Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mam dotazeno na zahradu 3/4 potrubi s vodou a nad zemi je kohout a rychlospojka. Dosud pouzivam na zalevani 1/2" hadici, ale nez vyleju kubik vody, je to doba, proto si koupim cca 15m 3/4".
Otazka zni, kdyz pouziju zase rychlospojku, pomuzu si oproti 1/2"? Je to dost zuzene misto v te koncovce... Bude asi lepsi hadici pripojit nejakou obycejnejsi spojkou, ale s vetsi vnitrnim prumerem?
Doplněno 26.4.
Casy vyliti nadrze cca kubik..
1/2" hadice 10m, 55 minut
3/4" hadice 20m (cerstve rozmotana levna hadice) 37 minut.
Oboje mereno pres rychlospojku, dalsi mereni udelam bez rychlospojky, pripadne i bez kohoutu.
Teoreticky nepotrebuju v ceste ani kohout, cerpadlo zapinam rucne a vypne se samo po dosazeni nizke urovne hladiny..
Podle toho Clabera bych se mel dostat na mensi nez polovicni cas, tedy ted uz to musi omezovat ten 3/4" kohout a spojka (a neco malo mozna i tech 10m hadice navic, ale zatim jsem ji nezakratil). Predtim to omezovala ta 1/2" hadice na konci..
doplněno 27.04.15 17:30:Tak jsem pokračoval v měření, odstranil jsem plastovou rychlospojku, na kohout vrátil původní plechový náústek a spojil obyčejnou hadicovou sponou.
Výsledek: zrychlení z 37 minut na 27 minut. To je zhruba maximum, co lze asi dosáhnout, uvědomil jsem si, že sací hadice z nádrže je také 3/4".. Tedy těch 27 minut odpovídá cca 37l/min, což odpovídá i těm údajům od Clabera.
Průřez plastové rychlospojky výrazně omezuje celkový průtok... Uvidím, co udělá zkrácení hadice. Určitě se zvýší tlak, ale dle tabulky u 3/4" je to o málo..
Ahoj. Zvětšením průměru hadice se ti zvýší objem dodávané kapaliny, ale sníží se tlak. Bez nějaké potřeby nějakého dostřiku, té vody bude víc. Obého můžeš dosáhnout, vhodně zvoleným průměrem koncovky. Aby dávala hodně vody a při tom měla stále dobrý dostřik. Musíš si to nějak vyladit. Podle potřeby.
Dekuji za odpoved. Ano, jde mi jen o to, vylit co nejdrive urcity objem vody, co bude v rezervoaru, na travnik. Hadice bude dlouha tak, abych vsude dosahl, max asi 15m, takze nepotrebuji velky tlak na dostrik.. Se ztratou tlaku trenim v potrubi nic neudelam, ale to je vlastne 1" PE s tim, ze je tam navrtavka a 1m 3/4", takze az sem to teoreticky musi byt lepsi nez co bude nasledovat, a neni to tedy slaby clanek retezce .
Na kyticky mam zas jinou hadici, koncovku a hlavne a jiny zdroj vody
Píšete, že přívod na zahradu je 3/4. Určitě na další hadici 3/4 nepoužívejte 1/2 spojku, hodně si snížíte průtok. Existují bajonetové rychlospojky na 3/4 hadice, běžně je mají v obchoďáku. Nějaké zásadní rozdíly v tlaku nepoznáte, protože přívod máte stejný. Rozdíl bývá velký, když si někdo na 1/2 přívod dá větší hadici a myslí si, že si pomohl.
Myslim, ze 3/4 rychlospojk akorat umozni rychle nacvaknout 3/4 hadici, ten vnitrni prumer protikusu, co je na kohoutu je porad stejny, da se na nej nacvaknout i 1/2"... No udelam pak praktickych pokusu.. ted jsem pustil cerpadlo a ppolozil hadici a trvalo cca 55 minut s 1/2"hadici, nez vse vyteklo. Az zas bude nadrz plna, zkusim 3/4"a ruzne typy pripojeni a uvidime..
Pekna teorie je zde o zahradnim zalevani je zde
claber.com/...
Ja používam hadicu 3/4, sused v záhrade má 1/2 . Vždy keď polievame naraz takmer rovnakú plochu, ja som skôr hotový ako on. To ešte závistlivo pozerá k nám a nadáva. Pritom hadicu nechávam v záhrade porozťahovanú vedľa záhonov, ako potrubie. On ju zakaždým skladá a nadáva. Nemeral som to, ale je to očividný rozdiel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.