Nejste přihlášen/a.
Mam asi naivni otazku.Kdyz neni dostatek penez, jde-li jeste opravit cast stare strechy. Na jedne strane jsou asi spatne tasky a prokapava nam ..druha strana je jeste dobra. Existuje nejaka varianta opravy? Dekuji za slusne odpovedi, rady jako ze mame domek prodat,nebo nova strecha atd. prosim nepiste.Ambra
Neni nic jednodussiho nez celou strechu prelozit a nahradit spatne tasky. Ani to nemusi byt stejny typ tasek.
"ani to nemusí být stejný typ tašek"? člověče co to má být za nesmysl to jako chcete někomu poradit, že by šly zkombinovat falcovky s bobrovkama? Jediná možná varianta by byla dát na jednu stranu střechy jeden typ a na druhou stranu jiný, ale tady zas pozor na to, že obě strany by měly být zatěžované rovnoměrně (to znamená nerozebrat jen jednu stranu), protože jinak je ohrožena stabilita krovu.
Uplne jednoduse... Proste strechu zacit prekladat, postupne stare tasky vyhodit a to co na konci bude chybet nahradi nove tasky.
Cca 15let zpet jsme tak opravili strechu na stodole a do dnes bez sebemensiho problemu.
Menily se i nektere late a vyztuzovaly schnile tramy...
.
Prechod nova/stara neni problem oplechovat, nebo rovnou pouzit plechovou krytinu.
Takze problem je jen to jestli nekdo umi nebo neumi.
Vsem moc dekujeme za zkusenosti a pomoc.Zaujal hlavne zpusob prekladu strechy, nebo jak se nazyva...V nasem pripade to asi bude dost komplikovane..ja tomu nehovim, dcera byla na strese a pred rokem nejakou jiz menila,ale zaroven nam rekla,ze jsou jiz chrabe a kdyz na strechu nekdo vyleze, praskaji pod nim...jak se tedy muze prekladat,kdyz pod tim clovekem prasknou..netusim..a jak uvadite, dat rovnou plechovou-to bychom nejen z fin. duvodu- event. zvolili..,,asi na jedne strane stare tezke tasky a na druhe plech ..to nejde,co? Jen doufam,ze se dest nepodepise na krovu!To by byla katastrofa..myslim financni.Presto dekujeme
Samozřejmě že nemůžete dát na jednu stranu střechy tašky a na druhou plech.
Prostě budete mít jakoby dvě různé střechy vedle sebe. Takže když je dům třeba 10m dlouhý, tak prvních 5m budou oboustranně tašky a dalších 5 bude plech.
V jakém stavu je krov zjistíte až sundáte hřebenáče, pokud budou uhnilé spoje trámů, není problém je z boku vyztužit fošnou a prošroubovat.
Nicméně jestli tomu nerozumí, bojíte se výšek, nemáte na to čas, atd... tak Vám nezbyde než si pozvat nějakou firmu/živnostníka který to za Vás udělá. V tom případě si ale připravte slušný balík peněz, protož nikdo nebude chtít tímto stylem střechu opravit ale rovnou Vám vnutí novou krytinu.
.
Dejte sem případně nějakou fotku domu.
Nic netrvá věčně a zchátralé tašky je potřeba vyměnit.
Mrkněte se na půdu za trámy. Někde určitě najdete zapomenutou střešní tašku. Možná bude poškozená nebo polámaná, ale to je fuk. Vezměte ji do stavebnin a podle ní dokupte nové. Kupte jich tolik kolik potřebujete a k nim přikupte taky nějaké mořidlo nebo nějakou impregnaci na dřevo.
Až budete tašky vyměňovat, pak taky pořádně namořte trámy a vaznice (to jsou ty podélné laťky, na kterých tašky drží). Aspoň ty, co budou v dosahu. Střechu tak na nějaký čas zachráníte, ale je to opravdu pouze dočasné řešení.
Jasná věc, generální oprava střechy vás tak jako tak nemine.
ambra, neexistuje nejde..
Jak správně píše "requied® ", normálně tašky přeložíte a špatné nahradíte jinými, třeba i tvarem.
Sundáte asi metr šířky střechy, a začněte opatrně přendávat (posunovat) tašky na uvolněné místo. Přitom je trošku ocelákem očistíte. POZOR NA OČI A PRACH. Špatné tašky vyhodíte a nahradíte je jinými. Samozřejmě, jak píše regui.., klidně i jinými taškami. Kdo neví, jak se to dělá, ať se poučí u těch co to umí.
doplněno 06.05.15 10:15:ambra, po starých taškách se nešlape!
