Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet osob v bytě

Od: hanawinklerova odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví. Poslední rok v něm bydlela dcera sama, nyní se stěhuje a byt zůstane prázdný. Chtěla jsem nahlásit 0 osob v bytě, ale bylo mi řečeno, že předseda společenství vlastníků řekl, že to není možné. Nedal k tomu žádné další vysvětlení. Když jsem po něm žádala Stanovy, tak mi neodpověděl. Asi žádné stanovy neexistují. Může sám předseda rozhodnout, kolik lidí bude v bytě. Proč mám platit za společný elektoměr, úklid a ještě se u nás rozpočítává studená voda dle počtu osob, když tyto služby nebudu používat. Jak mám postupovat dál?

Děkuji za odpověď Winklerová

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Napřed poznámka, nemáte byt v osobním vlastnictví. To neexistuje. Podívejte se paní Hano, když nahlédnete do zákona, a to vám napřed než píšete vřele doporučuji, tak zjistíte, že .. osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků! Tedy VY, vlastníci jeden vedle druhého svým podílem. Od toho jste přece i právnickou osobou! Kdo jiný za ni odpovídá (jako za firmu)? Najdete v zákonu o minimálním počtu osob (někde mají stanoveno, že i při prázdmém bytě se počítá jedna osoba)? Stanovy máte mít a určitě jsou, podívejte se na rejstřík KS, má je mít správce, vy, jak se jinak dle nich řídit?. Zda může předseda rozhodnout zde nevíme, co je v těch vašich stanovách. Ale dám radu, když se vám nelíbí jeho jednání, tak z hrušky dolů (a vemte to)! A když něco tvrdí, vy se máte ptát PODLE ČEHO, norma! Ale zda tam bydlíte či nebydlíte je zcela váš problém.
Př. nebudete využívat nějakou nemovitost, chatu, zahradu, nebudete hradit nic? Budete! Vy nemáte v bytě vodoměry? Rada jiná, svolejte shromáždění a ať vám to jiní odpustí, co se vám nelíbí.

doplněno 30.04.15 12:12:

Opět a nemohu jinak, povinnosti nám určuje zákon, nebo co si usmlouváte. Předpokládám, že ve stanovách to mít nebudete, většinou jsou oprásklé vzorové, ty na internetu najdete. Rovněž původní zákon - ZoVB. U nás je vše možné, že i naši poslanci něco nařizovali, ale toto ne. Snad to mohlo řešit shromáždění. Máte možnost do dokumentů SVJ nahlížet. Takže vizte normy, je zbytečné zde o tom diskutovat. Řešit to může jen SVJ. Pro info, někde se vůůbec neúčtuje podle osob, ale podle plochy! Tudíž jen VY to musíte vědět. A ve výúčtování by to mělo být uvedeno jak se účtuje. Počet osob nahlašujete VY SVJ, vizte OZ, nečtěte ...
Odpovědné je SVJ! Správce co pro vás něco vykonává je sluha, který to dělá na smlouvu. Ostatně má mít zápisy ze shromáždění, kde se rozhodovalo o tom, co se ho týká! Tudíž, jednejte s SVJ!
Amper Je naprosto fuk, kde se tazatelka zdržuje, je vlastník a je její problém, jak to bude dělat, jak se účastní činnosti SVJ, že? Nechte to na ní! Buď má zájem, nebo ne.

hanawinklerova
hodnocení

Já nemám problém platit fond oprav a vše další, ale nevidím důvod proč platit služby, které se počítají dle počtu osob a když v bytě nikdo nebude, nepoužívá elektriku ve společných prostorách, nechodí po chodbách, tak proč to platit. A bohužel vodoměry na studenou vodu nemáme a spotřeba se počítá dle počtu osob a to není zrovna malá položka a v bytě žádná spotřeba vody nebude, když tam nikdo nebydlí.

kakamila

A kdo Vám to dokáže,že tam nikdo nebydlí...?Čestné prohlášení...?No to snad né...

Jednou máte bytovou jednotku v obytném domě,tak platťe a uklízejte...nebo to prodejte!

pohanka*
hodnocení

2x

Jak Vám zde radí, jednejte podle stanov.

