Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukotvení venkovního sušáku- jaké?

Od: uska* odpovědí: 8 změna:

Milí rádcové, můžete mi dát odkaz na nějakou kvalitní sadu kotvících prvků na zahradní sušák? Prý, když si koupím kotvení, budu mít nový sušák - hurá. Nemohu mít otočný, ale chci dvě téčka a mezi nimi šňůry. Jsme na větrné hůrce, takže by to chtělo pořádný materiál, zalívat pneu betonem nemíním.

Našla jsem tuto sadu , zdá se mi levná a tak se bojím, že je to brak. Není něco kvalitnějšího? Děkuji Uška

. partnermarket.cz/...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
sušák jsem původně měl taky 2 "téčka"spojené bidlem. Pletl se mi, tak jsme ho přemístil o kus vedle a opět zabetonoval. Nakonec ale jsem ho stejně zrušil a koupil otočný rozkládací - neznačkový. Mám ho 7 let, koupil jsem ho ve výprodeji za 400,-Kč a slouží dodnes - je trvale venku rozložený v létě i v zimě. Tento sušák jsem chtěl mít upevněný tak, aby se dal při sečení trávy vyjmout a zůstala po něm jen díra do země. Uchycení do výrobcem dodaného plastového zemního vrutu jsem zamítl a vyrobil si vlastní uchycení - zjednodušeně řečeno do země jsem uděla díru cca 50cm hlubokou o průměru 15cm. Do té díry jsem vsadil trubku s vnitřním průměrem takovým, aby se do ní vešla tyč sušáku. Cca 25cm od vrchní hrany zapuštěné trubky (od výšky terénu) jsme trubku napříč provrtal a zavařil do ní příčně drát průměr 6mm - jak hloubkový doraz. Celou sestavu jsem usadil do díry v zemi a zalil betonem. Ani se to nehne i po těch 7 letech.
Takže po této zkušenosti bych na vašem místě, pokud chcete sušák ještě dále stěhovat, použil zemní vruty takové velikosti (průměru a délky uchycení), aby byla noha sušáků zasunuta do vrutu těch cca 30 - 40cm. Celkovou délku zemního vrutu bych volil cca 70 - 80cm - pro jistotu (a kvůli té zmiňované houpačce). Uchycení nohy v zemním vrutu se provádí zasypáním ostrohraným štěrkem, takže průměr vrutu musí být o něco větší.
Až se rozhodnete sušák přestěhovat, prostě zemní vruty ze země po vyjmutí sušáku vyšroubujete a zašroubujete je do země tam, kde bude mít sušák své nové místo.
Výrobců zemních vrutů je poměrně dost - u nás je několik výrobců a dovozců - značkové Krinner, Vrutex, slovenský výrobce atd. Liší se samozřejmě cenou a kvalitou. Pkud si chcete něco o zmeních vrutech přečíst, tak článek (ale také reklama) je třeba tady.

hodnocení

0x

Vyvrtat dvě díry a zabetonovat. Prostředkem přes téčka dát nějakou vzpěru, u nás se říká bidlo.

doplněno 19.04.15 18:42:

Proč nemůže jít už teď na správný místo?

uska*
hodnocení

Ne- betonovat nebudeme, příští rok půjde sušák na jiné místo.

doplněno 19.04.15 18:40:

Ne, nedovedu si představit sílu páky, proto se zde ptám odborníků.

bez betonu vám to uletí ... - ten "vrut" je úplně k ničemu - dokážete si představit sílu páky?

doplněno 19.04.15 19:01:

pokud nebudete mít v zemi opravdu pořádně ukotveno, uletí vám...

varianta těch vrutů mne napadá jen jako 4 vruty a 2 branky naproti sobě s tím "bidlem"

Doma to máme také jako "na větrné hůrce" - proto sušíme jen v sušičce a doma na skládacím sušáku - nechci si komplikovat zahrádku takovým "hřištěm" - i když pro děti by to mohlo být zajímavé...

doplněno 19.04.15 19:01:

Ladin*palec*

ladinpraha*
hodnocení

0x
To by musely byt pneu od traktoru. :-D Umel bych si takove vruty predstavit. Ale musely by byt 4 a musely by byt aspon metr dlouhe. Pak bys mohla susak vyuzit i jako houpacku.
doplněno 19.04.15 20:04:

Uško a proč by nedal? On přece vydrží. Ne sice na svém místě ... A když se mechanicky poškodí, tak máš taky smůlu. :-D

uska*
hodnocení

Ládin mi čte myšlenky. Na bidle bude houpačka pro dítka do 15 kg (ne pro mne :-D). Suším prádlo venku i v zimě, pak pěkně voní a je polovina práce s žehlením. Příští rok půjde sušák o pár metrů dále, ale pozemek ještě není náš. Vyžizování špatně zaměřených pozemků je chuťovka. Proto ta provizorka na jeden rok.

doplněno 19.04.15 19:50:

Že by někdo dal 5 let záruku na držák k ničemu?

domaciveci.cz/...

Nenajde se zde rádce, který mi odpoví ... mám ten a ten držák a funguje už přes rok. Víc nepotřebuji, díky Uška

sunset*

No, u táty to vydrželo několik let, vždycky na zimu sklidil a na jaro roztáhl. Pravoúhlost k zemi jsem nikdy nekontroloval, nicméně drželo to v pohodě a nikdy nic neulétlo.

To = velký 4stranný rovnoramenný sušák se skládacíma ramenama (Leifheit) a zemní vrut patřičného průměru. Nikdy nic neodlétlo, pravda - sušák byl na dvoře, obklopeném budovami cca 6m výšky a vítr nic moc.

host*
hodnocení

0x

Kus (asi 40 až 50 cm) uříznuté staré trubky od ústředního topení a průměrem větším, než je průměr dolního konce tyče sušáku, nebo i na ten dolní konec sušáku se dá navléknout kus (klidně už kratší, třeba jenom 20 cm) užší trubky s průměrem, aby se do ní dolní konec tyče dal nasunout, se zatluče do trávníku a do ní se zasadí tyč sušáku a zaklínkuje proti viklání dřevěnými klínky, které se před zimou zase vvyviklají a sušák vyndá a schová do sklepa.

Zatloukání roury do trávníku: na zvolené místo si přitlačte rouru, kterou chcete do země zatlouc, zakroužete s ní a vyzačte si nebo dokonce vyřízněte horní vrstvu trávníku i s trávou, protože skrz ní a skrz kořínky, byste i těžkou palicí rouru do země těžko zatloukali. Pak ještě můžete zahradnickou lopatičkou nebo krumpáčem do díry dloubat, nějakou hlínu vyndáte ještě rukou, ostatní nakypříte a pak zasunete rouru, pokud možno svisle a velkým kladivem ji zabušíte do země tak, aby asi 15 cm koukala ven (aby jí bylo za co chytit, až ji budete chtít vyviklat a přemístit jinam).

Do roury pak ještě nasypete hlínu tak, aby vymezila hloubku spodního konce tyče sušáku, případně tam hodíte kus dřeva a pár drobných oblázků, aby se dolní kus vystředil a nepajtlovat se tam ze strany na stranu a držel. No a nahoře několika šikmými klínky z měkého dřeva ze všech stran dokola svislou tyč zajistíte, aby se nebimbala, ale držela. Nemusí to být fest, může se protáčet, ačkoliv do větrné polohy je lepší, když se neotáčí. Na a nahoru nad rouru na tyč nasadíte plastový kroužek, který se dává pod vodovodní kohoutek na zdi. Jednoduše se nastřihne, prohne, nasadí a on se narovná a docela dostatečně kryje. Asi tak.

doplněno 20.04.15 16:29:

Mám na mysli takovýhle nebo podobný skládací sušák s jednou tyčí - viz store.oblibene.org/... nebo benco.cz/... nebo i obyčejný, starý skoro půl století z kdysi Magnetu Pardubice a podobné domácí výroby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]