Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se mi ztrácí v domě elektřina?

Od: karel1950 odpovědí: 14 změna:

Na chalupě mám problém, o kterém mluvím laicky tak, že se mi někam ztrácí elektřina. V domě je skříňka se 4 jističi, hlavní jistič je na dvoře na domě, kde je vestavěný rozvaděč do zdi domu, v něm je hlavní jistič a elektroměr. Před časem jsem zjistil, že když při odjezdu nevypnu hlavní jistič, tak když zase přijedu, mám na elektroměru odběr, který dělá asi 0,5 kWh za den. Takže za týden mé nepřítomnosti tam mohou naskočit 3-4 kWh. Přestože uvnitř nebylo nic zapnuto a všechny jističe uvnitř domu jsou vypnuté. Byl bych rád, kdyby mi někdo mohl poradit, co se tam děje a kam se elektřina ztrácí. Když hlavní jistič vypnu, stav elektroměru se mezi mým odjezdem a příjezdem nezmění.

Někdo asi řekne, abych tedy hlavní jistič vždycky vypínal. Ano, ale pokud elektřina někam uniká, tak asi uniká i během mé přítomnosti a mám tedy zbytečnou spotřebu celkově. Poradí někdo?

Děkuji za ochotu. Karel

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud není umístěn další podružný elektroměr třeba ve skříňce se 4 jističi, zaměřil bych se na kabel mezi hlavním rozvaděčem na zdi a rozvaděčem se 4 jističi (pokud ovšem z této trasy není nikde odbočka, kde by mohl být odběr, jinak bude třeba změřit i tuto). Je třeba proměřit izolační stav kabelu měřičem izolačního odporu - induktor, Meger,...přístroj vlastní každá elektro firma, živnostník elektro...po odpojení kabelu na obou stranách. V podružném rozvaděči nebude problém; v rozvaděči u elektroměru bude třeba nahlásit zásah u dodavatele, případně požádat o součinnost (vývod kabelu k další jističové skříňce je se svorek elektroměru, při měření od hlavního jističe by mohlo dojít k poškození elektroměru, zvláště elektronického). Je třeba proměřit vodiče proti sobě a proti zemi - odpor by měl být větší než 1 MOhm.

něco více třeba tady

elektrika.cz/...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, problém bude zřejmě v kabelu mezi hl. jističem a tou skříňkou, kde jsou ty ostatní jističe. Pokud je v zemi nebo podezdívce, tak jeho izolaci mohla narušit vlhkost.

Prý se tomu říká, že kabel "topí" - jako odporový drát. Zdravím!

P.S. Až ta izolace kabelu bude ještě více narušena, tak začnou jističe vypadávat.

doplněno 18.05.15 15:24:

karel1950 - píšete, že je to chalupa. Tam bude asi ještě elektřina tažená v trubkách a dráty budou v "hadrové" izolaci. V tom místě, kde Vám zatékalo, to hledejte - trubka bude rezavá a voda se dostala do ní a ta "hadrová " izolace bude narušená. Zatím to jen "topí", ale až se dráty zkratují, tak vyhodí jistič. Ovšem, pokud tam již nezatéká, tak to bude už jenom "topit".

hodnocení

0x

JJ pokud mas sto pro vse vypnute a presto mas odber , tak ti kabel nekde probiji do zeme s velkym odporem.

paw*
hodnocení

0x
Zhruba co pisi kolegove, ale napred bych zkusil zjistit kde se to trati. Takze nechat zaply hlavni jistic a shodit ty 4 jistice podruzne. A pokud se bude tratit dal, je chyba v kabelu hlavni rozvade-podruzny. Jestli sebtratit nebude, chyba je nekde dale. No a takto postupovat a najit nenocnou vetev.

