Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění azbestových desek

Od: andrisis odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

mám po bývalém majiteli domu na dvoře kousek plotu z eternitových desek s azbestem.
Jedná se asi o 4 metry, na výšku 1,6 metru plus něco v zemi. Plot není vcelku, je rozkouskovaný na několik desek, které jsou sešroubované, popř. připevněné k železným tyčím (opěrám).

Zjišťoval jsem si o odstranění azbestu pár informaci a je to docela složité. Při jakékoliv manipulaci už hrozí zamoření celého okolí, popř. i domu, který ať se snažíte jak chcete, nelze 100% utěsnit.
Pokud si objednám firmu, kde mám jistotu, jak moc bezpečně budou jednat? Dost často čtu negativní zkušenosti, jak firma přijela, maníci azbest rozlámali, nadělali bordel a bylo...

Co s tím? Nechat tak, jak to je? Škodí takový plot, pokud s ním nikdo nic nedělá (neřeže do něj apod., tzn. neměla by se uvolňovat vlákna)?
Nebo se v ochranných pomůckách do toho pustit sami a nechat desky jen odvézt?

Nějak nenacházím bezpečné řešení...
Díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Každá doba má svého strašáka. My máme rakovinu. A jako obvykle jsme papežtější než papež. Ano azbest je karcinogenní. Při manipulaci se z něj mohou uvolňovat vlákna. Ale co si myslíte, že taková odborná firma udělá jiného, než si zvládnete udělat sami. Jestli jsem to dobře pochopil, potom jde o demontáž několika celistvých desek. Takže povolit šrouby (zarezlé utrhnout a nebrousit)a desky odnést, eventuelně vytáhnout ze země. Několik generací lidí to dělalo bez jakýchkoliv ochranných pomůcek, vy máte tu výhodu, že víte a vezmete si je. Pokud desky nerozlámete, je nebezpečí kontaminace okolí minimální. Problém je s likvidací azbestu. Ne každá skládka ho bere a podmínky uložení jsou přísné.

hodnocení

1x

Neřešte to pokud je plot funkční,max natřete jak radil 1.rádce,pkd není tak nic neřezejte,nebrušte,jen rozeberte ...(třeba uskladněte na vhodnějším místě) a dál radit nemůžu porušil bych pravidla.

AZBEST ať již v eternitových dílech (střešní šablony, střešní vlnité desky,někde trubky odvětrání WC...v komínech,nebo na panelácích byly jako meziokenní desky (v některých nebo přímo jako obložení brzd a spojek starých aut (+- do rv 90-95 pokud má ještě původní) je škodlivý,repsektive MUŽE způsobit rakovimu plis až v momentu kdy se jakkoliv obrábí (vrtá brousí,řeže...)jinak je to neškodný materiál!Dokonce ani přenesení desky z jedné strany dvorku na druhý neuškodí.S prominutím škodí jen v hlavách pitomců!

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
hlavně na sebe neupozorňujte úřady nebo máte na krku okamžitě kontrolu, jak jste s azbestovými výrobky naložil a pokuty jsou hodně "mastné".
Azbest sám o sobě nebezpečný není - nebezpečná jsou drobná uvolněná vlákna vzniklá při práci s azbestocementovými výrobky, tj. hlavně ho nebruste bruskou, neřežte bruskou, nečistěte drátěným kartáčem - ten prach takto vznilý může být při vdechování rakovinotvorný (i když - jednorázově asi moc ne, ale při dlouhodobějším vdechování určitě).
Takže pokud chcete desky demontovat, odšroubujte je a vytáhněte ze země. Pokud se vám stane, že vám deska praskne, nic se neděje, tím se vlákna skoro neuvolňují - škodivý je prach z azbestocementových výrobků.
A když už na to přišla řeč - odkud jste? Sháním pár nerozbitých azbestocementových vlnitých desek v délce 2 - 2,5m na přístřešek na dřevo, takže pokud bych vás neměl moc daleko, desky bych si od vás vzal.

andrisis
hodnocení

Jsme z okresu Brno-venkov :)
A díky všem za rady - opatříme se a zařídíme vše sami :) Díky moc :)

ronyx*

Díky za info - tak to mám k vám bohužel příliš daleko.

janm*
hodnocení

0x

Jasně můžete nechat plot "odborně zlikvidovat", anebo, je-li plot funkční a nerozpadá se, tak by šel opatřit dobrým nátěrem, třebas i dvě vrstvy (základovka + krycí např. hnědá) tudíž bude azbest "krytý", "kdyby něco" souvislá barva nebál bych se toho, nebudete ho přece "brousit" řezat, drtit rozbíjet, vezměte si dříve a ještě dnes leží na střechách dosud "tuny azbestu" například v naší ulici a co vím, rakovina plic tam nikoho nepostihla (naopak lidé se zde dožili velmi vysokého věku) a to tam leží už "čtvrtou generaci lidí " vím to, protože tam bydleli již mí předci, střechy nejsou ničím natřené, z toho se dá odvodit že se azbest pokud se s ním nemanipuluje buďto neuvolňuje nebo v takové míře která několika generacím co v ulici žili (téměř všechny střechy azbest) nijak neuškodila.

doplněno 13.05.15 20:35:

Nebo máte-li obavy, pak si pořiďte dýchací masku s filtry přímo na azbest (gumová) + brýle rukavice a celotělový oblek např. montérky, úplně v klidu bez spěchu šrouby odšroubujte nebo uřežte fleksou,nebo pilkou na železo, desky v klidu položte na zem a nechte odvézt, bez lámání řezání a rozbíjení desek.

Kdysi jsem četl jak vlastně ten azbest působí, prý to není tak že ho vdechnete a máte rakovinu, on zkrátka v té tkáni časem "může" ale také nemusí způsobit zánět, a na základě tohoto dlouhodobého zánětu se pak až může vyvinout něco horšího. Dle mně když s ním budete manipulovat užijete-li hlavně ochranu dýchání (dobrou gumovou masku s filtry řádně nasazenou) nemělo by se vůbec nic stát. Mimochodem podobně vzniká rakovina plic i z čehokoliv jiného něco vdechnete-zánět-můžete mít i něco horšího, víte například že i naftové motory emitují mikročástice které jsou silně rakovinotvorné?

hodnocení

0x

Já bych zavolala na magistrát -odbor životního prostředí. Tam by vám určitě poradili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]