Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
plánuji vestavěnou skřín do ložnice. Prostor je 4,4m x 2,5m, tedy skříň bude dost veliká (viz přiložený obrázek). Materiál plánuji laminu 18mm na stěny, police a dveře. Rozdělení prostoru je navržené 0,75m;1m;0,65m,1m;0,75m. Dveře jsem předpokládal 4 s dolním pojezdem řady salu.cz/...
Prosím o radu zda:
- Dveře budou přes 1m široké, při váze 13kg/1m2 je to pak cca. 40kg na dveře. Máte zkušenosti s tak těžkými dveřmi? Co kování? Musím mít dolní pojezd, strop je z SDK.
- S policí 1m by neměl být problém? Budou jen nahoře nad šatní tyčí.
Máte nějaké nápady, návrhy na co bych si měl dát pozor?
Děkuji.
Máme podobnou skříň už několik let, čtvery dveře cca po metru. Dělala nám to firma, pán přijel, všechno změřil. Upozornila jsem ho, že na stěně přesně v místě, kam by doléhaly dveře, je taková ta poklička na vyústění komína (kdysi se tu topilo kamny), která vystupuje asi 2 cm nad povrch. Řekl, že si nemám dělat starosti, že nic není problém. Pak přijeli ti "kluci, co si s tím hravě poradí", a šoupli kolejničky o těch 10 cm blíž ke zdi. Nikdy nedopusťte, abyste měl od zadní stěny ke dveřím míň než takových 70 - 75 cm. Budou se Vám přivírat všechny rukávy, cokoli do té skříně dáte, bude mít tendenci se dotýkat zevnitř dveří a při jejich pohybu se posouvat a různě křížit. To všechno vyplynulo až v provozu, ze začátku jsme taky neměli skříň tak plnou a problémy se projevily časem. Dávno bych nechala ty kolejničky přesunout asi 15 cm do prostoru, ale máme křivé stropy, podlahy i stěny (prastarý barák) a nemuselo by to sedět.
Šla jsem najít ty doklady a zjistila jsem, že je to už 20 let a že mám jenom záručák (prošlý), takže s váhou dveří neporadím. Ale kdybych si ještě někdy nechala udělat takovou skříň, tak jedině s velkým prostorem za dveřmi (neznamená to, že musíte mít hluboké police, právě naopak, do těch by se blbě lezlo). V mé skříni jsou i šuplíky, ty mi ve Vašem návrhu chybí, ale možná je nepotřebujete. (Co je lepší na spodní prádlo a ponožky, než šuplík?)
doplněno 15.04.15 13:57:Jestli nebudete mít vzadu na zdi desku, zvažte aspoň omyvatelnou tapetu. Je to mnohem lepší, než pokaždé čistit rameno kabátu nebo saka od zdi.
doplněno 15.04.15 14:04:S policí snad problém nebude, máme taky metrové police nad tyčemi a nezaznamenali jsme za ty roky nic nežádoucího.
Včera jsem jenom otázku skoukla a co bylo první, tak mě napadlo, chybí tam šuplátka. Přesně tak, jak píše kolegyně.
My máme ještě vysouvací kalhotovník, ale možná dáváte kalhoty na ramínka a jste tak zvyklý.
Skříň máme profi, na zakázku.
Zadní stěna je tedy krytá, protože jsme též nechtěli mít věci od malby a též se skříň zpevnila, protože nemáme ode zdi ke zdi a až do stropu. Co mě ale zarazilo, že Vám nebudou souhlasit posunuté dveře /šíře přes metr/, celkem čtvery, a vnitřní prostor, který je pětidílný. To si nějak neumím představit. A pokud byste tam vkomponoval šuplata, tak pozor na možnost vysunutí, aby nějaké dveře nevadily?
