Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umisteni domaci vodarny

Od: kodijak81 odpovědí: 20 změna:

Dobry den,

mel bych jeden dotaz. Mam chatu a cca 100-150 m (nemam odhad) od ni je studna na kterou potrebuji pripojit domaci vodarnu. Vyskovy rozdil mezi chatou a studnou je rekneme cca 20-30 m. Vodarna ma schopnost cerpat do vysky 48 m. Tlak vodarny je pri vypnuti 3,5 baru a pri zapnuti 2 bary. U studny jsem mel jiz vodarnu na zkousku pripojenou a tlak vody byl u chaty naprosto dostatecny.

Ted to co mne zajima.

1: Nenici se na takto velkou vzdalenost a vyskovy rozdil vodarna?

2: Bylo by mozne mit vodarnu zapojenou nekde u chaty s tim, ze by cerpala (nasavala) vodu na takto velkou vzdalenost? U vodarny je napsana maximalni saci schopnost 9 m, tak z toho usuzuji, ze to nejde. Avsak kdyz mam nasazeny saci kos se zpetnym ventilem ma to nejaky smysl ve vztahu k tem 9 m?

3: Studna totiz neni na mem pozemku, tak se bojim o to, aby mi vodarnu nekdo nevzal. Pokud by to jinak nez ze vodarna bude muset byt u studny neslo, jak ji umistit aby se neznicila vlhkem apod. Mam kovovou bednu do ktere bych ji chtel dat do zeme, ale bojim se vlhkosti. Sice bednu muzu uzavrit, zatmelit silikonem apod. ale jistota je jistota.

Predem dekuji za rady, hezky den.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sabatier*
hodnocení

2x

Dobrý den,

dovolím si reagovat na Váš problém s umístěním domácí vodárny, jelikož jsem byl v podobné situaci a řešil jsem, jak dostat vodu do chaty z 20m hluboké vrtané studny. Řešení je velice jednoduché - ve studni je umístěn MALYŠ a ve sklípku ta nejjednodušší vodárna ALKO a oboje je zapojeno přes tlakový spínač takže v okamžiku, kdy sepne vodárna sepne i ponorné čerpadlo a tlačí vodu do vodárny. Je to řešení za pár korun, oproti kompaktní vodárně za 25 000 a pro účely využití vody na chatě naprosto dostačující.

Přeji pěkný den a hodně úspěchů v experimentování

kodijak81
hodnocení

Dekuji za Vasi radu. Mohl byste, prosim, poslat nejake schema jak mate zapojeny tlakovy spinac? Klidne i link kde se neco takoveho da koupit.

Dekuji

musím Vás ujistit, že moje kompaktní vodárna nestále 25 000Kč. Kde jste vzal tuto cenu?

hodnocení

0x

1) neničí, není proč, jen na konci hadice můžete mít malý tlak.

2) to nepůjde, páč se "přetrhne" sloupec vody.

3) chtělo to koupit kompaktní vodárnu a ponořit jí do studny.

ale asi už máte nakoupeno...

celp*

Chtělo by to ve studni pouze čerpadlo a vodárenský systém na chatě.Nemusel by jste se bát zlodějů.

doplněno 17.06.09 13:00:

Omlouvám se měl jsem podobný nápad jako technikjirik.

technikjirik*
hodnocení

0x

napdá mne jedno řešení blízké představě pana Milana. Do studny vložit ponorné čerpadlo s výtlakem převyšující o 10%celkový výškový rozdíl mezi nejvyšším odběrným bodem v chalupě a hladinou vody ve studni. Bude to muset být secmazec silné čerpadlo aby vytlačilo tu dálku. V chalupě si pak zřídíte expanzní nádobu a tlakový spínač. Takto to vidím jako funkční řešení.

