Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o prohlídce nemovitosti

Od: mickee odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

dnes jsem byl na prohlídce nemovitosti k bydlení, mám o ní zájem. Na prohlídce jsem byl s realitní kanceláří, inzerovali nemovitost. Podepsal jsem makléřce Dohodu o prohlídce nemovitosti ve které stojí, že pokud obejdu realitku a domluvím se sám s majitelem mohou nárokovat svou provizi. Nic neobvyklého. Majitel mi ovšem prozradil, že s nimi žádnou smlouvu o zprosředkování prodeje či svolení k inzerci nemá, nedával, nic nepodepisoval. Protože se mi stejně nefér zdá vzít si 100 tisíc korun za zprostředkování, chci je obejít s majitelem jsem domluvený. Podepsanou Dohodu poruším, tak mě tedy napadá zda měli vůbec ve svém důsledku právo nemovitost nabízet bez nějakého min. písemného svolení majitele. Podepsal jsem Dohodu na zprostředkování nemovitosti lidem, kteří nemovitost nabízet nemohou, co po mě tedy mohou chtít? Nemáte zkušenost? Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Majitel nemovitosti chce prodat, nebo ne? Pokud jste byl na prohlídce, měla realitka klíče? Kde by je vzala, než od majitele? Někdo nemluví pravdu!

Ať nenalítnete, mě to tedy smrdí nějakým podvodem, v těchto věcech musí být vše jasné, čitelné, a musíte mít důvěru. Moc tomu nevěřím, nemáte všechny informace. Aby potom nešel s realitkou třeba napůl. On dostane peníze za nemovitost určitě, ale Vy si můžete drbat hlavu.

doplněno 19.04.15 13:59:

Našla jsem zajímavé stránky ohledně prodeje - koupi nemovitostí a to na www.realitnikomor/...

Pozor, kolik je majitelů, ralitka mohla kontaktovat a pověřit o prodeji opravdu jenom jedna osoba a to podílový spoluvlastník, Ten druhý, nebo ti ostatní nemusí k tomu vyjádřit ani svůj souhlas.

uska*
hodnocení

1x

Klíče jsou záhadou, pokud majitel nebyl přítomen. Měla-li RK klíče, musí mít smlouvu s majitelem.

Prodávala jsem sama RD a nejmenovaná realitka si stáhla popis i fotky z mé inzerce. Dozvěděla jsem se to až od zájemce, který se mi ozval přímo bez RK. Bylo to nepříjemné dohadování s RK, ale nabídku na prodej mého domu stáhly. Jak vidno, stát se může cokoliv. Ale klíče RD od domu neměla, žádnou smlouvu jsem s nimi nesepisovala.

Vás může zachránit pouze majitel prodávané nemovitosti, že si půjde udělat pořádek a onu realitku.

iz*
hodnocení

1x

V konkrétní situaci neporadím, protože jsem neviděla smlouvu.

Ale stává se, že realitky bez vědomí majitelů "stahují" inzeráty z jiných webů

včetně popisu, fotek, apod.

Jak se RK při návštěvě uvedla a jak na ni majitel reagoval?

Já bych věřila spíše majiteli (informací o nekalých praktikách RK je v internetu víc než dost)...

joi
hodnocení

0x

Obejít RK můžete, ale samozřejmě se bude RK bránit. Možná ani nevíte, co jste přesně podepsal. Máte kopii?

mickeee
18.04.15 22:39
hodnocení

Ano mám.

flip
hodnocení

0x

No něco s nimi realitka domluvené mít musí.. Každopádně je to do budoucna dohledatelné, RK si průběžně ověřují vlastníky v katastru.. Myslím, že si zbytečně zaděláte na problémy.

