Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve sklepě jsem dal do podlahy trubku kopoflex, abych nemusel sekat do zdi drážku pro kabel. Protože je tato trubka v betonu v podlaze, je v ní již několik let voda, která nechce vyschnout (nasráží se). V této trubce kopoflex vedu kabel cykylo 3x2,5 k bojleru a ten kabel je tedy mechanicky chráněn, ale neustále ve vodě. Nevadí mu to? Nenasákne se? Kabel vede i v omítce a nechce se mi jej měnit.
pokud nebude zapnuta elektřina, vydrží tam ...
Ale vážně - máte jistotu, že kabel není přeseknutý, není poškozena izolace? Já bych ho na dané místo uložil do další bužírky nebo do zahradní hadice - aby nedošlo k mechanickému poškození. Můžete třeba i zabránit vlhkosti zatmelením konců hadice...
CYKYLo jsou určeny výhradně pod omítku. S CYKY se liší tím, že nemají gumovou výplň. Izolace je z PVC a o navlhání jsem neslyšel. Pro jistotu bych však použil CYKY a nebál bych se vody. Pokud by voda vadila, tak by nefungovala polovina veřejných osvětlení..
Co se týká Blabky, tak určitě nemáte přímé informace. Jen média chtěli senzaci, nebo ČKD si namastit kapsu. Jak je možné, že se najednou má měnit jen pár km a ne vše. Prostě pár kabelů nebylo ukončeno a ty navlhly. Ostatní jsou v cajku. Holt jen senzace a nic víc.
Dnes jsem byl na výběrku v jedné fabrice. Kabely několik let ve vodě a žádné navlhání není.
Záleží na tom, na co se ptáte. Podle technického listu nejde o kabel přímo určený do vody. Na druhou stranu může být uložen v zemi a o tom, kde je hladina spodní vody se jaksi mlčí. Podle mého názoru to kabel bez problému vydrží, jen po právní stránce je problém. Není náhodou úplně stejný prů... i v té Blance? Že CYKYLo nejsou kulaté a oranžové, to samozřejmě vím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.