Nejste přihlášen/a.
Jsem u nového dodavatele teprve od 1.1. a teď mi přišlo vyúčtování za elektřinu a plyn (17.4. komisař dělal roční odečet). Topím plynem, etážové topení - kondenzační kotel, byt 2 1, plocha 60 m2. Mám nastavené zálohy na plyn 1500 Kč a elektřinu 800 Kč, přesto za ty tři a půl měsíce (1.1.-17.4.) jsem měl nedoplatek 12000 Kč. Teď přemýšlím, jestli mám správně nastavené zálohy, jestli bych si je neměl navýšit, nebo to není nutné, protože v létě samozřejmě nebudu topit a svítit, takže se to během roku zase dorovná měsíci, kdy se energie nespotřebovávají.
Ještě jste nenapsal, jakého dodavatele máte. Myslím, že ani ten nejdražší dodavatel v čr nemůže mít takové ceny, pokud ovšem jste extrémě netopil, když ani kubíky neuvádíte. Tři a půl měsíce x 1500 za plyn je něco přes pět tis + 12tis nedoplatek, to je cca 17tis za čtvrt roku, tedy téměř 70tis za rok. Já se vlezu do 15-16tis za rok - topení, ohřev vody a vaření na plynu. Nejlépe bude, když si spočítáte spotřebu za uvedené období a pak sám uvidíte, kde je chyba.
Ahoj. Stírečku, přestaň řešit dodavatele. A znovu se zamysli nad spotřebou a náklady v zimě a v létě. To je základ.
Vím co myslíš - v létě si předplácí na zimu, ale 1500 x 12=18tis za rok ale on to měl za tři měsíce. To by musel spálit nějakých cca 1200 kubíků plynu. To já nespálím za rok a to plynem i ohřívám vodu a vařím, tři osoby. Nejlépe by bylo, kdyby nám napsal tu spotřebu za ty tři a půl měsíce...
My platíme elektřinu 1700kč měsíčně a je to akorát - máme to jen na svícení a spotřebiče a boiler a vyúčtování za rok tak akorát vychází...a jsme dva
vím, že pokud bych měla nedoplatek tak mi automaticky nabídnou zvýšení, abych nemusela pak doplácet ...raději si to zvyšte... je příjemnější každý měsíc platit víc ,než pak takovou pálku doplácet
Podle toho co píšete máte spotřebu 2300x 3 měsíce + 12000 = cca 18900, tedy řekněme 6000 za měsíc topné sezóny. Měsíců v této sezóně je cca 7 , což je 42000. Mimo sezónu propálíte elektřiny min 1000 za měsíc což je 5000. celkem za rok 47000. Platí se zpravidla 11 měsíců /měsíc odečtu se nepočítá/, měsíční záloha by měla být 47000/11 = 4000,- Kč.Pochopitelně tohle je jen orientační výpočet bez zohlednění nájmu za elektromě r plynoměr. Ale tak, jak jste napsal.
Byl přechod k novému dodavateli váhodný? Mě se to zdá moc.Pokud chcete více,pak sos.spk@outlook.cz
Ahoj. Základní chyba nového bydlení na novém místě a v půlce zimy je ta, že jste nepočítali s vyššími náklady na spotřebu plynu právě v nejchladnějších měsících. Proto je nanejvýše vhodné, si dělat už od samého počátku měsíční záznamy všech spotřeb vody, plynu i elektriky. Při běžném roce a zálohách o dostatečné velikosti, by ty odeslané zálohy měly postačit při konečném vyúčtování. Tak nějak + - jedna záloha. Vybrané zálohy od jara, přez léto a podzim, by měly vyrovnat právě ty vyšší potřeby v Prosinci, Lednu a Únoru. Například, záloha o výši 1800 Kč v létě, je tak třetinou částky v zimě. To pak může být cena za plyn i 5-6 tisíc. Tenhle postup by ti měl pomoct při lepším odhadu výpočtu záloh v průběhu celého roku. Pak se ty hodnoty dají nějak porovnávat i mezi roky. Jen se mění v roce teploty, ceny a vlastní spotřeby. Své nové vyúčtování použij na výpočet celkové ceny za 1 m3 plynu. Bez rozdělování těch několika položek ve výúčtování. Ty jejich Kapacity, za plynoměr a další zmatečné položky neřeš. Pak si vynásob opsanou spotřebu a tu vypočtenou cenu za kubík a máš skutečnou měsíční útratu za spotřebovaný plyn. Ať ho dodává kdokoliv a kdykoliv. Další věci jsou už jen na tobě. Držim palce.
Asi by se dalo použít to minulé vyúčtování za minulý rok, pro nějaké porovnání.
No já předtím bydlel jinde a hlavně v bytě bylo centrální vytápění, panelák byl po renovaci a zateplení, plastová okna. Teď bydlím v cihlovém činžáku, kde je asi energetická náročnost jinde, navíc topím plynem sám, což jsem dosud neznal. Čili jednoduše z mé strany nezkušenost, ale už mi tak trochu začíná svítat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.