Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matka na řídelce od cirkulárky

Od: pep28 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak rozdělám ( povolím ) matku co je na řídelce na cirkulárce, abych vyměnil list pilu nejde s ní hnout je to matka, která se povoluje na opačnou stranu než se list otáčí děkuji za odpověď :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sos*
hodnocení

2x

Ano, levý závit se pozná , že má matka naseklé hrany. Praxe povolování této matky říká - zaklínil list a větším kladivem správný směrem bouchnout na plošky. Jen tahem klíče se zpravidla matka nepovolí.

ronyx*
hodnocení

1x

Bývalo dobrým strojařským zvykem, že matice s levým závitem byla označená vysoustruženou V-drážkou přes hrany šestihranu viz obrázek. Bohužel dnes už se na to spolehnout nedá, mnoho výrobců už tohle značení nedělá.
Co se týká povolení matice upevňující pilový kotouč. Rychlý, spolehlivý a bezproblémový je následující postup
- vezmu 2 kousky dřeva, truhlářskou svěrku a touto svěrkou ty 2 špalíky přitáhnu na pilový kotouč v místě, kde se kotouč při správném směru otáčení (při řezání) vynořuje z pilového stolu - tím zamezím otáčení kotouče při povolování matice
- vezmu ne klíč (tím vyvíjím statickou sílu, která je nevhodná (malá) při povolování matice), ale klasické zámečnické kladivo a tím uhodím na hranu šestihranu matice ve směru otáčení podélně v ose hřídele. Pokud se matice nepovolí, opakovanými přměřenými údery matici postupně uvoňuju. Možné řešení, pokud si při práci s kladivem nejste přiliš jistý, je požádáte někoho o pomoc - pak ale potřebujete kladivě 2. Pomocník podrží jedno kladivo na matici a by druhým kladivem uhodíte S CITEM (kladivo má kalené plochy a při necitlivém úderu vám hrozí odštípnutí kusu činné plochy kladiva a úraz!) do toho prvního kladiva.
Povoluju takhle matice na pile běžně a většinou si stačím sám - 1 - 2 dobře mířené údery do matice a uvolní se.

doplněno 16.04.15 21:33:

Směr otáčení kotouče mám nakreslený obráceně - matice se automaticky sama dotahuje.
Jinak jsem měl na mysli tzv. frémy (hřídele) k/... - v mím případě konkrétně typ 400 a na té žádný otvor pro kolík ani drážky pro klíč pro zajištění hřídele proti otáčení při povolování nejsou - proto kladivo a úder na hranu matice. Léta (víc jak 30roků) bez problémů a na matici tento způsob povolování není poznat (jak sem psal, nesmí se do toho mlátit jako "hluchý do vrat", ale potřeba přesný úder s citem. Profi formátovací pily jsou samozřejmě něco zcela jiného. V mnou popisovaném případě jsem měl na mysli obyčejnou domácí cirkulárku na dřevo.

Matka na řídelce od cirkulárky

Ano, to povolování kladivem je bohuže dost rozšířená prasárna. Za to bych pachatele pokaždé nejradši praštil...

ronyx*

Souhlasím s váma v jednom a to, že to zrovna nejčistší řemeslo není. Ale když nejde matice povolit normálně klíčem (případně klíč nemáte vůbec), tak je to bezproblémové řešení. Samozřejmě, nesmí se do té matice tlouct jako hluchý do vrat, ale je potřeba přesně mířený lehký úder a většinou na druhý, max třetí úder i sebevíc zatažená matice povolí.

Běžné formátovací pily se otáčí přesně opačně, než namaloval ronyx, tedy viděno ze strany nasazování kotouče. Matice se , pochopitelně, povoluje ve směru otáčení kotouče, protože by se jinak kouč při roztáčení povoloval.

Nevylučiji ovšem, že nějaký samodomo bastl může mít povolování obráceně, protože někteří kutilové mají pozoruhodně nízký pud sebezáchovy.

Jinak tovární stroje mají vždy nějakou aretaci vřetene, ty nejlevnější alespoň klíčem za zadní přírubu, Ty lepší pak třeba kolík zasouvaný do řemenice hřídele. Pokud nejde matice povolit, zkusím to trošku máznout Brunoxem, nebo WD a pak pořádnou golou to povolím.