Umístit čerpadlo až v domě by znamenalo postavit ještě jeden dům jen pro to čerpadlo (nebo garáž pro požární CAS 1500)protože tak obrovský sací výkon dosahují jen velké vodárenská a hasičská čerpadla

kodijak81
hodnocení

Ja to tak mam (mel jsem) pomoci obycejneho malyse a stacil +- bez problemu. Tlak byl sice o dost mensi nez u testu s vodarnou, al fungovalo to. Malys po nekolika letech "zkorodoval", lepe receno uplne se ve vode rozpadl (zvlastni). Udelaly se v nem diry, v kovu...

Ted jsem to chtel velice zjednodusit a mit jen tu vodarnu ale tam je ten maly velky problem s tim umistenim.

hodnocení

0x

zkuste se podívat co to je kompaktní vodárna. Moje řešení (používám ho) spočívá v tom, že ve studni bude umístěna vodárna se vším. To je včetně všech spínačů, tlakoměru a ostatních věcí. Odtud povede jen trubka s vodou a přívod elektriky.

Takže minimum co by někdo ukradl. Studna bue zadělaná, trubka i kabel v zemi.

remont-cerpadla-s-r-o-cer/...

technikjirik*

Pane Milane jak vysoko a jak daleko to dotlačí vodu? Vypadá to zajímavě.

doplněno 17.06.09 19:35:

A jak je to s údržbou?

Jiří, nechal jsem si to spočítat, mám studnu hlubokou 12 metrů pro čerpání, požadoval jsem 15 metrů rovné a tlak takový, aby mě z hadíce voda štříkala, nikoliv jen tekla z hadice.

Zatím jsem spokojen, nemusím mít "někde" tlakovou nádobu, spínač a podobně. Stisknu rozpašovač na hadici a voda stříká. Jakmile přestanu, čerpadlo se vypne.

Když odjíždím vypnu vypínač, ...pro jistotu, kdyby byla porucha, voda by stříkala na sousedy.

...se tedy pochlubím, jen čepadlo není vidět.

Umisteni domaci vodarny
technikjirik*

Určitě dobrá věc.. jen bych se bál ale té vzdálenosti o které mluví tazatel...150m na tu vzdálenost už musí být dost silné čerpadlo a o to silnější oč silnější musí být průřez potrubí pro transport vody k domu na takovou vzdálenost... to by se také mohlo stát že se takováto vodárna ani do vrtané studny nevejde a i pro kopanou studnu pak bude obtížné instalovat silnější a tedy i objemnější čerpadlo. A je-li taková vodárna bez sacího koše a tedy je ponorná tak musí bud vyset na laně nebo na nějaké konzoly. Trošku pátrám po netu abych zjistil možnosti s parametry po potřebu čtenáře, ale zatím úspěšný nejsem. Nechci tu tvrdit že tak výkonná vodárna není nebo že to není proveditelné... spíš jen tak akademicky uvažuju jaké problémy jsou s tím spojené a jak se dají překonat...

Pane Milane jak máte uchycenou vaši vodárnu ve studni? Jistě neleží na dně... a je to vrt nebo kopaná?

doplněno 17.06.09 21:45:

tak asi kopaná...podle těch skruží...už jsem si prohlídl obrázek pořádně

Jiří, kopaná, vyzděná z opuky a byly tam pískovcové kameny. Ty jsem výhodně prodal a kupec mě dodal skruže. Uchycení čerpadla je na 5/4" trubce (do L) a drží za hranu skruže, ještě jištěné nerez lankem.

Prodávají se dva typy mám ten slabší, páč mi to spočítali odborníci. Být tazatelem, (já to tak udělal) došel jsem do speciálky a nechal jsem si poradit co. Pak jsem poučen psal po rúzných dodavatelích a ptal jsem se jiných odborníků. u jednoho jsem se dozvěděl, že kompaktní neexistuje a vždy musí být zásobník na vodu. I to jsou prodejci.

kodijak81
hodnocení

Vodarnu mam Al-Ko HWF 1000 - zahrada.al-ko.cz/...

