Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha podkroví na trámech a koupelna+topení

Od: vasek1983 odpovědí: 4 změna:

Zdravím, po přečtení snad všech článků si nejsem stále jistý se skladbou podlahy v podkroví v koupelně na trámové podlaze. Jsem omezen výškou (jak jinak), čili každý prvek navíc je kontraproduktivní ;o) Zajímá mě hlavně stabilita a hydroizolace..

Má představa je :

- trámy (dostatečně dimenzované)

- prkna 2,5 cm

- systémová deska pro podlahovku (pro založení hadic s plechy pro rozložení tepla)

- deska rigidur 10mm prošroubovaná do jedné desky

- stěrka (je zapotřebí a jaká?)

- jednosložková hydroizolace s napojením pružným pásem na stěny ve 2 vrstvách

- flexilepidlo

- obklady

Díky za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vašku,

Zajímá mě hlavně stabilita a hydroizolace.

Stabilita čeho?

trámy (dostatečně dimenzované) , - prkna 2,5 cm, OSB deska nebo Cetris, - flexilepidlo, - obklady
Takto bych postupoval já. Často vedu polemiku, ohledně hydroizolaci. Podle mne je zbytečná. Obklad je keramický, s glazurou, takže vodou nepropustný. Středně kvalitní spárovačka je těžko propustná. Jak hodně se musí máčet obklad, aby cementová spárovačka propustila vodu. Ještě jsem podobné nezaznamenal. I kdyby se přeci jen dostala voda přes spárovačku, narazí na hydroizolaci, tou neproteče a steče dolů. Kam asi?

Hydroizolace pod obklad je moderní, drahá, klidně jí tam dejte.

doplněno 22.04.15 10:22:

...dát systémové desky na podlahové topení suchou cestou (toto jste opomněl) a tuto vrstvu dát až na to topení..

neopomněl, ale záměrně nenapsal, a doplnil.. taky bych to dělal já..

Pokud se podlaha prohne, jde o špatnou práci, dojde k destrukci i k prasknutí hydroizolace..

"Mám teorii, že vytvořím hydroizolační vanu (s gumopásovými přechody ke stěnám), která případnou vodu zachytí a zpět se postupně vypaří a poté ji vyvětrám oknem" dobrýá teorie, ale tak to určitě nefunguje. Páč když tam bude málo vody, vyschne i bez hydroizolace, jak píšete, ale ona nevyschne, páč do té doby se budete koupat opět a voda bude přibývat..

Určitě tam budou dveře, kde neuděláte vanu a bude to vytékat do prostoru..

Zastánci hydroizolace si najdou vždy důvod, proč použít hydroizolaci. Je to jen na Vás, klidně jí tam dejte. Jak jsem již napsal "Hydroizolace pod obklad je moderní, drahá, klidně jí tam dejte."

Ale ke stabilitě, určitě se Vám desky prohnou, páč na Vaší rozteč trámů musíte dát hodně silné desky..

vasek1983
hodnocení

Zdravím. Díky za odpověď. Stabilitu mám na mysli, aby zvolené vrstvy byly ve správném pořadí a funkční, aby podlaha byla dostatečně zatížitelná a nepůsobila zbytečné pnutí. Proto se ptám, zda mohu vynechat roznášecí vrstvu na prkna a rovnou dát systémové desky na podlahové topení suchou cestou (toto jste opomněl) a tuto vrstvu dát až na to topení - dát rigidur nebo cetris (co nejslabší co je možné, protože ve vedlejší místnosti mam podlahu jen +6cm). O hydroizolaci jsem zcela jistě přesvědčen, že ano, po studiu mnoha článků a diskuzí. Je pro mne důležitá, že pokud by se podlaha mírně pohla (starý barák) a vytvořily se mikropraskliny ve spárovačce, tak voda vesele bude kapat níže a postupem času to může zeslabit nosné trámy. Nerad bych našel vanu z této koupelny v přízemí.. A kam by utekla? Mám teorii, že vytvořím hydroizolační vanu (s gumopásovými přechody ke stěnám), která případnou vodu zachytí a zpět se postupně vypaří a poté ji vyvětrám oknem.. Horní část místnosti jsem s naprostou pečlivostí zaizoloval (Juta N150 + bytymel pásky v mítě propichu+ tmel na stěny) a nerad bych podcenil spodní část udělal to opravdu bezporuchové :). Je pro mne důležité i výškové omezení, nerad bych měl 3 cm schod.. Předem díky za reakci

vasek1983
hodnocení

Dobře, poznámka - tak bych to dělal já - .. ale k čemu to? Já to nechci bez podlahovky, jak byste to chtěl Vy, ale chci to podle sebe, tedy s podlahovkou a proto to taky řeším ;) Hydroizolaci nechme být, ale co mě stále trápí je, zda je nutné dát na prkna nejdřív rozkládací osb a na to polyš s topení a na to rigidur a pak už jen lepidlo s obklady? Nebo můžu dát polyš rovnou na prkna. Jde mi o to, jestli desky rigidur spojené do plotny položené na podlahovém topení a na tom lepidlo s obklady dokáže pojmout a rozložit běžné zatížení v koupelně... Toť mé hlavní dilema ..

Vašku, chápu Vás, nevím zdali Vám někdo na 100% řekne, zdali se to roznese, já se domnívám že nikoliv a musíte dát OSB desku 18-20mm...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]