V žádném případě do toho netřískejte, zpravidla se to prodraží, protože přinejmenším zmršíte matici, v,, lepším´´ případě jsem na toto téma měnil už několikrát hřídel .

ronyx, to jste si za 30 roků nepořídil klíč?

Napište rozměr, já Vám ho věnuji. Myslít to vážně a upřímně.

doplněno 17.04.15 06:53:

Ronyx, tak jsem se domníval, že Vám udělám radost...

To já povoluji častěji, asi tak 4-5 kotoučů dávam jednou ročně brousit. Jen pro zajímavost, páč vždy nevěřím ceně. Řekne si 80Kč za pět kotoučů, o průměru 30 cm. Dávám mu 200Kč.

Přeji krásný víkend.

ronyx*

Díky Milane za nabídku, ale není třeba. Klíč jsem za těch cca 30 let nepořídil a klidně se bez něj obejdu i nadále, ono při mé frekvenci povolování této matice někdy jednou za rok, ale někdy i jednou za několik let se to dá zvládnout i jen tím kladivem.:-P

80 Kč? To jsou ale HSS kotouče, ne? Neumím si představit, že by za tuto cenu někdo dělal kotouče s SK plátky...

Řežu dřevo, takže bez SK plátků, je to důchodce. Stále mi říká, již 5 let ...to je naposledy, příště to bude dražší, páč na to již nevidím..

A pak zase...

směr otáčení pilového kotouče má mít nakreslenou opačnou šipku, než máte vy

jirkamatapat*

No,no pavouku,ta šipka je nakreslena správně.

Já myslím,že pavouk má pravdu! Kdyby se kotouč otáčel ve směru šipky,tak by se za provozu matka povolila.

doplněno 16.04.15 20:01:

Respektive mohla povolit.

No, no Jirko, šipka je namalovaná špatně.

asd1

Na obrázku je šipka špatně - pokud by se dřevo strkalo zleva doprava, tak by směr otáčení kotouče byl správně, ale na matce by byl pravý závit a povolovala by se proti hodinám. Matka se povoluje ve směru otáčení kotouče = šipky musí být stejně. Na obrázku jsou opačně = špatně.

Kladivem do matky je prasárna. Když už tak kladivem do klíče...

ladinpraha*
Smer otaceni je vyznacen obracene. At je matka z ktere chce strany, pri povolovani se zuby kotouce musi zakousnout do dreva. K povoleni klasicky klic a na nej teprve pouzit kladivo nebo palici.

Je fakt, že na profi formátce se třeba používá utahování rukou a pak se to pojistí jen lehkým dotažením imbusem. Žádná matka a velký klíč.

hodnocení

0x

Na cirkuli je běžně levý závit, tedy polevovat PO směru hodinových ručiček. Pokud není na hřídeli nějaká díra na čep kterým se to zaaretuje, tak musíš nějakým špalkem to zaklínit. A pořádně zabrat. Při utahování zase pořádně utáhnout. Když to utáhneš jen málo, tak někdy pila jen tak lehce kopne a v tu chvíli se matka dotáhne na bejka. A kdo to pak má polevovat.

pep28
hodnocení

To všechno dělám zašprajcuji a na opačnou stranu povoluji a nejde to je to dost utáhlé a nejde s matkou hnout :)

Co nejde silou, jde ještě větší silou. Je fakt, ža asi dvakrát se mě stalo, že to nešlo klíčem polevit, i když jsem zabral úplně na krev. Takže, když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo. Velký kladivo a matku odklepat.

hodnocení

0x

Matka se povoluje tím směrem, kterým se otáčí pilový list. Může se stát, že máte atypickou hřídel, takže když stojíte proti zubům pilového listu, může být matka vlevo nebo i vpravo. Vždy se ale povoluje ve směru otáčení.

tesyk*
hodnocení

0x

Matky s levým závitem mývají ve středu drážku.

doplněno 15.04.15 23:12:

...mývají...no tak to ne, ale ...mají.., Fuj tajbl hrubka.

hodnocení

0x

Stojím při řezání dřeva před pilou. Pilová kotouč je vpravo matka se povoluje a utahuje normálně. Na druhé pile mám kotouč vlevo, mám tam i levý závit.

Někdy taky nejde silou povolit, musím dát více síly, popřípadě opakovat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]