Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká se dělá výška plotu?

Od: kklaban odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit s výškou plotu. Budu dělat u vjezdu k domu bránu s brankou. Plánuji udělat sloupy z štípaných bloků. Jen mě zajímá, jaká se dělá obvykle výška abych věděl, kolik bloků zakoupit. Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to velice individuální. Jde o to, aby Vám plot vyhovoval funkčně, designově a možná taky, aby opticky zapadl do rázu okolí. Pokud od plotu očekáváte naprosté soukromí, může mít i více než 2 m. Pokud jde pouze o ohraničení pozemku s psychologickou zábranou, bude stačit 1,4 m. Nejčastěji bývají ploty vysoké 1,8 m.

kklaban
hodnocení

Díky za odpověď. Jde o to, že kolem domu budu mít pletivový plot 125cm a u vjezdu, šířka asi 7m chci mít pohledově hezký plot tak aby to nějak neřvalo vůči tomu pletivu. Přemýšlel jsem tak o výšce 120 - 140cm, no uvidíme

hodnocení

0x

Sháněl jsem zastínění plotu - štípaný bambus. Dělá se jen ve velikostech 150 a 200 cm. Nechápu to - když je většina plotů vč. mého právě 180cm.

Musíte si rozmyslet, jak chcete být v budoucnu chráněn před okolím. Počítejte ale i se stínem - bloky můžou výrazně omezit růst na zahrádce...

Sousedi "přes tři" mají betonové bloky 2 metry vysoké - mají soukromí a klid, ale vypadá to jako GHETO...

kklaban
hodnocení

My jsme prakticky na samotě a asi 50m před domem vede veřejná komunikace, kde courají lidé. Nechci být úplně odříznutý, takže ty 2m musí být strašné, ale všichni píšete, že máte ploty 180 tak těch mojich 125 by asi bylo dost málo. O tom stínění na zahrádku jsem ovšem nedomyslel, to máte pravdu, může být s tímto problém.

vaccent*

Se stíněním může být, ale i nemusí být problém. Především záleží na světových stranách. Dále si uvědomte, že v hlavní vegetační sezoně je slunce v zenitu. Zastínění od severu je vítané -chrání. Od východu trochu vadí, od jihu prakticky nic nestíní a od západu stín vadí více. To spíše může nízký plot vadit v případě, že se rozhodnete Vy nebo někdo z rodiny pořídit většího psa, který nízký plot přeskočí.Takový plůtek si postavil soused, jehož ovčák zdolával 140 cm bez rozběhu a proto do konce života skončil v kotci zavřený 24 hodin. Přeji hezký den.

milan23*
Přesně tak, též jsem chtěl podotknout možnost mít v budoucnu psa.Znám několik případů, kdy pes skončil na řetězu, nebo se pár let starý plot předělával.
kklaban

Taky vám děkuji za odpověď. Psa ovšem mít nebudeme, takže v tom by problém nebyl.

hodnocení

0x

také záleží, kolik chcete řad na sobě a nad tím už třeba dřevěnou výplň. Už jsem videl jedinou řadu (to vypadá spíš divně) nebo také 3 (to už mi přijde dost) a osobně jsem zvolil 2. Někde je to 2,5, protože plot není na rovině, takže má zuby.

Výplň mám od sebe asi 1cm, není to neprodyšné a přitom není vidět do zahrady. Má to jediné slabé místo, když se jede kolem autem cca 30km/hod je na zahradu vidět hodně, jak se to míhá vytvoří to skoro "film". :-D

Sloupky mám 6+2 (2 řady dole, 6 sloupek).

Jaká se dělá výška plotu?
kklaban
hodnocení

i Vám děkuji za odpověď. Mimochodem koukám na fotku, že máte zhruba stejně starého malého špunta jako my :)

kklaban
hodnocení

0x

Takhle nějak si to představuji, prosím o názor

Jaká se dělá výška plotu? #2

Ono záleží na okolí - jestli tam budou chodit lidi nebo je to v klidné části... Osobně, pokud je to mimo chodník a stovky lidí denně, bych udělal těch 160. Průměrně vysoký člověk, co jde na návštěvu, vidí přes plot. A naopak vy zahlédnete, jestli vám někdo nenahlédá na zahrádku dírou v plotě, jestli je vzduch čistý...

hodnocení

0x

výšku si určí každý podle svého uvážení a potřeb.

Nekdo potřebuje 2m aby nebylo vidět někomu stačí 1.6m.

kklaban
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi už mám ve spoustě věcech jasno. Ještě by mě zajímalo kolik drátů (roxorů) na jeden sloupek je potřeba a kdy na ně je možné pověsit bránu (brána bude na 2 kusy jeden kus na jednom sloupku a druhý kus na druhém sloupku. a nějaký postup.

1) Vykopu díru do hloubky cca 70cm. Šířku udělám o něco větší než bude šířka štípaného bloku

2) Vyliji betonem cca k povrchu

3) nechám vyzrát (kolik dní?)

4) po vyzrání do toho vyvrtám cca 20cm díry a do nich nastrkám roxory na chemickou kotvu. /kolik tedy těch děr mám dělat?)

5) na to začnu skládat štípané bloky do potřebné výšky

Je to takhle správně nebo byste něco udělali jinak?

Co tak složitě? Mezi bod jedna a dva:
Tři - čtyři roxory svážu nebo svařím do klece tak široké, aby se vešla s vůlí do bloku.
Tu klec postavím svisle do jámy a betonuji vše najednou. Místo roxorů může být hrubý úhelník, trubka, aby bylo na co navařit držáky pantů brány.
Nezapomeňte před betonováním vložit do díry trubku - husí krk na kabel na zvonek, vrátného, svétlo a pod. vyvedenou dostatečně vysoko.
A teď teprve bod pět...tři a čtyři vynechám.
Při skládání sloupku je možné navařit držáky pantů. Nebo panty vrtat křížem do chem. kotvy ve vnitřní bet. zálivce sloupu.
kklaban

Dobře. Ty panty bych tam udělal dodatečně na chem. kotvu. Může být?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]