hodnocení

0x

Pokud skutečně můžete vyloučit nějaký odběr o kterém nevíte nebo nějakou starou, nepoužívanou odbočku kamsi, můžete vyloučit to, že na vás není někde napíchnutý soused, tak bych si pozval elektrikáře, ať Vám změří izolační stavy kabelů, respektive kabelu mezi elektroměrem a vnitřní rozvodnicí. Na můj vkus by byl sice i tak unikající proud příliš velký, žížaly by musely vylézat ze země, ale možné to samozřejmě je.

karel1950
hodnocení

Ano, myslím, že mohu vyloučit odběr, o kterém nevím. Dům je na samotě, není tam žádný soused. Sice mi říkal kamarád, že tam mám asi štěnici, ale tomu moc nevěřím... Je pravda, že zeď, ve které je hlavní rozvaděč na dvoře, byla svého času dost vlhká, protože na ni stříkala voda z poškozeného okapu. Dokonce tam v zimě zamrzl hlavní jistič tak, že jsem ho nemohl nahodit.

Pokud jde o další odbočku, tak jsem si vzpomněl, že asi 0,5 m pod hlavním rozvaděčem na dvoře ve zdi je další vestavěná skříňka, ve které jsou asi 4 klasické keramické pojistky, ty jsou vyšroubované a už to není v provozu. Vede od toho kabel venku pod omítkou na místo, kde byla u koupelny domácí vodárna.

Pokud říkáte, že odběr je tak velký, že by musely "lézt žížaly ze země", tak se trochu divím, že nevypadávají jističe, jak se tady zmínil jeden z odpovídajících. Ale nejsem odborník, nicméně mám obavu: není takový stav z nějakého důvodu nebezpečný? Budu se samozřejmě snažit zařídit nápravu co nejdřív.

dam®
hodnocení

0x

Zdravím, podle popisu to opravdu ukazuje na vedení mezi hl. jistíčem a rozvaděčem, zbývá změřit vedení, (kabel), jak bylo popsáno, obyčejný ohmmetr nebude mít takovou citlivost, v případě, že budete nuceni odblombovat, tak předem nahlásit vašemu dodavateli elekriky z důvodu opravy, stačí telefonicky.

doplněno 18.05.15 17:59:

Je taky docela možné, že to vedení je někde napojované, tam může být daný problém, ale tohle je věštění z koule. Podstatné je, že po vypnutí pojistek problém trvá a tam je zakopaný pes.

deda43*
hodnocení

0x

Některé staré elektroměry se nastavovaly tak, aby se pod napětím kolečko netočilo. Taky na osičce kolečka byl praporek, který se magneticky fixoval, aby byla červená značka v okénku. Jak je starý elektroměr?

nikdo*
hodnocení

0x

A není to vlastní spotřeba elektroměru?

standa1122

Elektroměr je v sérii se spotřebiči, takže nemá jak.

nikdo*

Aha. Takže podle vás, je elektroměr perpetuum mobiule? A z jaké energie svití displej, nebo u stařších se točí kolečko, ha?

a Ty víš zda ta spotřeba displeje 00nic je měřená či nikoliv? A to kolečko u starších se dotáčí pouze značkou dopředu, aby znalí jako Ty viděli zda něco "běží", nebo né. "HA"

nikdo*

Spotřeba displeje nevím, jestli je měřená. Vím jistě, že spotřeba starého mechanického elektroměru byla měřená. Divil bych se, kdyby to u nových-digitálních bylo jinak..

tady

vosaspsekrizik.cz/...

(Moje poznámka: elektroniclé elměry) Mají menší vlastní spotřebu; při velkém množství nasazených elektroměrů se tím sníží technické ztráty, které hradí dodavatel energie.

obecně: ztráty hradí dodavatel el. energie (některé z nich vymáhá po odběratelích, ale to je už jiná kapitola)

dále něco o vlastní spotřebě elměrů

vlastnispotreby.ecservice/...

tady např.

mpo-efekt.cz/...

kdyby každý elměr měřil i vlastní spotřebu, nedocházelo by k takovým případům, jak v odkazu výše...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]