Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na prispevek na bydleni?

Od: dara* odpovědí: 9 změna:

Dobry den. Bydlim v byte, ktery patri me pribuzne 6 000 mesicne hotove. Vzdy vyberu, a dam ji to, kdyz se stavi atd. V byte mam trvaly pobyt ja a ted uz muj 2 mesicni syn. Pritel sme jezdi jen na vikendy. Pres tyden jinak pracuje. Muj prijem je jen materska (neco malo pres 6 000,-). Platila sem ze sveho jen 2 000 a zbytek mi daval pritel. Bylo mi receno, ze bych si jako matka samotivitelka mohla zazadat o prispevek na bydleni, ale jak tak ctu tak je pry potreba dolozit doklady "Pro ověření uvedených částek je nutné doložit originály dokladů (SIPO, složenku, výpis z účtu atd.). Po obdržení celkového vyúčtování energií (přeplatek nebo nedoplatek) je potřeba tyto doklady opět doručit na příslušnou pobočku Úřadu práce."

Ale kdyz sem to platila hotove tak zadne takove doklady nemam. Tak nevim co ted. Poradi nekdo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, ale, Vy přeci máte platnou písemnou nájemní smlouvu a na nájemné (placené v hotovosti) stvrzenku, ne? Pokud ne, tak nebudete o nic žádat. Zdravím!

webbiecz*
hodnocení

1x

A co se sebrat a jít se tam osobně zeptat? S sebou bych vzala vše, co k tomu bytu mám. Takže určitě nájemní smlouvu, potvrzení o platbách v hotovosti, vzala bych i nějaké poslední roční vyúčtování energií (předpokládám, že vyúčtování energií máte ročně). S tím bych tam zašla a zeptala se co a jak.

hodnocení

0x

Mám pocit že Dara bydlí tzv. na černo takže nebude mít asi nárok na nic.

doplněno 28.04.15 08:26:

Daro nezlobte se ale mně to tak připadlo z vašeho popisu.

,,Bydlim v byte, ktery patri me pribuzne 6 000 mesicne hotove"

,,Vzdy vyberu, a dam ji to, kdyz se stavi atd."

,,Platila sem ze sveho jen 2 000 a zbytek mi daval pritel."

,,ale jak tak ctu tak je pry potreba dolozit doklady"

,,Ale kdyz sem to platila hotove tak zadne takove doklady nemam."

Z těchhle 5ti úryvků sem nabyl dojmu že bydlíte bez smlouvy. Pokud to tak není tak se vám hluboce omlouvám.

doplněno 28.04.15 08:28:

Já sám (kdybych měl tu moc tak) bych matkám samoživitelkám ztrojnásobil matěřskou.

Věřte mi.

dara*
hodnocení

A proc jako na cerno? Jako ze nemam najemni smlouvu a doklady o platbach v hotovosti? Nebo o co vam jde?

Cikani seberou vsechny davky a kdyz matka samotivitelka ma narok na davku tak uz je na cerno? No to me zas namichlo

danys*

Kdybyste napsala srozumitelný dotaz s podstatnými věcmi, tak máte po problému.

Takže musíte předložit vaše náklady na bydlení a podat si žádost o příspěvek.

pohanka*
hodnocení

0x

Jednou z podmínek k získání doplatku na bydlení je získání nároku na příspěvek na živobytí. I zde jsou ale malé vyjímky. Opravdu je výpočet nároku složitá a jednou z možností je obrátit se na Váš Úřad práce - krajskou pobočku. Těch dokladů, které musíte doložit, je spousta. A protože máte malé dítě, je lepší, abyste tam nechodila dvacetkrát, podívat se na netu, co všechno je potřeba. Jsou i kalkulačky, kam vše zadáte a vyjede vám, jestli jste osoba v hmotné nouzi a na co máte nárok.

Doporučuji podívejte se na ,,portál veřejné správy,, a dále postupujete na informace pro občany ČR - řešení životních situací - bydlení - příspěvky a doplatky - doplatek na bydlení a příspěvek na bydlení. Zde najdete vše, co potřebujete vědět. Modře označené odkazy Vás přenesou na další související stránky. Je dobře, že zde máte s děckem trvalý pobyt. Ale je potřeba ještě dalších minimálně 10 dokladů. Též již výše jmenovanou smlouvu, že byt užíváte oprávněně, doklad o výši a úhradě nájemného, doklad o podlahové ploše bytu, doklad o výše úhrad energií, doklad o výši měsíčních příjmů atd. a atd.,

Máte dvě možnosti, buďto budete chodit na úřad a tam čerpat informace od úředníka s tím, že tam strávíte plno času, narazíte na neochotného úředníka, nebo nekompetentního, který může posktnout neúplné info. Nebo máte druhou možnost, a to připravit se doma a zjistit si, co nejvíce sama dopředu a tím pádem být chytřejší, než ten úředník, vědět na co máte nárok. Na úřad dojděte stejně pro prvotní info a zároveň pro potřebné tiskopisy. Pokud si je nestáhnete všechny sama z portálu MPSV, kde najdete též všechny potřebné informace k těmto dávkám, na které máte nárok. To MPSV též doporučuji prohlédnout.

Kalkulačky využívám hodně na www.mesec.cz a podívejte se i na www.prispevky.cz, kam si všechny potřebné údaje zadáte a vyjede výše příspěvku na bydlení apod..

Doklady Vám dá příbuzná, s tou budete muset vše potřebné domluvit.

111®
hodnocení

0x

potřebujete tam mít trvalé bydliště

nájemní smlouvu, stanovení výše nájemného= evidenční list, platby SIPO nebo obdobné doklady , tedy placení elektriky a plynu , nájmu a..od toho samozřejmě doklady o uhrazení..případně jejicj vyúčtování, doplatků a přeplatků doložit výši příjmu...

to jen tak na okraj...blíže vám to fakt vysvětlí na úřadě a řeknou i varianty

dara*
hodnocení

Tak v najmu sem platila za vse ale rocni vyuctovani energii mam. Jaky doklad kdyz beru materskou? Zadny se mnou nikdo nepsal.

111®

tak že bereš matřskou asi vědí na úřadě, no tak vem co máš a jdi se poptat...mi ti do lejter nevidíme..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]