Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit, zda máte někdo stejnou zkušenost jako já.
Dělám kompletní rekonstrukci domu, v domě je podlahové vytápění, plus nová krytina, (dříve byli betonové tašky, dnes je nahozen plech, plus trámy zůstali staré).
V září se udělalo podlahové vytápění které je zalité anhydridem a někde přes zimu se teprve začali dělat přípravy na fajnové omítky.
Zhruba do února se prostě vše chystalo na fajnové, chlapi všude použili MKčko (osobně se v tom nevyznám co je co, za to se předem omlouvám).
V polovině února se začal teprve montovat kotel na podlahové vytápění. Takže skoro po půlce února se začalo topit. Jenomže barák byl totálně plný vody a jak vše začalo vysychat, tak ještě za mokra a v zimě se dělali fajnové. (štukovací omítka od Webra) Vše paráda, do té doby dokud barák nevyschnul. Po vyschnutí několik stěn normálně odskákalo od podkladu a popraskalo, když na to člověk poklepe tak je to duté. Což z toho plynne že se to musí kompletně okopat a znova. Ale jde o to že chlapi jsi to mají spravit a místo opravy slyším jen to, že to odskákalo a popraskalo jen z toho důvodu že jsem dal plechovou krytinu místo pálené tašky a barák teďka pracuje protože nemá stálou zátěž plus teďka když došlo na opravu popraskaných stěn, tak najednou to mají všeci doma taky popraskané (maník přímo od webru řekl že je to na hov.. podkladem plus že se to dělalo v zimě a proto to odskákalo)
Takže by mě zajímal vcelku Váš názor co jsi o tom myslíte, zda je to tou krytinou nebo je to tím že před fajnovou to bylo vše napenetrované tak aby se neřeklo, plus že se to dělalo v zimě ještě když stěny byli mokré a netopilo se.
Předem děkuji za radu.
Zdravím,
těžko takhle soudit a vynášet rozhodnutí, ale střešní krytinou to rozhodně není...
Dovolím si tvrdit, že to je použtým materiálem (tím netvrdím, že je špatný) v kombinaci s nevhodným technologickým postupem a s podmínkami na stavbě.. Ony totiž tyhle moderní materiály se chovají zcela jinak než materiály klasické, dříve používané (obyčejné malty a štuky), a pokud se k tomu celkově nepřihlíží (ať už z nezkušenosti nebo přístupem "vždyť je to jedno" a "to je dobrý"), tak se to většinou někde projeví.
Můj soukromý tip je, že prostě omítka odmrzla, protože omítaná zeď byla plná vody a nově nahozená (natažená) omítka díky svému složení (rozdíl mezi starou omítkouvou maltou a tím novým materiálem) tu vodu v té zdi prostě uzavřela, ta tam následně zmrzla a omítka se odfoukla. Dříve se takhle chovaly omítky s větším množstvím cementu, tzv. vápenné tohle nikdy neudělaly, protože ta vápenná nechala unikat vodu ze zdi, cementová ne. A dnešní omítkové směsy jsou podobné spíš těm cementovým - uzavírají zeď a tím v ní i obsaženou vlhkost. Kdyby nedošlo k byť i jen částečnému promrznutí zdi (vody ve zdi), váš problém by nikdy nemohl nastat. Takže buďto se mělo topit nepřetržitě, aby zdi byly prohřáté a voda v nich nezmrzla a nebo se mělo s omítáním počkat na vyšší venkovní teplotu. Podotýkám, že to je můj soukromý názor a netvrdím, že nutně musí být zcela přesný.
Musím Vám dát za pravdu, říkáte to velice přesně.
Podlaha byla plná vody i zdi protože se jelo od piky, všude byli jen holé cihly. A všeci jak měli čas, tak se začalo vše dělat až někde v zimě a jak říkáte tak zdi byli plné vody a pak po dlouhé době dorazil ten zázračný kotel a než se začalo topit tak oni hned v ten moment šli dělat fajnové (alias Weber štuková omítka - levnestavebniny.cz/... a bohužel voda nejspíše přimrzla a pak fajnová odskákala a nadělalo to praskliny, protože když na to zatlačíte tak se to prohýbá :D to je otázka času kdy to spadne. Takže jsi v nejbližší době se to musí spravit, jenomže chlapci ušatí nemají zájem a mají jen výmluvy. Což je ještě lepší. Jednoduše je to jak říkáte vy. A co se týká penetráku tak to nebyla žádná hitparáda, víceméně samá voda a penetrák skoro nikde.
Něco bylo špatné-špatná práce,špatný materiál a co já vím co to by musel posoudit na místě NEZAUJATÝ a NEZÁVISLÝ odborník (ne od Weberu ,ne od dalšího prodejce-výrobce stav.hmot a ne známý od lidí co Vám to dělali! ),střechou a mrazem to dle mých zkušeností není.Ledaže by zbytečná penetrace zmrzla a na v podstatě led,by házeli jádrovou či natahovali štuk!
Běžně jsem házeli omítky-přes den kolem +5°C odešli jsme a za chvíli netopení po "padla" šla teplota pod 0 a nic se nedělo!Omítky drží dodnes,žádná reklamace na omítky!
doplněno 24.04.15 17:43:Je sice hezké že píší zpracovatelnost a použití do +5°,ale praxe a zkušenosti jsou jiné! Proto zase píšu že mráz až tak nevadí!Spíše velké teplo!Pokud nebyla na zdi vrstva ledu,tak promrznutí při aplikace omítek či po by toto neměla udělat!
radu? znáte - omlátit a znovu...
Zdivo nebylo vyschlé a netopilo se - tj. dělat omítky v nulových teplotách na vlhké zdivo - to je prostě hloupost... Zedníci neměli dostatek zkušeností a umu...
doplněno 24.04.15 15:52:Teplota ovzduší při aplikaci musí být od +5 °C do +26 °C, teplota zdicích prvků nesmí klesnout pod +5 °C.
Jinak to nevidím - kdyby se tam topilo a bylo i přes noc nad +5°C, tak to mohlo vypadat jinak... stačí číst návody na pytli, když neumí udělat normální maltu rukama...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.