Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na bourani pricky mezi obyvakem a kuchyni

Od: hosta odpovědí: 7 změna:
Chtel jsem se zeptat chystam se na rekonstrukci bytu 3+1. Chtel bych probourat nenosnou pricku z panelu s armaturou sirky 60mm mezi kuchyni a obyvakem. Je nutne nejak ohlasovat tento proces nebo muzu bez zbytecneho papirovani zbourat pricku... Dale chci zazdit jedny dvere jelikoz by dvoje byli zbytecne poradi mi nekdo jak nejlepe a z jakeho materialu je zazdit? Stena ma sirku take 60mm tak jsem myslel dat tam 50mm ytong na to lepidlo pak perlinku lepidlo a zastukovat to mebo mam dat vetsi sirku ytongu? Pokud ma nekdo nejaky nazor nebo nejaky jiny zpusob zazdeni rad bych ho slysel. Diky za nazory.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

0x

Budete potřebovat minimálně souhlas majitele bytu, majitele domu. Počítám, že majitel domu bude vyžadovat statické posouzení.

cestina
hodnocení

0x

My před čtyřmi roky prováděli úplně stejnou rekonstrukci. Když jsme kupovali byt, patřil dům jako takový pod bytové družstvo. Bylo potřeba podat žádost, která se schvalovala na zasedání. Nevím, jak to funguje v případě, kdy v domě funguje už společenství vlastníků, určitě bych se zašla poptat k předsedovi společenství, ten by vám měl poradit.

Určitě bych se přimlouvala za ohlášení rekonstrukce někde na nástěnce, aby mohli sousedé vyklidit pole. Bourání je dost hlučné, takže v rámci dobrých vztahů je super předem varovat.

Dveře jsme také zazdívali, myslím, že přesně tak, jak popisujete.

hosta

No s tou nástěnkou s tím počítám že budu muset upozornit sousedy o rekonstrukci, ale jinak si myslím, že když ta příčka není nosná že není potřeba běhat na úřady a zbytečně si vyřizovat statika. Jinak ten byt je v osobním vlastnictví.

cestina

To je dobře, na upozornění sousedů se často zapomíná, proto jsem to raději napsala.

My máme byt také v osobním vlastnictví, ale jde o to, že dům jako takový někomu patří a ten někdo se může shánět, jaktože nemáte povolení. My si raději nechali vše schválit a měli jsme klid. Jinak toho obíhání nebylo hodně, jen jsme vyplnili žádost a tu donesli na bytové družstvo. Statik se k tomu vyjadřoval, ale myslím, že ho oslovili oni. My jsme nikoho nesháněli ani neplatili. Jinak jsme to už nikde neřešili, pokud si dobře vzpomínám.

hodnocení

0x

no, já jsem na rozdíl od ostatních poradců přesvědčený, že budete potřebovat souhlas stavebního úřadu. pokud se jedná o betonovou příčku s armaturou, pak tuto nemíte bourat (vibrace), ale budete jí muset vyříznout. dokonce jsem, v tomto případě, zaslechl i něco o nutnosti posouzení statikem...

hodnocení

0x

Nepíšete kdo je majitelem bytu, zda Vy, jako soukromá osoba nebo třeba bytové družstvo. Pokud bytové družstvo, potom potřebujete v první řadě souhlas bytového družstva s rekonstrukcí. Zašel bych na vedení družstva (klidně i vedení SVJ) v prvním případě pro povolení, v druhém na konzultaci. Třeba nebudete první, kdo podobný problém řeší. Pokud ano, pravděpodobně skončíte u statika, byť při tloušťce příčky 60mm pochybuji, že by byla nosná. Ale nejsem stavař.

Co se týká vlastního bourání takové příčky, tak před několika lety podobnou operaci prováděli v protějším panelovém domě. Borec se vyzbrojil asi desetikilovou palicí a dva dny nadskakovalo půl sídliště. Dělat něco takového napůl načerno, to si opravdu nedovedu představit.

Tak jsem se na druhý pokus dočetl: Byt je ve vlastnictví... No na mém příspěvku to až tak mnoho nemění, jen si vybrat to správné...

doplněno 20.04.15 19:02:

to @diesel: To je mi jasné, že ve výboru SVJ zpravidla nesedí odborníci. Jen si myslím, že v případě, že už to někdo řešil, tak "budou vědět". Proč hned letět za statikem, když byty jsou shodné a jiný už třeba má vyjádření statika, že je vše OK a bourat lze. Potom je skutečně zbytečné roztáčet kolečko a krmit úředního šimla. Navíc, pokud tazatel dá info nejen na nástěnku, ale probere to s někým úředně odpovědným (výbor SVJ)- byť odborně neznalým, minimalizuje nebezpečí, že ho někdo nabonzuje na stavebním úřadě (jak se běžně stává) a taková návštěva z SÚ je vždy o nervy, i když má člověk vše v pořádku.

Ampere-na SVJ Vám nikdo odborně neporadí (teda pkd zvolené osoby nejsou z poboru!),to by stejně tak poradili na "lampárně",spíše by měli na BD,tam by měli mít odborníka!

Tazatel-Pokud jste si 100% jistý že nejde o nosný prvek,lze vybourat.Stavební úpravy na které není nutné stav.povolení (v panelácích je to třeba rekonstrukce jádro umakart za ytong/sdk) by se měli na místně příslušném úřadu oznámit,totéž v domě na upozornění sousedů skrze zvýšenou hlučnost a pračnost+ pohyb (pkd není svépomocí) cizích osob.

Onu příčku doporučuji spíše rozřezat na menší kusy diamantovým kotoučem flexou a pak je jednoduše vynosit ven nežli bušit palicí až do rozbití na kousíčky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]