Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyúčtování přeplatků-nedoplatků ve vztahu majitel - nájemce. Pokud bych jako majitel nastavil vysoké zálohy na vodu, elektřinu a topení (v dobré víře, aby nájemník neměl nedoplatky), má vždy nájemník nárok na přeplatky, i když budou hodně vysoké? Byla by to jen má chyba, že jsem si nastavil tak vysoké zálohy? Uvedu příklad: byt 1+1, výše nájmu 6000,-/měs. Pokud bych nastavil vysoké zálohy: elektřina 2000, voda: 1500, vytápění: 1500,- a další poplatky jako fond oprav, výtah, odměna domovníkovi (celkem v částce 6000), může se stát, že za roku budou přeplatky ve výši 30.000 nebo i vyšší. Pokud bych je vrátil nájemníkovi, tak prodělám. Má i v tomto případě nájemník právo na vyplacení přeplatků v plné výši nebo jen přiměřenou část? Výše záloh uvádím jen jako příklad, majitel bytu by určitě nechtěl prodělat.
Já tedy tazatele nechápu. Vše co bylo napsáno je správně.
Pronajímám byt. Kromě internetu a televize (to si nájemník zařizoval sám) je vše dle dohody napsané na mě, takže mi pošle každý měsíc nájem + částku na zálohy za služby. Já zaplatím vodu, el,, topení, polatky SVJ. Až příjde vyúčtování, tak ho zpracuji, oskenuji a pošlu nájemníkovi, kde je přeplatek nebo nedoplatek. Nedoplatek mi doplatí, přeplatek mu hned pošlu nebo mi v dalším měsíci pošle menší nájem.
Nikdy by mě nenapadlo nechat si z toho byť korunu. Jednalo by se totiž o krádež, přeplatek jsou peníze nájemníka.
Dobrý den, nevidím důvod k prodělku. Vyberete zálohy, zaplatíte skutečnost a rozdíl vrátíte po vyúčtování. Mimochodem, "fond oprav" je věcí majitele a nesmí se započítávat nájemci.
Zdravím!
P.S. Zálohy nejsou příjmem - jste pouze "přestupní stanice".
Souhlasím s Benem, vrácení přeplatku není prodělkem majitele.
Jednou ročně je majitel povinen náklady vyúčtovat
a případné přeplatky vrátit ("přiměřená část" je nesmysl).
Zálohy by měly být nastaveny co nejblíže skutečné spotřebě. Samozřejmě se to nepodaří nastavit vždy přesně, proto ta roční vyúčtování a vracení přeplatku nebo dorovnání nedoplatku. Pokud majitel v jednom roce vrací vysoké přeplatky (= nastavil příliš vysoké zálohy), měl by na další období výše záloh upravit (nastavit podle vyúčtování).
Majitel snad vydělává na samotném nájmu, myslím, že je slušností překážkář vrátit nájemcům. S bývalým pronajímatelem jsme to tak měli. Ještě předtím za studentských let jsem ve schránce bytu našla inkaso majitelky o přeplatku. Naštěstí jsem si ho ofotila. Jako nájemci jsme šetřili hlavně na topení, tak proč bychom neměli batole na vracení? Majitelkapřeplatek nepřiznala, tak jsme vyrukovali s kopií a nakonec jsme ji donutili Trochu, aby nám pořídila novou funkční troubu se sporákem. Ta byla nasraná, chtěla nás jen ždímat. Pak vyrukovala s radikálním zdražením nájmu, tak jsme se odstěhovali jinam...
doplněno 22.04.15 23:06:Přeplatky ne překážkář, Píšu na blbém androidu
doplněno 22.04.15 23:06:Nárok místo batole, se z androidu asi zvencnu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.