mickeee
hodnocení

Zajímá mě názor na to, že realitka nabízí něčí nemovitost bez hmatatelné zmínky a dává mi podepsat Dohodu o tom , že je při koupi neobejdu. Nemají zmínku o tom, že mohou inzerovat a prodávat. Rizika jsou jasná buď 100 000,- s realitkou nebo koupě bez realitky zařídím si sám 8 000,- (advokát, vklady KN), ale vyjde na jevo že musím zaplatit i těch 100 000,- dohromady 108 000,- ( o žádných dalších sankcích v Dohodě zmínka není) a třetí varianta sám za 8 000,- což je hodně sexy. Je jasné že realitce to není putna a nebude čekat, jestli se o změně majitele nedozví ze Čtyřlístku.

jow

Prosím vás, přestaňte v tom hledat logiku. Prostě jste nalítnul a hotovo. Docela bych rád viděl ten papír, co jste jim podepsal...

au1
hodnocení

0x
taky po mne jeden takovej chtel podepsat lejstro o prohlidce nemovitosti... za tmy na ulici pod lampou :) jen jsem dosel k odstavci velikosti pisma asi 4 kde jsem lustil pokutu 80tisic za cosi, poslal jsem ho do riti s prominutim, ze nebudu podepisovat jakousi smlouvu o
prohlidce. a hadejte co, prohlidka stejne probehla. chce to myslet hlavou a nepodepisovat co vam podstrci kdejakej "realitni makler".
ted se nebojte, ze si nechaj ujit prachy za nic, poctive budou sledovat katastr, jestli nemovitost koupite.

mp*
hodnocení

0x

To nedává smysl. Realitka nemůže prodávat nemovitost někoho, kdo o to nestojí - představte si, že by někdo prodával Váš barák, který nehodláte prodat. Takže majitel samozřejmě kecá. Nevím proč se Vám zdá nefér vzít si 100000 kč za zprostředkování RK. Když Vám třeba zprostředkovala tu prohlídku. Víte, ono všechno stojí čas i peníze, jenže to si každý neuvědomí. Nikdo nikomu nebrání si své záležitosti zařídit sám. Naopak zprostředkovací agentury (realitky, cestovní kanceláře, seznamky, pojišťovací agenti, autobazary a já nevím co ještě) prostě slouží těm, kteří neví, nebo nechtějí se do věci angažovat a spolehnou se na zprostředkovatele. A samozřejmě za to o něco víc zaplatí. A hlavně - nikdy nic nepodepisujte!

bambula*
hodnocení

0x

Dále od realitky dále, neb tě stihne neštěstí nenadále

plavest*
hodnocení

0x

Pokud majitel neměl smlouvu s realitkou, tak proč je pouštěl do baráku? A dohudu s realitkou jste již podepsal, tak vás už nic před případným soudem neochrání. Ach, jo, to je česká naivita, chce se mi napsat vyčuranost. A provize z prodeje není nic nefér.

vaclav*
hodnocení

0x

Dobrý den,nevím, co a kde jste přesně podepsal,ale od smlouvy podepsané mimo sídlo firmy realitní kanceláře lze v zákonné době 14dnů odstoupit bez jakýchkoliv postihů a uvádění důvodů.Bližší inf. najdete na netu,nebo právník.

hujer123*
hodnocení

0x

O nemovitosti jste se jistě dozvěděl z inzerce realitní kanceláře. Někdo z realitky nemovitost nafotil, popsal, případně ohodnotil. Pravděpodobně někdo z realitky zkontroloval údaje na katastru. Realitní kancelář vám umožnila prohlídku nemovitost, k tomu vyslala svého člověka. A vy teď přemýšlíte, jak tu realitku vyšachovat. Jednání realitky vám připadá nefér. Nezlobte se, ale jestli někdo jedná nebo jednat hodlá nefér, realitka to není.

Vžijte se do situace, kdy vy jste majitel realitní kanceláře.

iz*

Viděl jste někdy inzeráty realitek?

Prohlédl jste si obrázky, které obsahují

vodotisky i tří/čtyř různých RK?

Realitky často "přebírají" (=kradou) inzeráty přímým prodejcům (majitelům)

a ukradené obrázky si drze označí svým vodotiskem ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]