Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dodaz: Kdo a za kolik peněz zakresluje do katastrální mapy přístavby? Přišel mně dopis z hypoteční banky, že je nutné doložit změny, zakreslit do katastrální mapy 2 přístavby.
Nevím kde se stala chyba, ale původní majitel domu nenahlásil změnu
Co mám ted dělat? Snad ta změna nebude moc stát ...
Zjistěte na stavebním úřadě, zda bylo vydáno nějaké povolení (ohlášení) na přístavby a zda byly zkoulaudovány nebo dostaly souhlas s užíváním. Pokud ano, tak starý majitel nepodal změny do katastru ( jedna změna za 1000,- Kč). Nebo nic takového na st. úřadě nenajdete a jedná se o černou stavbu. Dá se dodatečně povolit na podkladě projektu + žádosti a opět po schválení st. úřadem se musí podat návrh na vklad do katastru.
Usko@, i já bych v dané věci potřeboval pomoc. Kdy se prosím stává stavba černou v mém případě? Já kolaudoval před cca 5ti lety a bylo to složitější...
Tenkrát byl v projektu přístavek- vlastně samostatná garáž BEZ betonových základů - jen sloupky na jedné straně (u domu) a střecha směrem od domu k dalším sloupkům, které však byly pro lepší stabilitu zality betonovým pásem 900x30cm.
Firma, která měla zaměřit dům pro kolaudaci a zápis do katnem, si nevšimla betonového pásku a zaměřila to bez něj. Do katastru tedy bylo zapsáno jen zaměření RD. Garážový přístřešek byl dostavěn cca za rok, ale tak nějak jsem ho zapomněl řešit - je to více než 25metrů čtverečních.
Byť byl projekt ve stavebním povolení schválen s garáží, v katnem to zakresleno není - tj. jedná se o černou stavbu? Mám si znovu zažádat o povolení nebo jen doměřit a zapsat do katastru?
Díky moc!
doplněno 16.04.15 19:43:I tak moc děkuji za osvětu... člověk někdy věci neřeší, dokud není pozdě. Tento dotaz mne trochu inspiroval a já se rozpomněl... - zajistím bližší info a zařídím co nejdřív ...
Díky, hezký večer.
Tak mi právě odjeli geometři od domu. Mám štěstí - v plánu RD bylo vše naprojektováno (stavební povolení vydáno s nedostatky a nedodělky - garáž). Penále za nesplnění termínu snad nebude... není uvedeno písemně, tak snad není nějaký §, že za každý den nesplnění XY,-Kč ... tuším, že tady má stát opět díru, protože jen v blízkém okolí o podobných stavbách vím min. o 10ti.
Podle projektantů (cena zaměření 4900,-Kč) budu muset na stavební úřad pro vyjádření, že nedodělky byly odstraněny (počítám také poplatek). S tím pak na katastr - 1000,- a po zápisu na FU pro aktualizaci daňového přiznání.
Děkuji za důvěrum ale nejsem odborník. Co vím je jen z praxe neboť před lety jsem koupila v dražbě dům, co neměl v pořádku snad ani jeden papír.Černou stavbu nemáte, jen není dotažena stavba do konce. Nechápu jak jste zkolaudoval, možná jste měl podmínku s nedodělky, dnes už nedodělky neexistují. Nyní vše bude záležet na úředníkovi st. úřadu jak se k tomu postaví. Buď vypíšete jeden formulář na dodatečnou kolaudaci či stačí souhlas, nevím, nebo těch formulářů bude 10. Ale vše jde vyřídit. Po vypořádání se ze st. úřadem změnu vložíte na katastr a opravíte si daňové přiznání z daně z nemovitosti. To v tom případě, že platíte za jinou zastavěnou plochu. Dobře si rozmyslet jak zapsat do katastru - garáž? přístřešek? nebo? Pokud to půjde, vyberte název podle ceny za 1 m 2. Pohledejte ceník v dani z nemovitosti. Nejlevnější bývala cena za garáž, která je součástí domu. Samostatná garáž je drahá. Drobná stavba u RD bývala do 16 m2 zdarma , platilo se jen co bylo nad 16m2. Určitě budou změny, ty neznám.
doplněno 16.04.15 19:40:Zapomněla jsem na geodeta, bez něho stavba nepůjde zapsat do katastru.
Tyto nesrovnalosti se po tak dlouhých dobách většinou řeší pasportem stavby - tj. zjednodušený projekt ve kterém nikoho nezajímají detaily (jako např. výztuž v betonu a hloubka základů) ale základní obrysy objektu - stěny, okna, střecha, stropy,...
Tento pasport odsouhlasí SÚ a pak to jde na katastrální úřad.
Cena toho pasportu je dle složitosti, většinou pár tisíc korun.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.