Musíte sundávat a udělat si cestičku.
doplněno 06.05.15 11:02:bruku, ano i já radím to co mám odzkoušeno. Taky pamatuji domu, kdy se střecha musela lepit, flikovat, záplatovat.
Podobnou opravu střechy mám opravdu za sebou, vím co je to překládání tašek. Váš nesouhlas možná pramení z toho, jnevíte jak se to dělá. To není tak jak píšete: "že se dají dát mezi sebe "jiné" tašky." , ale tak, že překládáte tak jak jsem popsal, špatné házíte dolů. Na konci jedné strany pak berete tašky z druhé strany střechy. Nakonec Vám zbyde 20-30% plochy bez tašek, které nahradíte novou, starou, zánovní, jinou taškou, kterou seženete. Je samozřejmostí, že někde musíte odkrýt více tašek, páč narazíte na zlomenou, nebo shnilou lať.
Toto je sice pracný postup, ale lze dělat postupně, po odpolednách, sám či s pomocníkem...a hlavně levně. Až našetří, koupí novou střechu...
doplněno 06.05.15 14:05:Ambra, po doplnění ve 13:40,
težko budete hledat fachmana na překládku střechy. Buď bude pro Vás drahý, bude Vás přesvědčovat do nové střechy, nebo to udělá někdo nějak, těžko pak budete řešit případné průsaky či zatékání.
Ale za peníze jde (skoro) vše...záléži odkud jste a na koho narazíte..
Milane, vy taky? Jak můžete někomu radit, že se dají dát mezi sebe "jiné" tašky. Pokud máte na myslí, že lze zkombinovat bobrovky od různých výrobců a data výroby, tak to raději napište, ale neuvádějte tazatele v omyl, že lze dát normálně - přeložit střecha kombinací několika duhů krytiny. Tu metodu jak napojit různé tašky pomocí oplechování nemůžete nikomu s čistým svědomím doporučit.
doplněno 06.05.15 14:34:Nechci si tu s vámi poměřovat něco jako ego, ale taky jsem se tu včera nevylopnul a něco pamatuju. Vzhledem k tomu, že otec byl pokrývač, dům jsem stavěl svépomocí a na na několka dalších podobných akcích jsem se taky účastnil, bych si dovolil tvrdil, že moje zkušenosti nejsou o nic menší.
Bruk, je to stale lepsi, nez si nechat zatekat vodu do domu. Kdyz nejsou penize na opravu. Takze klidne rychle vyndat par tasek a zakryt plechem, nez nechat zatekat vodu pod. Souhlasim, ze lepsi by bylo sehnat stejne, nebo celou strechu shodit a opravit, ale kdyz na to neni...
Nikdo nikde nepíše že se mají jiné tašky dávat mezi staré.
Celou dobu se tu bavíme o přeložení celé střechy, vybrání dobrých tašek, přesunutí k jedné straně střechy.
Na zbytek střechy který nebude zakrytý starou krytinou se může bez problémů položit jakákoli krytina.
Bruku, nejde přeci o ego. Pokud Váš otec byl pokrývač, určitě překládal střechy jak na běžícím pásu. Páč dříve se dělalo takto mnoho let, nežli se měnily tašky.
Nezpochybňuji Vaše zkušenosti, ale opravdu je běžné na část střechy použíj jiný typ krytiny..
Milane stále se nemohu nějak srovnat s vaší formulací "jiný typ krytiny". Specifikuje co tím máte na mysli. Já jiný typ krytiny chápu tak, že když mi dojdou na 2/3 střechy bobrovky, tak zbytek dodělám třeba eternitovými šablonami.
Bruku,
dojdou bobrovky, vedle seženu standardky, betonky či cokoliv levného pevného, co vydrží do další opravy střechy.
Jak psali mnozí, někdo potřebuje zlikvidovat staré, a tazatel je může dostat zadarmo..
doplněno 06.05.15 16:55:Bruku, tazatel chce poradit s prozatimní opravou, nikoliv konečné řešení. Pak nechápu, proč jsem mícháte trojskla, které doporučuji jako nový výrobek na mnoho let.
