Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,
chtěl bych požádat o radu, čím a jak opravit spáry mezi panely. Po 30 letech kdy se na to vůbec nešáhlo, mi v zimě začal v oblasti spár promrzat panel (v roce 2013 proběhla vnitřní rekonstrukce). Slyšel jsem, že se to opravuje šedým polystyrenem, montážní pěnou a nějakým tmelem. Děkuji za rady.
Dobrý den, to myslíte opravu venkovní strany paneláku (fasády)? Jako, že si zateplíte kousek okolo Vašeho bytu? Zdravím!
doplněno 14.04.15 18:17:Budiž. Předpokládám, že nějaké lešení asi neřešíte a vše je běžně dostupné. On Vám někdo poradí přesně. Já jsem chtěl jen to upřesnění pro ostatní.
doplněno 15.04.15 07:22:bendysek85 - suříkovou základní barvou natíral již můj otec. Tuším, že byla oranžová. Kolega o ní píše, tak se zřejmě vyrábí stále. Jako přístroj na spáry bych zkusil použít nástroj zvaný kramle - drží se v ruce za jeden konec a tím druhým "šťouráte" ve spáře až vše vyšťouráte.
doplněno 15.04.15 15:03:bendysek85 - na to čištění spár to bude chtít hlavně pečlivou ruční práci a vše nedržící vyšťourat.
Možná bych potom použil na ten první nátěr čisté spáry gumoasfalt (to je taková černá barva).
Ten molitan je zajímavá věc... nechtěl bych to ve zdi domu
Zafoukání pěnou je dočasné řešení - pěna bez fasády také ztrácí svou schopnost - a troufám si říct, že při povětrnostních podmínkách v naší zemi vám pěna do roku zmizí.
Při opravě svépomocí podle vašeho popisu bych dal ten polystyren (asi extrudovaný) a zatmelil balax.cz/...
Pokud bude dělat firma, hledejte v okolí domu stavební firmu, která provádí fasádní úpravy - firmy.cz/...
doplněno 15.04.15 15:05:no to by mohlo být dobré řešení - po vyfoukání pěnou bodýčko.. autolaky-eshop.cz/...
A ten panelák je Váš, nebo Obce nebo nějakého Společenství? Jste nájemník nebo vlastník? Od toho bych se odrazil a zaútočil na vlastníka domu! Předpokládám, že se jedná o venkovní spáry!
Asi bych to staré vyškrábal vyčistl,případnou armaturu očistil od rzi a natřel suříkovou základní barvou,a spáry asi v celé tloušťce zastříkl PUR pěnou,po zatvrdnutí povrch pěny případně seříznout a opět zamáznout "medvědím hovnem"tuším bitumenový tmel a povrch tmelu vyhladil.Pěna nesmí být na povrchu-počasí ji až tak nevadí,ale spíše degraduje díky UV záření.
Práce s polysterenem je pracná - nařezat, nacpat do spár - proto ta pěna.
Panelový tmel pten původní polysteren pouze kryje, uzavírá, takže to není soná vrstva, ale jen šlupka. Odstranění by neměl být problém, pokud vezmete kramli, zatlučete ji do spáry a zapáčíte, nejspíš se vám povede vytrhnout ven ten polystyren i tou krycí vrstvou panelového tmelu.
Suříkovou barvu už X let zpátky nekoupíte, nevyrábí se z ekoologických důvodů - obsahuje olovo. Lze si ji namíchat - je to v podstatě ferměž a suříkový prášek. takže je možnost koupit komponenty a namíchat si ji doma. Jednodušší je koupit nějakou antikorozní barvu (ne vodouředitelnou) a výztuž natřít touto barvou. Ona výztuž, pokud přímo k ní nemůže voda, zas až tak moc nerezatí. Takže by postačila i obyčejná základová barva na kov, typicky třeba S2000 v červenohnědém odstínu.
Na vašem místě (protože vlastně nevíte, jak spára uvnitř vypadá = skladba) bych vzal třeba tu kramli, zkusil otevřít jednu spáru někde u země (tj dobře přístupnou), abyste viděl co a jak a pak se teprve rozhodoval dál. Jinak je to takové vaření z vody či věštění z křišťálové koule.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.