Nejste přihlášen/a.
Připravujeme rekonstrukci bytu. Máme od architekta obrázky a podrobné plány.
Když sháním stavební firmu/zhotovitele, posílám jim to vše mailem a domlouvam telefonem. Pozaduji cenovou nabídku a časový rozvrh.
Dotaz: Chápou oni, že když to vše prostudují a sepíšou, pošlou mi ... že pak si třeba místo Vomáčky vyberu Knedlíka? Že jim to nemusím dopředu sdělovat? Mám pocit, že když sem třeba i přijedou, prohlídnou si to a pak z toho není kšeft, že jsem je trochu podvedl. Nebo jsem jen naivní, že bych chtěl se (v extrém. případě) předem omlouvat, že jsou jen jedni ze tří a že si teprve vybíráme?
Díky.
je to tak, jak pise Martincakl. Bud poptavate indikativni cenovou nabidku, a firmy to v ramci pre-sales nejak od oka naceni a kdyz se Vam jich sejde treba 5, vite plus minus kde se asi tak pohybujete.
Ovsem pokud pozadujete detailni, zavaznou cenovetechnickou nabidku, nejlepe jako prilohu smlouvy, pripravte si perfekni zadani, co pozadujete zhotovit, v jakem rozsahu, v jake kvalite a v jakem case. Zadani musi byt jednoznacne a smysluplne, aby nabidky byly porovnatelne a vyhodnotitelne. Budete potrebovat si stanovit vahy, kriteria a subkritria. Realne potrebujete mit pro toto pomerne podrobny realizacni projekt. Prohlidka mista plneni je samozrejmosti pro zajemce. Stejne tak taxativni vymezeni, co NEni soucasti dodavky, a pod. a pod.
Ale bacha, dulezite jsou garance, zaruky, perfektne smluvne osetrene zmenove rizeni a eliminaci vicepraci. Pokud chcete byt extra drsny, zkuste prosadit do smlouvy v ramci harmonogramu penalizovane meziterminy.Pokud na to nejaka firma pristoupi, mate ji v hrsti, jeden znamy znameho (prohnany pravnik puntickar paranoik) takhle zlikvidovat asi 3 stavebni firmy a dohnal majitele k placi. Good luck.
Pokud si udělíáte "výběrové řízení na dodavatele stavby-soutěž", pak samozřejmě stavební firmy chápou, že zakázku nemusí vyhrát. Nikdo z toho není nadšený, protože dnes poptává každý každého a papíry létají nahoru a dolu (což samozřejmě firmu stojí nemalé peníze na režii). Je to ale dnes běžný postup.
Může se samozřejmě stát, že Vám firma poptávku neocení, protože ji vyhodnotí jako nezajímavou..
P.S.: ve Vašem zájmu doufám, že poptáváte projektantem (rozpočtářem) zhotovený výkaz výměr..Protože pokud to děláte způsobem "pošleme výkresy a firma si to nacení", tak je to to nejhorší co můžete udělat.
Ano, jde o výběrové řízení. Jen jen jsem to neměl tak nadepsaný v mailu, tam bylo "Poptávka". Proto se tu ptám.
P.S. Nerozumím tomu vašemu P.S. - zdá se, že děláme to nejhorší, co jsme mohli udělat. Rozpočtáře jsme neměli.
Potom platí nejdřív se ptát, potom dělat.
Pokud jste firmám poslali jen výkresy, bez výkazu výměr, potom Vám firmy každá ocení něco jiného...a Vy jako laik nebudete mít žádnou kontrolu a možnost porovnání jednotlivých nabídek.
Za pár dnů se tady "sejdeme" znovu...a po dokončení Vaší stavby s velkou pravděpodobností zase.
Mám k tomu jen malou poznámku. Nejen klient si vybírá, ale i zhotovitel si zhodnotí jestli se mu to vyplatí. Vono je dneska spousta chytrejch a né vlastní vinou.
Zásadní je , že Vy platíte, tím i velíte a sám si určujete kdo práci odvede, je jasné, že tímto vyběrem i podstupujete riziko kdo váš požadavek splní.
doplněno 16.04.15 01:03:Nic proti nikomu, ale dotaz zákazníka :"Kolik to bude stát"? a já jěště nevím co vlastně chce, mě navozuje amok, jen zákazník se diví a já po chvíli vypínám mobil, jen tak...a jak na potvoru venku slunko nesvítí...
No výběrové řízení je asi kromě osobních referencí ta nejlepší věc,tedy pokud máte dobře zpracované zadání.myslím,aby vsichni měli stejný rozsah prací a materiálu a stejné výměry (množství).Pokud to tak není,nabídka která vypadá jako nejlevnější,je pak nejdražší.Zpracovat slepý rozpočet není finančně náročné(většinou to za úplatu(2-4 tis.Kč) dokáže vytvořit projektant,který rekonstrukci nebo stavbu projektoval.Až pak bych vybírala a následně se s někým scházela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.