Nejste přihlášen/a.
Dobrý den poradci,
Chystám se stavět pletivový plot a mám tam v plánu 39 sloupku.Uvažoval jsem o zemním vrtáku na vrtání děr pro sloupky o pr. 250 až 300 mm do hloubky min 500mm.
Většina mě odrazuje, že ruční způsob vrtání je náročný, protože stačí kámen, nebo kořen a vrtání je v trapu a spíše mne to namotá, než něco vyvrtám.
Mate nějaké zkušenosti, nebo rady ohledně této problematiky?
Díky za postřehy.
ahoj před loni jsem dělal celou zahradu a 3 strany jsem dělal ručním vrtákem 1 díra cca 35 - 45 min sedřený jak borůvka, u vzdálenějšího souseda taky začali dělat plot přijel UNcečko s vrtákem a jak jsem viděl jak mu to jde hned jsem za nim šel ať ni tu zbývající stanu taky vyvrtá chtěl asi 50 kč za díru kdybych to viděl dřív ruční vrták nechytnu do ruky makačka jak prase jak chytneš kámen a stráta času hrozná asi tak za mě jedině už UNcéčko s vrtákem
Máte zkušenosti s pevností?
Zdali opravdu nahradí beton?
Beru to jako možnou alternativu,ale nevím jestli mám šanci udržet rovinu sloupku za sebou...
Díky za odpověď.
Plot bude vysoký 1,7 m, resp. 1,5m pletivo + 0,2 podhrabová deska.Sloupek pr. 48mm
Jakou min délku vrutu doporučíte?
Zdravím.! Mám zemní vrták, který jsem si udělal sám. Má průměr 15 cm, což na ploty a dokonce i na
piloty malých staveb bohatě stačí. Zásadou je, vrtat do větší hloubky. 50cm je zoufale málo.!
Na plot klidně hloubku kolem 70-80cm.(min) Když to dnes ošidíte, zítra si budete sám nadávat.
Před dvaceti lety jsem se sousedem vrtal padesátimetrové pole a dodnes je pevné a rovné.!
Musíte se dostat do nezámrzné hloubky, jinak děláte zbytečnou práci.
Na takových pilotech mám postavenou celou garáž o rozměrech 4,5 x 8 metrů. Dodnes se nepohla.
Ten vrták má na špici navařenou vidiovou špičku z důlního vrtáku (šwider) takže je prakticky nezničitelný.
Děkuji Vám všem za názory a rady.
Prakticky jsem to předpokládal, že to nebude jen tak lehké.
Díval jsem se na prezenzace vrtáků na youtube a vždy bylo podloží naprosto ideální, snad rašelina pěkně sypká, což vypadá úžasně kdy za 30 sec uděláte díru půl metru s vrtákem 250 mm, ale realita je jak píšete.
Rozhodně bych nechtěl šetřit což asi udělal můj otec před 40 lety kdy stavěl stávající plot.Ten se u prostřed 50 m délky bortí.Není tam žádná výztuha a prostředek padá už půl metru.Postupně každý rok po zimě, nebo když je extra deštivý rok.Jinak sloupky jsou na ruční zahýbaní pevné, ale je to dost dlouhá délka bez výztuh a možná ta hloubka by byla ideálně delší jak píšete.
Jinak budu ten plot dělat hned vedle stávajícího.Původní odřežu až po dokončení nového, jelikož sousedi mají slepice, které čekají na příležitost jít na mojí zahradu...Navíc se kolem plotu popelí a tím přispívají k lehčímu podmáčení podloží, které je bez trávy...S tím pak souvisí problém dostat, tam nějakou těžší techniku, ale asi se tomu nevyhnu.
Ale zpět k tématu.Doporučujete tedy spíše větší hloubku a menší šířku otvoru pro sloupek?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.