typ HWF 1000
obj. číslo 112 443
příkon 1000 W
max. dopravní výška 48 m/ 4,8 bar
max. sací výška 9 m
max. dopravené množství 4000 l/h
hnací ústrojí čerpadala 1 stupňové
průměr výtlačné větve 1″
obsah tlakové nádrže cca 20 l
hmotnost cca 17 kg

Ta je schopna bez problemu vysku i vzdalenost zvladnout. Jak rikam, mel jsem ji tam umistenou jen na test, ale voda do sudu do ktereho drive proudila voda z malyse a byla nasledne pres vodarnu dopravena do chaty tekla s mnohem vetsi silou - rekl bych spise, ze temer strikala. Tlak by tedy asi urcite problem nebyl. Jen to umisteni v miste kde neni muj pozemek tak, aby to nikdo nevzal a vodarnu neposkodila vlhkost. Jak jsem psal vyse o kovove bedne, nema nekdo z pritomnych tuseni, ci zkusenost, jestli je to mozne takhle praktikovat?

Dekuji

toni*

Musíte to řešit tak, jak popisuje pan Milan. Pokud jste si čerpadlo které popisujete již koupil, tak ho stéjně musíte musíte zakopat do země pod "zámrzavající zónu", t.j. minimálně 80 cm. Popisujete, že jste již čerpadlo měl, tak vám trubky musí vést v zemi a na ty se musíte napojit. Systém pana Milana je jednodušší. Pokud sací výška bude více než 9 m, čerpadlo bude mít minimální (nebo žádný) průtok, nebo spálite motor.

kodija81
hodnocení

Saci vysku mam cca 3m - tj. bez problemu, trubka mi pochopitelne v zemi vede - driv do ni byl napojeny malys, zamrzna hloubka (80 cm) by nebyl problem, ale ze zkusenosti muzu rict, ze jsem mel v zemi (jinde) jen vybetonovanou diru 1×1 m a oblozenou polystyrenem a zehora priklopenou znovu polystyrenem a stacilo to. Byly mrazy -15 dlouhodobe a v dire bylo stale nekolik nad nulou. Kde se tam to teplo bralo nevim, sam tomu nerozumim. A to dokonce ty polystyreny, ktere byly jen jako striska mely po stranach mezery (netesnilo mi to) skrz ktere jsem dovnitr videl :). Proto si myslim, ze kovova bedna zakopana v zemi vylozena zevnitr a pro jistotu i zvenci polystyrenem by zamrznout nemela.

máte špatně spočítanou sací výšku. 3 metry je asi hladina vody ve studni, nebo se ptáte již na něco jiného?

kodijak81
hodnocení

Ne, temi tremi metry myslim delku hadice od studny k vodarne... Vodarna je mimo studnu. Hadice je potopena tak pul metru. Jedna se o pomerne zvlastni studnu.

ale vy jste chtěl vodárnu do objektu, nebo stále do bedny pod zem? a riskovat odcizení? co se změnilo?

kodijak81
hodnocení

Vodarnu bych mel mimo studnu, cca tri metry od ni a mimo svuj pozemek. Takze ta moznost odcizeni tu stale je. Tu bych ovsem nebral v potaz, protoze by byla pod zemi. Pokud nekdo nema rejtgenove videni, nebo detektor kovu, tezko se o ni muze dozvedet. Jde mi v podstate jen o to, jestli kdyz ji dam do "zateplene" a zatmelene bedny pod zem, jestli v samotne bedne muze vznikat vlhkost - jak ji predejit, a nebo jak jinak to osetrit.

Hezky den

kostelecak*
hodnocení

0x

Myslím, že budete muset dát tu vodárnu co nejblíž ke studni , protože píšete ,že převýšení je cca 20-30m. Tady asi končíte protože při nasávání vody se vodní sloupec trhá ve výšce 9m. Řešení někdy bývá ejektor ,že se část vody vrací do sání a pomahá při dopravě vody. Řešení to sice je, ale je to dost drahý. Kostelecak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]