Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme SVJ ,v domě bydlí jeden "blbec",který jen bydlí,vůbec neuklízí spol.prostory.
Na schůze nechodí,bydlí vtřetím patře,nepoužívá výtah,leze nahoru i dolů pěšky.To by tolik nevadilo,ale on jezdí do lesa a tam natahá na botách bordel a ten potom vymládí z bot na všech třech patrech.Nikdo mu nic neřekne,všichni jsou připosraní! Hlavně ti v tom třetím patře.Máte nějaké zkušenosti s takovým individuem,je proti němu nějaká pomoc-právní!?
Jediné plus je,že to FO oprav pravidelně platí.
Mám to řešit jenom já jako předseda,když si vlastně nikdo oficialně nestěžuje?
A ptám se, je povinnost uklízet? Dohodli jste se vlastníci na úklidu? I on? Určete si na shromáždění pokutu. Vizte OZ práva a povinnosti vlastníků, vaše Stanovy, jste předseda, máte znát.
Osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků. Najměte si na úklid firmu
Karlosdos, prosím si přečíst to tučné o odpovědnosti, VY jste páni domu, žádný správce, ten pracuje na smluvu, co v ní máte? Spousta lidí toto vlastnictví nechápe, jste právnická osoba, jako firma. Načtěte OZ! a další s SVJ souvisící. Odhlasujte si firmu na úklid a myslivec bude platit do toho vašeho "FO", který ovšem neexistuje. Jste předseda, máte výbor, řešte, konejte.
doplněno 08.05.15 12:16:Karlosdos, Jak to že neexistuje FOND OPRAV, to asi Vy neznáte stanovy, ... jako předseda znáte abych tak řekl kulové. Ano neznám vaše stanovy, ani nemusím, ale vím, že žádný FO není v zákoně, jak v ZoVB (72/1994), dle kterého jste vznikli, ani v jiném. Na co to pak a do čeho vlastně přispíváte? Nevím, kdo je tvořil, ale pokud je tam FO, byl to ...
I pokud byste opráskli stanovy vzorové, tak v nich nanacházím žádný FO, vy ano? Byly tvořeny dle ZoVB. Tudíž nastudujte patřičné normy! Když nechtějí platit, snižit platbu, pokud je to správně odhlasované, můžete k soudu. Za nájemníka je odpovědný vlastník. Za dům jak jsem psal, žádná obec, žádný správce, VY. Ale, zajděte za správcem a ať pošle výzvu k úhradě dluhu, načtěte smlouvu, možná to tam máte!
Joo to už tak chodí, že se nestarají, kritizovat umí, někteří nechápou, že dům je jejich. Budiž vám ale útěchou, že to není jen u vás! Mají i větší problémy. Je třeba je furt postrkovat, nafoťte stav, dejte na int (vlastní web).Tak s tím předsedováním práskněte a ať se trápí jiný. Se stavem domu se pak budete muset smířit. Vlastníky ještě můžete obcházet ... možná až začne barák jednou padat jim to dojde. Vašemu konání buď boží požehnání a trpělivost.
Jak to že neexistuje FOND OPRAV, to asi Vy neznáte stanovy,FO je fond do kterého přispívá každý vlastník bytu u nás částkou 22Kč/m2 podle velikosti bytu.Z toho se platí všechno oklolo domu,tedy i případný úklid najatou uklízecí firmou.
A to spoluvlastníci ve většině nechtějí platit. A předseda nemá dělat chodbového důvěrníka,hlídat úklidy,ty by si měli hlídat hlavně ti,co s ním bydlí na poschodí.Ovšem jsou to alibisti,neřeknou nic,čekají co udělám já. Výbor máme,ale je to jen formální,nikdo nechce nic dělat,nechávají to všechno na mě! podepíší mi co vymyslím,nebo vyjednám. Ono není ani z koho vybírat.Máme 32 majitelů bytů,z toho 8 nebydlících,jsou tam nájemníci a těm je všechno jedno.Majitelé i když dostanou pozvánku,na schůzi nepřijdou.!
doplněno 09.05.15 09:57:Děkuji za vysvětlení,asi máte pravdu,uznávám.Byl jsem přesvědčen že FO vzniká,vznikem společenství vlastníků.
