Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontokorent po úmrtí

Od: johnyt odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

dva roky jsem se staral o nemocnou a bezmocnou babičku. Obstarával jsem i (neoficiálně (tzn. řekla mi pin)) její účet, kam chodil její důchod ze kterého se platily poplatky na bydlení apod.

Babička před pár týdny zemřela, budiž jí už lépe, no a na účtu zůstal dluh z kontokorentu cca 5000. Normálně by šel do dědického řízení atd... ale jde o to, že já z jejího účtu vybral peníze ještě po jejím úmrtí.

Tak se chci, prosím, zeptat, jestli to po mě její banka nebude chtít, když to bylo až po úmrtí babičky.

Děkuji za rady.

Jiří

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eir
hodnocení

1x

Budete mít problém prokázat, že nejste babičku úmyslně neokradl. Jak vás může napadnou vybírat po smrti z bankomatu? To mi hlava nebere.

ctenar*

Třeba šel zaplatit energie za její byt jako každý měsíc a neuvědomil si, že k tomu nemůže použít kartu k jejímu účtu.*nevi*

johnyt
hodnocení

Nenapsal jsem, že babička byla nemohoucí, už dlouho jen ležela a s účtem jsem disponoval jen já, staral jsem se o ní a nikomu jinému pin neřekla. Vybral jsem určitou částku na provoz domácnosti jako každý jiný měsíc, babička sice zemřela ale cena bydlení a služeb se tím nijak nezměnila.

mp*

Rozhodně pomlčte o tom, že jste používal kartu babičky už před její smrtí. Karta je vždy nepřenosná. Třeba každý obchodník má právo kartu zadržet, pokud zjistí, že nejste její majitel. A používat kartu smí jen její vlastník.

hodnocení

1x
Do dědického řízení jde částka, která tam byla v den smrti vaší babičky. Nejlepší bude, když půjdete do banky a poptate se tam, co s tím.
Měli jste se domluvit, aby vás babička udělala disponentem s dodatkem, že by plná moc nezanikala ani po smrti. Pak byste mohl v poho s účtem disponovat oficiálně i po její smrti. Takhle jste si akorát zadělal na průser.
doplněno 20.05.15 04:37: Mp: Máte ty vaše informace z netu trochu nepřesné. Blokne se karta, ale účet jako takový bude nadále běžet, tzn. veškeré trvalé příkazy a inkasa by i po smrti nadále odcházeli.
Pokud by tam byl disponent, záleželo by pak, jaké by měl u účtu nastavení. Pokud by tam měl, že plná moc nekončí po smrti majitele účtu, mohl by i nadále po smrti účet spravovat.
johnyt
hodnocení

Aha, díky.

Ale jinak.. to si radši zadělám na průser než abych po babičce chtěl podpis co bude s účtem po její smrti. Ani by mě nenapadlo s ní něco takového v její situaci probírat.

mp*

Hlavně se tady nenechte nekonkrétně strašit, a postavte se k tomu čelem. Pokud jste neměl podpisové a dispoziční právo, určitě je to chyba. Do dědictví jde vždy částka platná v den úmrtí. Pokud účet není ještě zablokován, tak, jak tady někdo správně radí, pokuste se penize rychle na účet zpět vložit. Banka si může účtovat docela vysoké úroky. Řešil bych to především s bankou. Notář se ozve přinejlepším za několik měsíců. Nebo zkuste některou bezplatnou právní poradnu. Mimochodem - i důchod, který přijde i třeba den po smrti se musí vrátit.

doplněno 20.05.15 00:43:

Ještě mě to nedalo, a zjistil jsem pár informací (ne z internetu), samozřejmě nevím jak jsou přesné. Tak v žádném případě nenahlašujte bance, že babička zemřela, bloknou účet okamžitě, jak to zjistí, i když máte dispoziční právo - neověřená informace. Jinak nemají šanci se to dozvědět, až od notáře. Snažte se doplatit vybrané peníze, aby nenaskakovaly úroky z kontokorentu. Třeba převodem z jiného účtu, nebo vkladem hotovosti. V každém případě tím asi stejně odhalíte svoji totožnost. Otázka je, co se děje, když banka účet pro úmrtí blokne - jestli má právo na úroky - to nevím. Pak by to bylo jedno. Pak je otázka jednání s notářem. Existuje výraz: " jednat v dobré víře", i když neznalost zákona neomlouvá. Pokud prokážete, že jste jen platil nutné výdaje, není to obohacení. Nejlepší radou stejně asi je navštívit právní poradnu. Tyto moje rady v této citlivé otázce berte jen jako moje osobní (a ještě několika lidí) názory.

mp*

Máte pravdu, nebylo potřeba jakkoli zasahovat do babičina účtu. Samozřejmě někdo si neuvědomuje, že po smrti je veškerý majetek nebožtíka zablokován, až do ukončení dědického řízení. Nikdo obyčejně nevyhání nikoho z bytu, nebere mu auto a tak podobně, ale platit vše od té chvíle, až po vyřízení dědictví musí pozůstalí ze svého, i když ještě na jméno zemřelého, něco se dá převést už s úmrtním listem, něco až po uzavření řízení o vypořádání dědictví.

paw*
hodnocení

0x
Tak tech 5000 vemte a poslete ji to na ucet. Pokud jiz neni uzavreny a neni v dedickem rizeni.
dam®

Je docela možné, že jste nevěděl o umrtí, každopádně bych zašel do banky a srovnal účet, jinak je možné, že budete popotahován za tresný čin.

doplněno 19.05.15 07:20:

Problém je v odběru do mínusových čísel, banka si to může vyložit jako úmyslné jednání v době kdy se vědělo, že účet nebude naplněn.

johnyt
hodnocení

Trestný čin? Peníze (její poslední důchod) jsem použil na nájemné a energi k bytu, který ten měsíc ještě úředně patřil babičce. Jde jen o to, že to bylo do mínusu toho kontokorentu.

stirecek*

Trochu to nechápu. Pokud jsi vybral důchod, jen ten důchod, logicky tam nemůže být sekyra...

johnyt
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]