Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem si starou dřevěnici napadenou červotočem. Po dobu 2 let jsem poctivě vystříkávala díry injekční stříkačkou Bochemitem plus, aniž bych někdy červotoče spatřila.Pak jsem si však všimla, že do děr nalítává hmyz podobný vosičkám, který způsobuje vyhrabávání čerstvých pilin. Díry se množí a prohlubují. Do dnes nevím, zda je to způsobeno červotočem v součinnosti s tímto hmyzem nebo jen hmyzem. V každém případě vím, že prodleva mezi čerstvě natřenými trámy a čerstvě vysypanými pilinami z děr je kratší. Hmyz dokonce nalétává bezprostředně po natření Bochemitem, neboli je naprosto imunní proti tomuto prostředku.Někdo mi poradil, abych zkusila vyjetý olej z motoru. Nevím? Také sláma, kterou jsou proloženy trámy je v mnoha místech silně narušená . Všimla jsem si u některých starých dřevěnic, že tyto mezery jsou vymazány nějakou hmotou a natřené bíle. Poradí mi někdo, čím se tyto špáry vymazávají? Je to z důvodu ochrany proti dřevokazným škůdcům?
Ten bochemit je skvělá věc. Ale nazabíjí hned. Po ošetření to nutí červotoče aby opustil svůj domeček a šel jinam. No a že se stěhuje tak dělá rámus který láká jeho predátory, což jsou ty "vosičky" které nemájí zájem o to dřevo, ale o ty červce. Takže ty vosy jsou v podstatě spojenci. Ale to jen do doby než si u vás udělají základnu. Vyjetý olej je něco co bych trestal 10 roky těžkých prací pro les...
Kdysi dávno se se vymazávalo směsí jíli kravského hnoje, slámy a plev z obilí. To je neobyčejně houževnatá hmota. Po zatvrdnutí je jako beton ale nesmí příjít do styku s přímím působením tekoucí vody. Natíralo se to vápnem se solí. Samotné trámy se pak natírali kravskou krví. Není to výmysl. Je to středověký způsob ochrany dřeva pře působením škůdců a ohně.
Pokud máte dřevo již hodně napadeno a cesticek je fakt hodně a dřevo po zaklepání nezvoní ale zní tlumeně a měkkce, pak je lépe to nechat na odbornících. A čím dřív, tím líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.