Nikde jsem nepsal o oplechování. Sám přiznáváte, že se musíte učit, ale již dobře víte, jak je pracné prozatimní napojení při překládaní střechy. Proč tak pesimisticky?
Kdo umí přeložit střechu, ten si umí poradit i s napojením různých krytin...
Ze kterého konce jste, že neznáte takto překládat střechu.
Páč příklad, stodola či kravín, za jeden den to nepřeložíte a do druhého dne to musíte zabezpečit proti dešti. Jakpak se to udělá?
Ale důležité je, že tazatel již ví jaké má možnosti, od nátěru, schánění stejných tašek po ČR či sousedech, až po většinově navrhovaný postup.
Hezký den.
No tak to se evidentně mám ještě co učit. Pochopím, když se dá na jednu stranu střechy jedn druh a na duhou stranu jiný, ale ta pracnost a riziko, že to v tom oplechovaném přechoudu poteče (bude tam zahánět) se opravdu nevyplatí. To jsem ještě neviděl, asi jsem z moc bohatého kraje. Tak mě napadá, že levnější by byl asi ještě igelit.
Milane všude píšete, že si přeci nedáte do domu to nejhorší na trhu (dvojskla), ale s klidným svědomím někomu doporučíte si takto zaflikovat střechu nad hlavou.
Je obrovský rozdíl jestli koupit nová okna s trojsklem (rozdíl v investici je minimální, užitné vlastnosti neporovnatelné), nebo opravit střechu tak aby byla funkční (sice nevzhledná ale prakticky bez investic).
Vypadá to tak - máte se co učit. Překládám, dojedu řadu bobrovek, další nemám, ani prachy abych koupil. Zkušený profík Bruk do toho nechá pršet...? Stačí pruh plechu a jede se další řada tašek. Pokud tam nebudou díry kudy zafoukne tak to je OK a vydrží to roky. - ten plech jde mmch. vytvarovat a pak zafouknutí nehrozí. Přechod mezi různýma taškama jde udělat plnohodnotně, vůbec to nemusí být flikování a vadí to jen estetice.
Taky jsem viděl střechu z jednoho druhu tašek, zflikovaných tak, že do toho teklo jak do kanálu. A to dělal "zkušený pokrývač" za těžký prachy...
Pokrývač který nezvládne vyřešit přechod mezi různýma taškama - to podle mne není dobrý pokrývač...
...nebo to položíš na jednodušku a mezi tašky dáš špánky z nasříhaných pásků plechu, ale to jsi ještě neslyšel a ani naeviděl. Neteče tam, máš poloviční spotřebu tašek a ty pásky plechu se dají vsunout dodatečně z půdy.
Pokud máte tu možnost, zeptejte se na obecním-městském úřadu, zda někde nemají staré tašky z rekonstrukcí. Např. v naší vesnici se za poslední rok měnila střecha u 2 velkých budov a staré, ale převážně dobré tašky, schovávali do jednoho skladu, kdyby někdo chtěl.. ona ta taška za korunu je pro někoho velmi dobrá investice a obec nemusí platit tolik peněz za likvidaci ...
doplněno 06.05.15 14:00:Aby někdo mohl doporučit pokrývače, musí znát alespoň kraj - nejlépe však okres
Ať je to jak chce... jedná se o radu tazateli.. slátat něčím - a to je vždy dle aktuálních možností..
Šel jsem dnes kolem jednoho stavení - měli problém s přechodem dvou střech - nic není nemožné - prostě to doplnili plechem a bylo to jednodušší, než nějaké přestavování...
Tazatel může zkusit sehnat nějakého ochotníka s žebřem, který přeskládá dobré tašky na jednu stranu - a ten zbytek prostě doplní plechem...
který přeskládá dobré tašky na jednu stranu - a ten zbytek prostě doplní plechem..
Na toto pozor, kvůli statice by měly být obě strany krovu stejně zatížené (sedlová střecha) = neskládat na jednu stranu tašky a druhou plech, ale obě strany dole tašky a nahoře pruh plechu. Nebo pruh svisle shora dolu a na druhé straně naproti to samé.
PS: To samé platí i pro odhazování sněhu ze střechy - odházet nejdřív jednu půlku a druhou nechat na potom je špatně. Slabší krov se klidně zbortí. Odhazuje se rovnoměrně z obou stran střechy, nejdřív u hřebene a pak u pozednice, ideálně pruhy shora dolu a pak zbylé pruhy.
