Co se týče zdi, která trhá Váš dům, čí je zeď a pozemek na kterém zeď stojí? Na čím pozemku a čí je plot o kterém hovoříte? Plot samozřejmě musí (pokud se nedohodnete) kopírovat hranice pozemku, takže jedině si jej nechat vyměřit a postavit plot nový. Otázkou je zas, jestli s výstavbou nového plotu nebude sousedka souhlasit, pak Vám na něj ani nemusí finančně přispět (dle mého názoru).

luciee*
hodnocení

Zed i pozemek je sousedky a plot také, ale já nechtěla přispět na plot ten si zaplatím jen jde o to že jsem ho chtěla udělat rovný nic víc...

S vodou to chápu a když si budu chtít např. vykopat bazén a překáží mi tam ta voda?

repkin*

Pokud chcete plot rovný, musíte se se sousedkou domluvit a odkoupit od ní část pozemku přes který Váš plot má procházet a nebo se se sousedkou domluvit, že jí např. přenecháte část Vašeho pozemku jako kompenzaci, když budete plot vyrovnávat, např. 3m2 vašeho pozemku za 3m2 jejího. Pokud se nejde domluvit, můžete sice podat žalobu (máte na to právo), ale nevyhrajete jí. Bohužel pro Vás i druhý případ, pokud Vám voda překáží, je to "Váš problém", tudíž její "předělání" by jste musela hradit ze svého, stejně tak i po nezbytně nutnou dobu by jste sousedce musela zajistit náhradní zdroj vody (asi by to automaticky udělali pracovníci vodárny, kteří by řešili přeložku).

doplněno 20.05.15 15:34:

Co se zdi týče, poslal bych sousedce "předžalobní výzvu" s tím, že její zeď na jejím pozemku poškozuje mou nemovitost, takže buďto se domluví na kompenzaci či opravě nebo si necháte vypracovat znalecký posudek a podáte na ni žalobu o náhradu škody, kdy samozřejmě náklady řízení, znalecké posudky i náhradu škody bude platit ten, co to prohraje, v tomto případě se domnívám, že to bude ona. Samozřejmě jak zde psali ostatní, stejným metrem Vám pak bude oplácet i ona . . . takže budete mít ještě horší sousedské vztahy než v současnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]