Nejste přihlášen/a.
dobrý den. Vlastním byt v kterém mám trvalé bydliště, který ted prodávam, a čekám na dostavění nového bytu, kam se budu stěhovat a kde si budu dělat nové trvalé bydliště. Tu přechodnou dobu, asi 5 měsíců, co se dostaví ten nový byt, budu bydlet dočasně v domečku u bráchy. Řeším jak to udělat s trvalým bydlištěm, tu přechodnou dobu, co budu čekat na dostavění toho bytu. Připadá mě zbytečný, na těch 5 měsíců si dělat trvalé bydliště a měnit OP, u bráchy kde budu dočasně bydlet a za těch 5 měsicu, si dělat trvalý do toho mého nového bytu. Rád bych znal vaše názory, jak to mám vyřešit. Nejlepší by bylo si nechat trvalé bydliště v tom prodaném bytě, kde už bydlet nebudu a až se dostaví ten nový byt, tak si ho předělat tam. Je to vůbec možné? Nehrozí mě nějaký nepříjemnosti, že mám trvalé bydliště hlášeno tam, kde už nebydlím? Samozřejmě bych si změnil korespondenční adresu na to místo kde budu dočasně bydlet, aby se mě dopisy dostaly do rukou, ale co třeba dopravní inspektorát s ŘP? Tam asi nejde jen změnit korespondenční adresa nebo ano? Díky za všechny názory a rady
V klidu ponechat a po dostavění nechat udělat nové doklady, korenspondenční adresu je možno uvést kdekoliv včetně úřadů.
Proč si děláte těžkou hlavu, mezidobí neřešte, poštu si můžete dohodnout přímo na poštovním úřadu, není proces který by jste měli mít za složitý, nemáte důvod se strachovat. V dnešní době princip trvalého bydliště je diskutabilní, příkladně - úřady snažící se o kontakt s osobou jenž má trvalé bydliště, povětšinou nemají úspěch a pošta nepřevzatá má stále stejnou hodnotu - váhu papíru, nic víc. Jednoduše osoba nemohla být obeznámena z důvodu nepřítomnosti. Kdyby byli všichni tak důslední a poctiví jako Vy, tak by se možná přišlo i na to, že ve státním sektoru je málo úředníků, kteří by měli i seriózní práci.
dovolím si okopírovat jednoduchou radu od albatrose..
V klidu ponechat a po dostavění nechat udělat nové doklady, korenspondenční adresu je možno uvést kdekoliv včetně úřadů.
"V klidu" to úplně nejde. Nový majitel může dát podnět na úřad k zahájení řízení o zrušení trvalého bydliště a pokud by se v tom případě pak nikam nepřihlásil, bylo by mu trvalé bydliště zrušeno a byl by přihlášen na úřad (sám to udělat nemůže - viz jiná odpověď). Nejlepší by tedy opravdu bylo dohodnout se s novým majitelem a dát si to do smlouvy, jak zde někdo již psal.
Každopádně mít jiné skutečné byliště a trvalé je jedno, má to tak každý druhý.
Pokud to nebude řešit, tak se to nedozví, leda že by tam chodila pošta. Ale v dnešní době si skoro každý dává fakt bacha, koho má v bytě či domě hlášeného, kvůli exekucím a podobně. Takže stačí jít na úřad a zeptat se.
ver, teoreticky máte pravdu, prakticky v tomto případě ne. Jedná se o dobu 5 měsíců...
To nestačí ani zahájit správní řízení..
doplněno 22.04.15 20:25:Vždyť píšu... teoreticky ano, ale v tomto případě NE, páč to nebude nikdo řešit..
Milane, prakticky jsem to zažila Noví majitelé byli velice rychlí a úřad kupodivu také. Po odstěhování hned podali podnět, úřad zahájil řízení a obeslal mě s tím, že jsem měla lhůtu na přehlášení (myslím 30 dní). Takže věřte mi, za 5 měsíců má bydliště na úřadě několikrát
když jsem prodávala byt, dali jsme do smlouvy s kupujícím, že se do měsíce odhlásíme - asi je to běžná lhůta... ale říkala jsem si, jak by asi zjišťoval, jestli jsme to dodrželi? a jestli by ho to vůbec napadlo? na vašem místě bych zvážila, komu byt prodáváte, jestli se s tím člověkem dá mluvit - pokud ano, vysvětlila bych mu situaci a dala do smlouvy, že tam budete ještě půl roku trv.hlášený, jestli nevypadá na možnost rozumné dohody, tak bych tam prostě zůstala nahlášená tak jako tak... korespondenční adresu bych si nahlásila k bráchovi, a trv.pobyt a doklady měnila až po dostavění nového bytu
Můžete si ponechat trvalé bydliště v původním bytě, ale musíte to legalizovat a nový majitel s tím musí souhlasit.. Třeba tím, že do kupní smlouvy si dáte klauzuli o tom, že po dobu 6 měsíců zde budete mít trvalé bydliště. Nebo si tam fiktivně pronajmete za korunu jednu místnost. Věe se dá, ale musí to být někde psané. Pokud to takhle neuděláte, resp. pokud s tím nebude nový majitel souhlasit,musíte se asi přihlásit "jako bezdomovec" na obecním úřadě.
Hmmmm. Nahoře čtu dobré rady a dokonce několikanásobně kladně hodnocené.
že prý : V klidu si bydliště ponechat a po dostavění nechat udělat nové doklady.
Takto raději nepostupujte, protože to je faul na nového majitele. Buď si dočasně přihlaste bydliště k bráchovi nebo na obecní úřad.
Být novým majitelem, vás rozhodně v klidu nenechám, protože kde máte bydliště, tam na vás může exekutor.
A zadruhé : Být novým majitelem, pak v takovém případě jdu na obecní úřad, ukážu kupní smlouvu a řeknu, že se vám nechce do odhlašování trvalého bydliště. Obecní úřad vám jej zruší a na nic se vás nebude ptát.
O této situaci něco vím, protože jsem ji nedávno řešil právě z pozice nového majitele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.