Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký olej do motorové pily na řetěz?

Od: kklaban odpovědí: 15 změna:

Ahoj, jaký se má lít olej do pily na mazání řetězu? Koupil jsem pilu a koupil si k tomu i 5l hydraulického oleje. Ovšem nevím, jestli by se tam neměl dávat nějaký jiný nebo tak. Co myslíte?

PS: Sorry za nadpis místo řetězu tam měl být olej..

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, a co se praví o tom mazání řetězu v návodu k pile? Tam není uvedeno, jaký se má používat olej? Používal bych ten doporučený od výrobce. Zdravím!

doplněno 13.04.15 08:53:

Tak se podívejte po návodu na internetu - nebo tady uveďte přesný typ pily a třeba ho najdeme.

doplněno 13.04.15 09:04:

Návod (SK) je zde. Na straně 17 je o tom oleji - nemohu říci, že by výrobce něco přesně doporučil.

husqvarna.com/...

doplněno 13.04.15 09:38:

Nemáte zač. Ten návod se může určitě hodit i pro správnou obsluhu apod.

kklaban
hodnocení

Já koupil pilu z Aukra použitou a bohužel návod tam nebyl.

kklaban
hodnocení

Husqvarna 357 XP

kklaban
hodnocení

I když tam o tom oleji konkrétně nic nepíšou, děkuji vám za něj.

cuca*
hodnocení

0x

Vlastně by se tam měl lít z důvodu ochrany živ.prostřední hlavně nějaký ekologický olej - často se kupoval do lesa třeba řepkový na pečení ze supermarketu.

Jinak vlastně skoro cokoliv i ten váš hydraulický. Někdo používá i přecezený vyjetý motorový olej...

pepe1*

Přesně tak, lesáci používají klasický kuchyňský olej. I když řepkový raději ne. Když zasychá, lepí.

pila
hodnocení

0x

Hydraulika je moc řídká. Ideál je M6A, samozřejmě pokud řežete nad plachtou a piliny se spálí v kotli. Jinak venku jen ekooleje, pozor nenechávat dlouhodobě v pile - můžou zrosolovatět a pak strhnout ol. čerpadlo. Vyjetý olej je svinstvo jak pro pilu tak pro obsluhu (rakovinotvorné látky, dýcháte olejovou mlhu).

kklaban
hodnocení

O ekologii vím, ale aby mi tam po čase nějaký ekoolej dělal bordel a já to musel hlídat jestli ho tam mám nebo nemám dlouho se mi nějak nechce. Říkáte, že hydraulický je řídký, OK, tak tedy vyzkouším ten M6AD

ronyx*

Dejte tam ten M6 (A, AD) a máte po starostech. Odzkoušeno v praxi. Hydraulický je řídký, ale dá se taky z nouze použít, jen budete mít vysokou spotřebu toho oleje.
Pokud s tím nejdete do lesa, vyvarujte se ekologických olejů (řepkový a pod) - když pilu nepoužíváte dnes a denně, olej vám v pile zatuhne a zničíte si minimálně čerpadlo. Vyschlý rostlinný olej se změní na mazlavou až tuhou hmotu, která jde velmi špatě čímkoli rozpustit a vyčistit. Pokdu nevěříte, nalijte si trochu rostl. oleje do nějaké misky a nechte ho vyschnout - uvidíte sám. Já se už skoro půl roku trápím s pilou Narex po otci, kde si nenechal poradit, nalil tam rostl. olej. Nechal ho tam, pak už s pilou dělat nemohl, nic neřekl a olej v pile vyschnul. Stav je takový, že budu rád, když se mi vůbec povede pilu zachránit.

kklaban
hodnocení

Já si to také myslím, bohužel ekologie je jedna věc a platit novou pilu poté je další věc. Tak sakra ať udělaj něco, co bude ekologické, ale nebude to mít negativní následky pro pilu.

Já taky třeba řežu tři dny v kuse a pak půl roku pila stojí a abych to furt vypouštěl a čistil to se mi nechce. Ekologii mám rád, to bezesporu ale někdy je to na hlavu.

kklaban
hodnocení

Ano ten hydraulický je řídký a taky při provozu to dost stříká od řetězu a člověk je pak zasr... jak prase a navíc je vysoká spotřeba.

9cexuk9mol
hodnocení

0x

Umaže to jakýkoliv olej.

Jen pozor, že při těžbě v lese se musí používat 100% ekologický olej. To prakticky znamená, že se používají rostlinné oleje.Kamarád používá přefiltrovaný olej s friťáku, který dostává zdarma v hospodě, kam chodí na pivo. Pokuty jsou zde až miliónové a kontroly do lesa občas chodí. Ale na tvé zahradě tě nikdo kontrolovat nebude.

kklaban
hodnocení

No a neprodává se tedy nějaký eko olej, ale který po nějaké době nedělá v pile paseku (nerozkládá se, apod.) zkrátka at je klidně dražší, ale aby měl vlastnosti podobné M6A

mzxy*
hodnocení

0x

jakýkoliv obyčejný olej paramo nebo koramo, stojí 3x méně než "značkové" oleje

ekologický olej za 190 Kč je pro Bursíkovce, neplaťte víc než musíte, když můžete míz olej za 60 nebno za 45,-Kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]