Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se na rekonstrukci bytu, kde hodlám na stávající stěny nanést novou vrstvu štuku. Rád bych použil Keraštuk, ale co mě velmi překvapilo, že v technologickém postupu uvádějí, že nanášení barvy lze až po 4-6 týdnech. Lze na keraštuk malovat třeba už po týdnu, nemohu si dovolit čekat 6-týdnu na dozrání omítky, rekononstrukci bytu musím zvládnout do tří týdnů a na malbu chci použít i jinou barvu než bílou. Má někdo s keraštukem zkušenosti a poradil mi jak mám postupovat? Klasický pytlovaný štuk moc nechci použít, kvůli prašnosti, pracnosti rozmíchávání v bytě.
Děkuji
Ketraštuk je výborný, použil jsem ho již několikrát, naposledy před měsícem. Nepíšete však na jaký podklad ho budete natahovat. Pokud by to bylo na panel, je třeba napřed nanést disperzní lepidlo (např. Sokrat, ředí se 1:10), stačí malířským výlečkem. Samotný štuk se mi nanáší lépe plechovým natahovákem (dřevěný bobtná, špony narušují hladkost), po částečném zavadnutí (vypadá to už jako suché) uhladím mírně navlhčeným filcákem. Co se týká malby - dnes tam uvádějí uvedenou dobu, patrně po nějakých reklamacích, dříve psali, že je tak světlý - bílý, že ani není potřeba malovat Sám jsem ho maloval vždy asi po týdnu (v paneláku), a žádné potíže se nevyskytly, ani později při opětovném malování a předchozím omytím staré malby.
Pokud jsou zeď, podklad rovné, stačí natahovat tl. 2-3 mm.
Bydlím ve starém zděném bytě takže to budu natahovat na starou omítku, kde nejprve odstraním starou malbu, následně napenetruji a naštukuji pomocí keraštuku. Každopadně děkuji za informace.
Pokud budete dělat štuk až do rohů kam nedoasáhne při konečné fázi hladítko (filcák), uhlaďtě to středně silným, měkčím a lehce navhčovaným štětcem tahy rohem. Při následné malbě můžete přechody mezi barvami (stěna barva- strop bílý) ohraničit zakrývací páskou, samolepící (žlutá), při následném sundávání nepoškozuje štuk ani malbu pod tím. Ev. mohu dát foto přechodů takto dělaných.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.