Nemáte náhodou vzorové stanova SVJ,mají být už v roce 2016 přijaty.,nebo odkaz,kde si je mohu stáhnout.?
Děkuji
Dobrý den, kolega zde často píše, že neexistuje fond oprav (FO) nebo byt v osobním vlastnictví (OV). Ale, bohužel, neuvádí správné pojmenování tohoto, co existuje, ale má se používat jiné pojmenování. Jde, tedy, jen o slovíčka a snahu o maximální přesnost v pojmech. Berte to, např. jako pojem "dekl" na kanálu a "poklop" na kanálu. Dekl by se říkat nemělo, ale přesto na tom kanálu existuje nějaká mříž nebo poklop. Zdravím!
doplněno 08.05.15 14:06:buss - píšete, že FO není v zákoně (souhlasím). Ale, proč tedy platit něco měsíčně, když to dle Vaší logiky neexistuje? Když někdo bydlí na jiné adrese, než má uvedenou v OP, tak neexistuje, protože přechodný pobyt byl zrušen (v zákoně)? To, že se něco zruší zákonem nebo se to jinak pojmenuje, neznamená, že to ve skutečnosti neexistuje. Existuje to stále, ale pod jiným názvem.
Jste předseda soukromého družstva(družstva vlastníků)?tak musíte mít své stanovy a taky můžete svolat schůzi,kde si odhlasujete postih za nedodržení stanov.S takovýma lidma je potíž,prostě bych mu ten úklid naúčtovala.Je fakt,že plno lidí viditelný bordel odkopne do kouta a pak tvrdí jak uklízeli a vy je jen buzerujete.Nezávidím Vám komunikaci s takovým člověkem,ale byla bych vytrvalá.Pokud nechce žít ,aby dodržoval pravidla(zamykání,ůklid...)tak má žít někde v lese.Prostě nebát se a otravovat jej,stanovy podepsal jako kažý jiný.Taky jsme měli blázna se kterého měli všichni strach ,protože tvrdil,že pokud mu nedáme pokoj,tak byt zapálí a půjde na pivo,ale když rušil noční klid,řešila to policie.
Ano, i ze stanov je povinnost udržovat čistotu a pořádek všech společných prostor.Víte ono je to o nervy,on je takový svérázný až blbý,ani žádná žena s ním nevydrží,to je sice jeho věc,ale něco na tom bude.Je dvakrát rozvedený,žije sám ,má jenom psa myslivost,les.Do domu chodí jen přespat a dělat po sobě nepořádek.!
A co placený správce,ten by s ním měl hlavně jednat?
Já jsem předseda SVJ,né domovní důvěrník,toto by měl řešit hlavně správce. Ten ale říká,že mu nemůžeme dát zaplatit úklid ,on se odvolá k soudu a prohrajeme to. On s tím totiž musí souhlasit a to je stále dokola.My už jsme takové usnesení měli ze shromáždění vlastníků,ale neudělali jsme to.!
A máte svého právníka?většinou soukromá družstva vlastníků spolupracují s právníkem.Prostě bych to řešila s ním co a jak moc si můžeme dovolit.
Já, osobně, naprosto odmítám platit podíl na úklidu, který provede firma nebo osoba. Nemám na to! A takhle to může být i ve vašem domě. Ale jestli jste předseda, měl byste promluvit s každým, kdo nedodržuje psaná i nepsaná pravidla soužití v domě. Bez kraválu, bez rozčilování, bez jedovatostí. Vysvětlit, že je dobře, že v domě je klid a čisto. To že dílem všech. Na tom by se měl podílet i on. Že se to od něj očekává. A uvidíte s co na to řekne. Jen se nedejte vyprovokovat ke křiku. A když nebude chtít uklízet, pak mu navrhněte, ať si úklid zaplatí. Že někoho na jeho úklid najdete. Klidně velké děcko. Já jsem se do našeho předsedy tajně zamilovala. Jakoukoliv stížnost nebo nepravost ihned řeší. Klidně, bez křiku řekne, o co mu jde a požaduje nápravu. Kupodivu i naši cygani zkrotnou.
