Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám svářecí trafo tovární výroby max. I 150A. Sehnal jsem diody z elektr. lokomotivy na 250 A. Podle návodu,který byl na internetu jsem zapojil usměrňovač , je tam kondenzátor a tlumivka z lampy veřejného osvětlení. Hodnoty jsou z toho návodu. Zapojené je to dobře. Napětí naprázdno je 72 V, při sváření kolem 48V. Rutilkama to vaří dobře,ale bazickýma elektr. to špatně zapálím a když už oblouk je, tak silně prská. Nepomůže ani když přidám hodně proudu. Přehození polarity na elektrodě nemá vliv. Já vím,že ta tlumivka není ta pravá, ale údajně to má s ní fungovat. V čem je chyba? Díky za radu. J:M:
Přes tlumivku musí procházet usměrněný svařovací proud. V osvětlení asi tlumivka nebude mít vinutí na 150 A. Já jsem použil sekundár 2000 W trafa a vařím celkem slušně. Housenka je jako živá, jen se odplazit.
Nemusí. Tohle je tzv. pomocná tlumivka, spolu s kondíkem slouží jen ke zvýšení a vyhlazení napětí v okamžiku kdy proud klesá na nulu aby nezhasl oblouk, mají jí i origo usměrňovače tovární výroby.
Bez opravdové pořádné tlumivky to nefunguje. Taky jsem laboroval. Musí být na sv. proud a mít vzduchovou mezeru v jádru. Profi svářeč naprosto spokojen, invertor je hračka..
Protože invertor má míň magnetické energie nashromážděné v jádru transformátoru než běžné 50Hz trafo (nebo usm. s velkou tlumivkou) nebo rotační svářečka. Ta energie nestačí při svařování elektrodami velkých průměrů při jejím vybití přepálit krček kapky svarového kovu a invertor se "dusí".
Trafo jsem použil bez úprav ani jsem nevytvářel vzduchovou mezeru. Zajímavé bylo, že jsem musel odstranit kondenzátory z předchozího zapojení protože paradoxně zhoršovaly funkci.
doplněno 20.04.15 02:23:Kondíky byly na výstupu z usměrňovače, dát je až za tlumivku jsem nezkoušel, protože už to šlapalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.