Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z kotle vyteklo trochu vody, nejde zapnout

Od: blechta® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Dnes po revizi komína matka dopustila do kotle trochu vody, protože měl nízký tlak (dopustila na 1,5 baru). Když jsem prošel okolo kotle, tak jsem si všiml, že zezadu z takové měděné trubice (skoro u zdi) z něj vytekla čistá vlažná voda, bylo to opravdu jen malinko, asi tak ani ne půl hrnku... Jedná se o kotel zn. Viessmann a máme ho jak na topení, tak i na teplou vodu. Ve chvíli kdy z něj ta voda tekla, tak běželo oběhové čerpadlo, které normálně běží, když se topí, nebo když si někdo déle myje ruce, a kotel se takto začne i chladit. Původně jsme mysleli, že kotel pouze přetlakovým ventilem upustil vodu, protože to matka možná trochu přepískla, jenže takto vodu dopouštěla vždy a bez problémů. Ona měděná trube, se zdá, že drži poněkud volně, docela se mi zdá, že se relativně viklá. Kotel od té doby nelze zapout, rozsvítí se všechny kontrolky, včetně kontrolky servisu, a kotel se vůbec nechce zapálit... Mohl by mi někdo ochotný říct, co se asi tak mohlo tát? Kotel mohu rozebrat, a zjistit, kam ta trubice vede, avšak moc se v něm rýpat nechci, přeci jenom kombinace elektriky, vody a planu zní nebezpečně... Jak jste si všimli, tak jsem v tomto odvětví naprostý laik, já pouzeopravuju elektroniku *smich*, tak prosím trochu polopaticky...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nikdo vám v dané věci po webu neporadí - je nutné zavolat servis na kotel! Pokud bude třeba vyměnit nějakou trubku či těsnění, stejně to doma mít nebudete. Jakýkoliv váš zásah může také kotel místo opravy za tisícovku odrovnat na vždy.

hujer123*
hodnocení

0x

Skoro bych si tipnul, že to bude souviset s tou revizí komínu. Řekl bych, že z nějakého důvodu nefunguje spalinové čidlo, což je vyhodnoceno jako chyba a kotel se nezapálí. Možná bylo poškozeno při demontáži odkouření, možná jen vypadl konektor.

doplněno 15.04.15 12:53:

To nevím, protože nevím odkud tekla. Ale jestli už neteče, asi to byl pojišťovák.

hodnocení

ok, ale jaktože vysloveně silným čůrkem tekla voda?

hodnocení

nevím jestli jsem to v základě dotazu napsal, ale po tom co revizáci odešli, normálně jsme kotel používali a hořel. Revizáci pouze sundali z kotle rouru, vyčistili jí a koukli se do komína a měřili tah, jinak na kotel jako takovej vůbec nešahali...

doplněno 16.04.15 19:17:

Tak jo, závada opravena... Přišel strýc, a že se voda vypustila pojistným ventilem kvůli špatnému tlaku v expanzce. Expanzka dofouknuta, a voda při tom postupně vypušťována, pak jsem dopustili zpátky na 1,5 baru. Kotel máme od roku 2009 a od té doby ho žádná revize neviděla, od té doby se do něj nikdo nepodíval... Krom toho, že v něm byla hromada bordelu a měli jsem korozi na radiátoru uvnitř, byl i hodně zadělanej plech na který je připojen komín, nevím jak se jsmenuje, ale je na něm připevněm spalinometr... Kotel rádně vysán, vyčištěn, dofouknut, atd... Po zapnutí, stejně svítila kontrolka poruchy... Strýc říkal, že se někde musí dát odblokovat nouzový termostat, ale knoflík od něj jsme nikde nenašli, jednoduše proto, že tam žádný není. Po stažení výkonu topení a teplé vody, červená začala blikat, a když jsem nastavil topení na max až na doraz, tak kontrolka zhasla a kotel začal fungovat, po stáhnutí výkonu, kotel normálně funguje. Hlídali jsme tlak, a ten je stále ok zatím jsme se dostali na 2,5 baru při topení, při teplotě malinko přes 60°C, pak malinko ufouknul expanzku (tlakoval jí před tím na 1,5 baru, ale že neví řesně kolik to má bej u tohohle kotle)... Prý to máme ještě hlídat... JInak v teď v létě stejně topit nebudeme, takže jsme v klidu. Raději (s mým podezřením na elektroniku) jsem kotel vypnut a zapnul, a funguje, takže sláva... Strýc ale stejně říkal, že si na to máme raději ještě zavolat revizáky od Viessmannu, aby to zaději změřili..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]