Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistný ventil vs Expanzaní nádoba

Od: czrendl odpovědí: 7 změna:

Dobry den, mam dotaz ohledne pojistneho ventilu na ohrivaci vody (75L). Instalater ho vymenil, jelikoz stary uz protikal, dal stjeny tedy 6,3bar. A k tomu jeste 8l expanzku. Jde mi o to jeslti ta expanzka neni zbytecna. Rikal mi ze mame v rozvodu velky tlak asi 6bar a bylo by dobre dat redukcni ventil. Asi 20let kotel fungoval bez expanzky. Dotaz zni asi takto. Kdyz zredukuji tlak na vodovodnim radu cca na 3-4bary, pojisotvak na bojleru je na 6,3bar tak expanzka je zbytecna? A udrzi pojistovak i tlak pri ohrivani vody nebo bude i v tomto pripade odkapavat? Dekuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sos*
hodnocení

0x

Tomu nerozumím - expanzka je otevřená nádoba a má souvislost k kotlem a ÚT a to zase nemá souvislost s vodovodem a boilerem. To jsou dva samostatné sytémy,které se nemohou spojovat. Zkuste napsat jinak.

czrendl
hodnocení

No na ohrivaci vody odesel pojistovaci ventil a protikal, byl vymenen za novy a tento zlehka odkapava. Instalater to resil expanzni nadobou, kterou pridal k ohrivaci na vyrovnani tlaku. Navrhoval jsem silnejsi pojistny ventil misto expanzky, ale rekl ze silnejsi jak 6.3bar (ktery tam on dal) se nedelaji.

sos tomu nerozumí, já ano.

Zadal jsem si do simulačního programu Vaše údaje a i u ohřívače takto malého objemu expanzní nádoba smysl má.., byť co si budeme povídat..nevelký..Je už to ale skoro na samé hranici smysluplnosti..a osobně bych ji u takto malého ohřívače nedával.

Pojistné ventily se samozřejmě dělají i na vyšší tlaky, ale je otázka, zda Vás ohřívač je konstruován na 0,6MPa, nebo 1,0MPa.

czrendl
hodnocení

Je zde i moznost ze by odkapavani ventilu pri zvyseni tlaku pri ohrevu vody uplne zmizela kdyby se tam dal teda silnejsi? Nebo musi tlak na pojistoavaku odpovidat tlaku na kterou je konstruovan samotny boiler, tim padem ale bude odkapat?

Možnost že by PV téměř neodkapával zde je (u tohoto objemu ohřívače). Nicméně pokud máte zásobníkový ohřívač, který je konstruován na tlak 0,6MPa, nemůžete použít PV na 0,8MPa..

doplněno 01.05.15 11:45:

P.S.: když počítám, že ohříváte 75l z teploty 10stC na 60stC, potom vychází ztráta vody na cca 1,27l. To je ovšem maximum, které nezohledňuje tlaky..a to, že zdaleka ne vždy se voda ohřívá z 10 na 70stC.. Krom toho, když v průběhu ohřevu vody pustíte někde výtok s teplou vodu, tlaky se "srovnají". Pokud tedy budu "pesimista", tak při 1x ohřevu za den bude ztráta vody za rok dělat 465l. Cenově to je za samotnou vodu 30Kč...a ještě připočteme 28,9kWh - 87Kč za její ohřev. Celkem Vás to tedy ročně stojí 117Kč..Chcete to dále řešit?

hujer123*

Možnost tady je.Ale je tu také možnost, že vám začne "odkapávat" bojler třeba kolem příruby nebo ve svarech. Pojišťovák má zabránit nárustu přetlaku v bojleru nad jeho konstrukční pevnost a chránit bojler, případně i vás před destrukcí a jejími následky.

rv*
hodnocení

0x

Další možností je odstranění zpětné klapky na vstupu do boileru. I když existují případy, kdy by to nebylo vhodné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]