Mohu se vás zeptat jakou tomu spoji na foto dáváte odhadem životnost? ..."Tazatel může zkusit sehnat nějakého ochotníka s žebřem, který přeskládá dobré tašky na jednu stranu - a ten zbytek prostě doplní plechem...Doporučil bych rozvinutý plech ze sudů od asfaltu, je to skoro zadara.
Ambra,odpovím tak,aby oprava neznamenala velké náklady,ale stejně je to jen odložení na několik let.
Když si vylezete na střechu,pochopitelně pomocí položených žebříků,natřete chorobná místa Slovilaxem(Duvilaxem)Lze natřít i dvakrát,aby se zacelily praskliny a pórovitost.Po zaschnutá střecha propouštět nebude.
JABRAKA.
Zde musím nesouhlasit s Jabrakou, jakmile na staré tašky položíte žebřík, tašky poprasakají. natírat Duvilaxem a jiným je možné, ale na čistý povrch, nikoliv na staré neočištěné, špinavé tašky.
Jak ale správně píše Jabraka, "aby oprava neznamenala velké náklady", tak u toho nátěru je to právě drahé řešení..pochybuji že nátěrem se slepí prasklá taška..
Slovilax je disperze,která se používala svého času i na úpravu fasády paneláků,aby nenasákala vodu.Mám osobní zkušenost z opravy střechy nad garáží která prosakovala.Stačily dva nátěry,které na pár let zabránily vodě ,dešti.Pokud se týče žebříku,položen na plocho rozloží váhu chlapa tak,aby tašky vydržely.Pokud nevydrží,pak jsou v katastrofickém stavu,že se musí vyměnit hned.Pokud se týká ceny,asi by bylo lépe vyrazit na Slovensko.
JABRAKA
Nejlevnější je přeložit komplet střechu - viz Required, Milan.
Náhradní tašky seženete nejlíp přes pokrývače - zadáte typ který potřebujete a až budou někde rozebírat střechu tak jim pomůžete a za odvoz vám je nechají. Při překládání se rovnou mění shnilé latě a trámy - latě se mění a trámy podle stavu výměna nebo vyztužení fošnama.
Zatékání je třeba řešit co nejdřív, jinak shnije krov a pak je levná oprava problém.
Nátěry jsou nesmysl, prasklou tašku to nezalepí = jen vyhodíte prachy za nátěr.
Jeste jednou vsem dekujeme.Z Vasich zkusenosti a nazoru spis budeme zhanet nekoho na prelozeni ..jen nevime, kde a abychom nenarazili na podvodnika atd. s tim mame bohuzel tvrdou zkusenost,jez nas dostala do teto mizerie s financemi...a jak jste pochopili, sami to neumime. Pokud byste nekdo vedel o serioznim cloveku jez tomu hovi...a dali nam typ ...budeme moc radi. Zdravi K.k.
No, on se člověk může spoustu věcí i naučit a udělat si sám. Promyslete postup, s někým zkušeným se poraďte a zkuste to sami! Bude to zaručeně nejlevnější a nemusíte se bát podvodníků. Ale je potřeba sebrat odvahu a do té práce se pustit - začít je nejhorší. Je třeba se řídit heslem, že nic nepokazí jenom ten, kdo nic nedělá.
Tady funguje na víkend sezvat širší rodinu nebo kamarády, udělat nějakou práci a pak opéct prase.
Zdravim vsechni ochotne muzske,co nam uprimne a lajcky-pro nas pochopitelne a to bylo dulezite!-poradili!
Nejprve jsme meli moc info najednou.Pak jsme to jeste nekolikrat precetli a neco doplnila dcera,kdyz asi rok pracovala u tesaru...a lezla i po strechach..tak doufame,ze to dame dohromady.Kus plechu uz mame, nejakou jeste dobrou tasku jsme take nasli.. jeste tu partu ochotniku!a pocasi a stesti!Jo, jeste jsem chtela napsat,ze opravdu je mozne a dlouho to drzelo, ze na strese jsou 2 ruzne druhy tasek!Vsimli jsme si toho az ted,kdyz na to doslo...asi tretina je jina a na druhe strane take.Je to domek z 50.let po valce...zrejme nebylo dost penez,nevim..ale tak to drzelo ..
No, tedy jeste jednou dekujeme a napisu, jak to dopadlo.K.ambra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.