Naše šíře každé posuvné stěny je 88 cm a nevolila bych více. A vy se na tuto délku přes 4 m a případných pět dveří také můžete dostat, tak nevím, ale nebylo by to přiměřenější? A ten vnitřní prostor, aby kopíroval dveře. Takhle vím, co mám za 1. a co za 2., 3. Odsunu dveře a mám před sebou celý volný úložný prostor a nemusím více šachovat.
Díval jste se na skříňová studia? Jistě tam najdete i jiné další vychytávky. Ale pokud jste kutil, tak co si vymyslíte, to si vychytáte, je to na Vás.
doplněno 15.04.15 15:03:Mezi dveřmi a policemi i svislými přepážkami máme vůli skoro na dva prsty, vy na obrázku to máte úplně nadoraz.
doplněno 15.04.15 16:50:Síla materiálu je stejná co plánujete 1,8 cm.
Kolejničky určitě i dole. Na dveřních okrajových šedivo - stříbrných lištách jsou nalepené šedivé, sametové pásky - kartáčky, proti prachu, nejsou vidět mezery, doraz je tlumený. Na krajních dveřích jsou v prostředku lišty. U prostředních dveří, /nadřazených/ jsou kartáčky nalepené na hraně lišty směrem k vnitřku skříní a vlastně těsní opět kraje obou dveří..
Hledejte ty protiprachové kartáčky husté a nizoučké, ty vypadají o hodně lépe. Kamarádka má skříň z Ikea-i-y? a ty kartáčky má jak štětiny.
O vzdálenosti dveří od polic už jsem psala, nevšimla jsem si, že tazatel to má až tak blízko, to by opravdu nebylo dobré. My máme samostatně police, šuplíky a tyče a zvlášť ve stropě a na zemi kolejničky. Mám 5 oddílů (2 boční užší, s poličkami a šuplátky a 3 vnitřní širší s tyčemi a policemi) a je pravda, že abych se dostala ke "svému" oddílu, musím pohnout dvěma dveřmi. Doteď mě nenapadlo, že to tak vůbec nemuselo být. Panebože, to teda byli umělci, co nám to dělali... Škoda že tenkrát nebylo Poraďte. Původně jsem taky chtěla patery dveře, ale odborník mě přemluvil na čtvery.
Z praxe a zkušenosti ti poradím několik věcí. Nedělej širší police než 1 m. Jelikož ti vychází víc, udělej to z pěti (to máš) stejně širokých dílů. Tenhle systém se ti bude strašně špatně dávat dohromady. Udělej si pět samostatných skříní, dáš na ně sololakový záda, sešroubuj dohromady a je vystaráno. Nic pevnějšího nevymyslíš.
Velice důrazně ti doporučuju kolejnice nahoře, se stropem to nemá vůbec nic společnýho, ten to nenese, nese to korpus skříně. Kdo si to nikdy nevyzkoušel, neuvěří, jak obrovský je rozdíl v horní a dolní kolejnici.
Jen se na to lehce upraví konstrukce korpusu a můžeš tam klidně pověsit dveře, který mají třeba metrák. Jde o to, že normálně se dna a vrchy u skříní dávají mezi strany, u šoupaček se dává vrch a dno na strany a širší o dvě síly dveří, plus nějaký vůle, takže asi o 8 cm. Sešroubuješ korpusy dohromady, nahoře i dole ti vznikne širší přesah do kterýho našroubuješ nosnou a vodící kolejnici.
Dobrý den,
děkuji za nákres. Vrch skříně může být klasické lamino nebo musím použít nějaký pevnější materiál?
Ahoj, nedávno jsem vám podobnou skříň doma sám dělal. Dnes už bych to neopakoval.
1) pozor na křivou i nerovnou podlahu v místnosti. Při pojezdech dole pak přední dveře ujíždění, jak chtějí. 2) podobě křivý a nerovný je strop. Podlaha a strop také nejsou rovnoběžné. 3) přední dveře jsou velmi těžké, máte-li je např. nosit do vyššího patra. 4) přední dveře této výšky se mohou vlnit. 5) pojezd dole je vhodný pro tak těžké přední dveře, trváte-li na nich.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.