A já se jen tak zeptám. Ten byt bude zcela prázdný. Vy tam nebudete i do prázdného bytu jezdit na kontrolu, vybírat schránku, vyvětrat, zkontrolovat byt nad Vámi, jestli něco neproteklo, zkontrolovat balkon, společnou nástěnku, kde se může objevit nějaká zpráva, na kterou bude nutno reagovat, nebudou se konat nějaké schůze atd..

I když tam nikdo nebude, tak jednou za čas je potřeba vytřít, vyluxovat prach, který se dostane do bytu třeba okny.

Pokud máte byt ve vyšším patře, tak i když sporadicky, použijete výtah.

Máte rozpis i na úklid? Ale vidím, že Vám uklízí firma. Myslím, že pokud ten byt již máte, tak byste měla platit jako za jednu osobu, kdyby bylo takových víc v celém vchodě, tak se placení potom rozpočítá jenom na pár zbylých domácností? Já si myslím, že to by asi neprošlo. Možná by bylo řešení platit jenom vše v poloviční výši, ale musel by to být návrh, se kterým všichni souhlasí. Protože je pravda, že studenou vodu nespotřebujete, když tam budete sporadicky. Nemáte vodoměr v bytě? Myslela jsem, že odečítací vodoměry musí být již všude.

doplněno 30.04.15 11:33:

pro Amper: Měla jsem byt po rodině, nikdo tam nebydlel, jezdila jsem na kontroly, jak píšu nahoře. Úklid se točil mezi sousedy na patře. Ani mě nenapadlo, nepřijet tam a neuklidit v týdnu, ve kterém jsem měla službu. S dobrou sousedkou jsem měla za bonbonieru domluveno, že mě buďto zastoupí v případě náhlé potřeby, nebo zavolá, abych přijela.

Ta voda by mě vadila určitě, platit za někoho, ale vše ostatní považuji za normální se podílet, jak světlo, tak úklid i když tam nejsem. Takže opravdu to myslím vážně a mám to tak nastavené, že by mě hanba fackovala, občas se tam otočit, a nic neplatit :). Tady vidíte, že jsme každý jiný, máme to jinak nastavené, jiný názor, jiné hodnoty. Jednání předsedy by se mě v tomto podání též nelíbilo, otázka je, jak probíhala komunikace, jestli je ten pán takový neruda, že by se s ním nedalo vše probrat.

doplněno 30.04.15 20:56:

Byt je pro mne nemovitost, kdybych měla neobydlený domek, tak tam jezdím na kontrolu též a co by bylo potřeba, to bych si musela zaplatit. Ten byt je můj, ale chodby, kolárna, sušárna atd. společné, tudíž se každý musíme podílet na jejich čistotě a údržbě. Možná kdybych bydlela v paneláku delší dobu, tak bych měla jiný názor, ale od mala žiju v rod. domku a zřejmě tu péči a zodpovědnost o své okolí mám zafixovanou.

how
hodnocení

2x

Pan předseda má pravdu, ale nikoliv z důvodu, které si on myslí. Počínaje 1.1.2014 - tedy s účinností nového občanského zákona je min. 1 osoba na služby v bytě v osobním vlastnictví OK. S tím nic neuděláte.

macek7411*

Na schůzi bych se snažil domluvit s ostatními, po nedohodě by SVJ za vodu nedostalo ani korunu. Toto v žádných stanovách nehledejte.

buss

Ať je tam co je tam, tak určitě ne o nějakém bytě v osobním vlastnictví! Tazatelka by jistě byla vděčná, kde tu povinnost v tom OZ najde.

isf

Můžete mi prosím napsat, pod kterým § zmíněnou interpretaci najít? Děkuji

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, kdo Vám dělá za SVJ vyúčtování služeb? Provádí to přímo někdo z SVJ nebo někdo externě, resp. někdo jiný? U nás je SVJ, ale "o finance" se nám stará bývalé LBD a tyto věci ohledně služeb nebo počtu osob v bytě řešíme tam, tak nikdo z SVJ nemá ani důvod rozhodovat o počtu osob v bytě. Pokud Vám "servis" dělá někdo jiný, tak to řešte s ním. Zdravím!

doplněno 30.04.15 09:30:

Udělejte to, jak radí kolega, resp. já bych chtěl vidět písemné rozhodnutí, které má ta servisní firma - aby to nebyla jenom ústní dohoda mezi firmou a předsedou SVJ. Takže, požadovat na té firmě předložení písemného dokumentu, podle kterého takto postupují, resp. který vylučuje 0 osob v bytě pro služby (nebo odkaz na zákon).

hanawinklerova
hodnocení

Děkuji za odpověď, vyúčtování nám dělá firma a tam jsem to právě chtěla nahlásit a oni mi řekli, že předseda se vyjádřil, že to není možné. Když jsem brouzdala po internetu, tak jsem našla, že bylo napsáno, že nikde v zákoně není řešen počet osob v bytě.

hodnocení

0x

Dobrý den, je to svízel. Několik let jsem takto bojoval s poplatkem za odpad. Nakonec družstvo kapitulovalo.

Rada 1: Stanovy musí existovat, tak jako existuje SVJ. Je to základní dokument, měl by být ke stažení i na webu, zkuste zapátrat v obchodním rejstříku

Rada 2: S SVJ komunikujte písemně, doporučenými dopisy (protože jinak to nemá cenu, předseda bude hrát mrtvého brouka). Co je psáno, to je dáno. Nastudujte stanovy, o tom, že musí být v bytě hlášená alespoň jedna osoba by tam něco muselo být. Nebo by to muselo být dáno rozhodnutím schůze, v tom případě žádejte, nechť předseda doloží, podle čeho postupuje.

doplněno 30.04.15 11:08:

@pohanka: Nedělal bych z toho kovbojku. Tazatelka nechce nic jiného, než postupovat podle platného klíče, tedy podle počtu osob (a pokud bude jiný, nezbyde jí, než se přizpůsobit). A právem se domnívá, že nula je rovněž číslo. S těmi občasnými návštěvami za účelem obhlídky stavu vlastního majetku a jejich zpoplatněním to snad ani nemůžete myslet vážně. Někdo má 20 návštěv do týdne a jiný žije sám pro sebe a taky to nikdo nikde nezohlednil (prostě se jede podle počtu osob).

doplněno 30.04.15 11:15:

@buss: Za jiných okolností bych s Vámi úplně souhlasil (narážím na tu radu o slezení z hrušně), ale tady je to trochu mimo. Jak má tazatelka dělat ve výboru SVJ, když v bytě nehodlá bydlet? Zkusil jste si někdy tohle dělat na dálku? Pokud ano, má hluboká poklona.

doplněno 30.04.15 11:58:

@pohanka: To se tedy klaním. V baráku, kde bydlím, dělám kdeco a zadarmo nebo za náklady, ale abych jezdil uklízet po sousedech do domu, kde nebydlím, to opravdu ne. jak píšete, každý má své limity. Jinak se v našem družstvu snažíme být k nájemníkům spravedliví, takže třeba odpad, který se mnohde platí dle trvalého bydliště vybíráme jen od těch, kteří ho tvoří (bydlí).

iz*
hodnocení

0x

Vlastník bytu má i odpovídající podíl na domě, což obnáší práva a povinnosti.

Dům je potřeba uklízet a dům potřebuje elektroměr (nutnost platit alespoň poplatky),

přestože ve Vašem bytě právě nikdo nikdo nebydlí ...

Podle mne můžete zkusit prosadit vodoměry do jednotlivých bytů,

ale nezbavíte se tím povinnosti hradit spotřebu vody za společné prostory.

wwr

Ivzez, málokdy se mýlíte. Nesměšujte podíl na domě, služby hradící se podle velikosti podílu (koneckonců by to měly být všechny), služby dělící se na složky základní a spotřební, čis lividaci odpadu na občana (Praha to má jinak). Tedy těch služeb podle osob může být opravdu málo a pokud není ve stanovách uveden minimální počet osob a jde o vyúčtování 2013 a starší a bylo řádně oznámeno nula osob, pak není co řešit.

Předpokládám, že jde o vyúčtování za 2014, tak to je opravdu jinak s osobami (min. 1), ale zbytek platí stejně. Nejvhodnější je rozpočítávat tak, jak to vymyslel zákonodárce - a to podle velikosti podílu. Pokud je společenství o 30 a více bytech, nemá šanci sledovat počty osob v jednotkách a systém výpočtu dle velikosti bytu je pro tyto případně jendoznačný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]