Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měsíční náklady na 3 1

Od: genessis odpovědí: 2 změna:
Dobrý večer všem.
Pročetla jdsem všechno možné na internetu a přesto nenašla uspokojivé odpovědi na moje otázky.
Chci koupit byt 3 1, možná 2 1, jaké jsou měsíční náklady? Je nějaký rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a bytem družstevním (v měsíčních poplatcích)? Cca 70m2? Měla jsem za to, že se platí cca 1.500 fond oprav plus energie /- 2000, ale jak vidím, tak jsem asi byla optimistka. Je možné platit za družstevní byt 5.500 PLUS zálohy na energie? Kolik je optimální měsíční suma? Jedná se o Ústí nad Labem.
A ještě: Je samozřejmost, že každý družstevní byt bude po splacení anuity převeden do OV?
Omlouvám se, pokud je můj dotaz nesrozumitelný, ale mám opravdu zmatek a přemýšlím, jestli se mi vyplatí odstěhovat z nájmu, když ve svém bytě bych platila stejné peníze plus hypotéku...

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý večer, ono je to jako s tou otázkou, kolik je bifteků z jedný krávy. Záleží na tom jak velkých a z jak velké. Obecně nejdražší položky jsou topné, teplá voda a elektřina. Tedy kromě fondu oprav. Ten je různý a platí se ve výši schválené schůzí. Rozdíl může být i několikanásobek. Kromě toho může družstvo / SVJ splácet nějaký úvěr. K číslům - o Ústí nad Labem nemohu referovat, jsme malá obec kousek od Prahy - oněch 5500 Kč + elektrika řádově 1000 kč je u nás reálných.

K tomu převodu do OV. Naprosto není samozřejmé, že by družstevní byt bylo možné převést do vlastnictví. Je to rozdílné - družstvo od družstva. A ještě jedna informace. Pokud uvažujete o hypotéce, potom vězte, že družstevním bytem se ručit nedá. Jedině bytem ve vlastnictví nebo jinou nemovitostí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to je těžké radit. Družstevní byt nebude Váš, ale stále bude v majetku družstva.

Váš by byl byt, když budete zapsaná jako majitel v KN. Musíte si ujasnit, jestli máte touhu vlastnit a s tím spojený závazek o majetek se starat a být na něj vázána. Nebo zvolit pronájem a více svobody. Platba nájemného není dluh, ale hypotéka Vás zadluží na léta. Chcete žít s dluhem nebo nebýt zadlužená? Vlastnictví bytu nemusí snížit náklady - možná spíše naopak. Ale, veškeré náklady na to bydlení jdou a půjdou pouze směrem vzhůru. Rozhodnutí je na Vás a názorů bude celá řada. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]