Děkuji,radíte mi dobře,už jsem s ním mluvil,ale on mě vytočí.Když jde domů se psem a já ve 22,05 zamčel dům(zamykáme ,nebo dohodli jsme se ,že budeme zamykat), já mu v klidu řeknu paneCh.proč nezamčete? Odpoví mi ,nežijeme aby jsme zamykali!
Děláte si srandu,vím. Když se Vás to netýká!.Až je potom vykradený dům,je hned veseleji,že?!Je hned co řešit a všichni se najednou zajímají.Přál bych mu,aby šli vykrást sklep zrovna jemu!
Ale, to je zase jedna fáma.Ukazovali to v televizi.Co je lepší,bát se požáru a nechat otevřený dům pr zloděje? KRAJSKÝ ZÁCHRANÝ SBOR pro Vysočinu mi sdělil,že z jejich hlediska není problám,když si zamčeme po 22hod.dům.,oni se do domu dostanou,když hoří tak jdou přes překážky,pojišťovna to potom zaplatí.Stejné je to u záchranky,vždycky,ten kdo si volá záchránku upozorní že je dům zamčený.Někdo z rodiny jde odemknout,nebo požádá souseda,když volající upadne do bezvědomí,tak záchranáři ví co mají dělat,vždycky jim někdo otevře. Ta pravděpodobnost ,že bude hořet ,nebo přijede záchranka,je hodně malá.
Je potřeba,dát si na misku vah ,co je lepší,nechat otevřený dům,nechat lehce zloděje krást ve sklepích i v bytech,nebo čekat na hasiče a záchranku s otevřeným domem celoročně?
NENÍ POTŘEBA,TO JSOU FAKTA. VĚČNĚ ULÁMENÉ KLAPAČKY U PLASTOVÝCH DVEŘÍ,VRYPY PO ŠROUBOVÁKU.UŽ JSME JEDNOU CELÉ DVEŘE MĚNILI A SPOLUÚČAST 5000kČ. TAK CO JE LEPŠÍ?
Už tu diskusi ukončíme,nemá to cenu,moc dobrých rad,nebo pochopení není.Co bych taky mohl v dnešní konzumní společnosti hledat,že?Ti lumpové a nepořádníci se mají nejlíp,nic na ně neplatí! Jsou jako ryby ve vodě,vy ostatní poctivci ,trpte si!
Tak předně,zadarmo to dělám,ani jeden z výboru si nebereme žádnou odměnu,i když na ni máme nárok.Předat bych to mohl,ale nikdo to nechce dělat!
Aspon telefon mate proplaceny, ne? Ale nechci se v tom stourat.
Kdyz to nikdo nechce delat, najmete si na to cloveka, ktereho budete platit. A k tomu umerne zvyste odvody do fondu. No ale jakykoliv novy spravce nemusi nutne donutit majitele bytu, aby uklizel. To si uz muzete najmout uklizecku.
Tož prostě oznámíte SVJ že končíte a je to. Projde lhůta a šlus. Ale chápu, že vás zajímá stav domu a může to být ještě horší. Zajímavé, že lidi si sice opravují byt, ale - jedna vlastnice to takto řekla, na co dům, upravuji si byt. Jsou nerozhodní, vymlouvají se i fyzicky vyhýbají. Na shromáždění si nechte odhlasovat odměnu. Proč něco dělat zadarmo a částku na náklady - telefon, psaní aj. V každém případě znát normy SVJ se týkající. Nechte si zasílat Praktický rádce pro SVJ, i když je to inzertník firmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.