Nejste přihlášen/a.
ahoj všem...mám problém...byl nám udělán štuk..jenže jelikož máme kulaté rohy,tak pan zedník zanechal v těchto místech prohlubně...které jsem poněkud neuváženě zapravila...a ted nastal problém protože v těchto místech nejsou zrníčka...takže je to vidět...jakým zpusobem se dá chybějící zrníčka doplnit..nebo nejlépe celou plochu znovu něčím přestříkat..napadla mě nějaký nástřik malířský se zrny..nebo nevím:D...taky by se dal strop znovu přeštukovat..jenže kvalitně udělat stropumí málokterý zedník...nerada bych aby se situace opakovala...posílám foto opravovaných míst některá jsou tmavá...a jiná jsou zase bez zrn...což bude po výmalbě vidět(( :D tak co ted s tím..jak a čím to sjednotit?..díky za příp.rady
Zdravím,
rozdělím váš dotaz na 3 části
- zrnička - zrníčka se na štukované ploše vyskytují, pokud je štuk příliš hrubý (tj. je příliš hrubý písek ve štuku - v materiálu). Správně by tam být neměla. Stří malíři používali před prvním nátěrem takovou fintu - vzali kus starého prkénka a tím párkrát přejeli po zdi - zrníčka se odrobila a zeď byla hladká. Dá se toho také dosáhnout přebroušením zdi brusným papírem omotaným okolo dřevěného špalíku. Takže - pokud nově nanesený štuk není zrnitý, je to správně.
- tmavá místa po opravě - pokud štuková hmota obsahuje dostatek vápna, měla by tmavá brava po rozfilcování a vyschnutí zmizet.
- prohlubně v rozích (koutech) - při opravě štukování se tvar původních oblin v rozích (tzv. fabionů) jen filcovým hladítkem trefuje poměrně dost špatně, většinou znikají právě ty prohlubně. Pokud jsou malé, dá se to srovnat (jak již bylo psáno výše) štětcem mamočeným ve štukové maltě a domodelováním fabionu. Pokud jsou větší, doporučuji udělat si šablonu toho fabionu (z kousku prkénka, z plechu), natáhnout hladítkem štukovou vrstvu a pomocí šablony jí dát příslušný tvar. Kdysi se šablony na tvarování rohů (nejen rohů, ale štukových ozdob všeobecně) používaly zcela běžně, pokud si to zedník chtěl hodně usnadnit, používala se třeba skleněná láhev od piva apod). Váš fabion je malý (malé zakřivení), takže pokud si netroufnete udělat opravu "od oka", použijte šablonu - není na tom co zkazit
tam jde o tom...že ty prohlubně a nerovnosti štuku jsem opravila devoskytem který je naprosto hladký...ikdyž vybrousíme štuk nikdy takto hladký nebude...jsou v něm dolíčky po zrníčkách...takže by to chtělo nák sjednotit...nebo mě napadlo udělat v těch devoskytem opravovaných místech takové lišty ozdobné...a zbytek nechat zrnitý štuk..ale jak by to vypadalo to netuším:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.