Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě, při praní v pračce, jak to je s váhou prádla při určitých programech. Dlouhé a důkladné programy jsou na 5 kg, ale na jemné prádlo, vlnu, atd. je předepsaná mnohem nižší. Chci vyprat hebkou deku. Nechci aby se v pračce intenzívně vrtěla a převalovala víc jak 2 hodiny. Na více vody a minimum otáček je program na vlnu, jemné prádlo a ještě na něco. Dejme tomu, že deka má 2,5 kg, ale když se nasákne, tak je váha mnohem vyšší, než třeba záclony, se kterými program počítá. Co se stane, když na deku dám program s 1,5 - 2 kg? Zničím pračku?
Prosím vás, až budete odpovídat, začněte slovem Myslím si anebo Vím jistě. Děkuji a přeji hezký den.
Vím jistě..., že moje pračka na vlnu či jemné přežije klasickou nálož, alespoň objemově. Jsou to ale lehké věci, žádné džíny, takže váhově to asi míň než 5kg bude, ale o moc ne. A když jsme u deky, ta pračku zaplní solidně (objemem určitě a vahou taky dost), a stejně ji peru na jemné.
A myslím..., že limit 1,5kg prádla je tam dán proto, aby se mohla látka v pračce při praní dobře pohybovat, aby nebyla "utiskovaná" nedostatkem prostoru.
Osobně peru takové věci na jemné praní - program si sám nastaví délku cyklu. Jemné praní má krátký cyklus , nejdéle cca 50minut. Nikdy neřeším váhu prádla ,peru tolik prádla kolik mám právě špinavého. Nesnáším delší skladování a čekat až budu mít 5kg prádla mě nikdy nenapadlo. U nás běží pračka obden. Pračku tím rozhodně nepokazíte, když bude méně naplněná. Píše se na 5kg- protože to je strop, víc se plnit nemá. A moje zkušenost je taková , když je méně prádla i se líp vypere než při plně naplněné pračce.
Hanko, no jo, ale vy máte chytrou pračku. Ta moje tak chytrá není. To já mám, proti vám, kolovrátek s horním plněním.
Kdyby jste pračku přetížila, tak to poznáte, protože se při ždímání neroztočí buben. Kolikrát se mi stalo, že jsem zvolila program, který má povolenou zátěž jen půlku bubnu, ale já ho narvala třeba dekou a zimní bundou a jediné co se stalo, že se pračka snažila asi půl hodiny roztočit buben, aby prádlo vyždímala. A když se jí to po padesátém pokusu nepovedlo, tak jsem musela zrušit program a nastavit už jen na samostatné ždímání a bylo to. Jestli jí to ublížilo ještě nějak jinak to možná zjistím časem, ale doufám, že ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.