Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jaký se má lít olej do pily na mazání řetězu? Koupil jsem pilu a koupil si k tomu i 5l hydraulického oleje. Ovšem nevím, jestli by se tam neměl dávat nějaký jiný nebo tak. Co myslíte?
PS: Sorry za nadpis místo řetězu tam měl být olej..
Dobrý den, a co se praví o tom mazání řetězu v návodu k pile? Tam není uvedeno, jaký se má používat olej? Používal bych ten doporučený od výrobce. Zdravím!
doplněno 13.04.15 08:53:Tak se podívejte po návodu na internetu - nebo tady uveďte přesný typ pily a třeba ho najdeme.
doplněno 13.04.15 09:04:Návod (SK) je zde. Na straně 17 je o tom oleji - nemohu říci, že by výrobce něco přesně doporučil.
doplněno 13.04.15 09:38:Nemáte zač. Ten návod se může určitě hodit i pro správnou obsluhu apod.
Vlastně by se tam měl lít z důvodu ochrany živ.prostřední hlavně nějaký ekologický olej - často se kupoval do lesa třeba řepkový na pečení ze supermarketu.
Jinak vlastně skoro cokoliv i ten váš hydraulický. Někdo používá i přecezený vyjetý motorový olej...
Hydraulika je moc řídká. Ideál je M6A, samozřejmě pokud řežete nad plachtou a piliny se spálí v kotli. Jinak venku jen ekooleje, pozor nenechávat dlouhodobě v pile - můžou zrosolovatět a pak strhnout ol. čerpadlo. Vyjetý olej je svinstvo jak pro pilu tak pro obsluhu (rakovinotvorné látky, dýcháte olejovou mlhu).
O ekologii vím, ale aby mi tam po čase nějaký ekoolej dělal bordel a já to musel hlídat jestli ho tam mám nebo nemám dlouho se mi nějak nechce. Říkáte, že hydraulický je řídký, OK, tak tedy vyzkouším ten M6AD
Dejte tam ten M6 (A, AD) a máte po starostech. Odzkoušeno v praxi. Hydraulický je řídký, ale dá se taky z nouze použít, jen budete mít vysokou spotřebu toho oleje.
Pokud s tím nejdete do lesa, vyvarujte se ekologických olejů (řepkový a pod) - když pilu nepoužíváte dnes a denně, olej vám v pile zatuhne a zničíte si minimálně čerpadlo. Vyschlý rostlinný olej se změní na mazlavou až tuhou hmotu, která jde velmi špatě čímkoli rozpustit a vyčistit. Pokdu nevěříte, nalijte si trochu rostl. oleje do nějaké misky a nechte ho vyschnout - uvidíte sám. Já se už skoro půl roku trápím s pilou Narex po otci, kde si nenechal poradit, nalil tam rostl. olej. Nechal ho tam, pak už s pilou dělat nemohl, nic neřekl a olej v pile vyschnul. Stav je takový, že budu rád, když se mi vůbec povede pilu zachránit.
Já si to také myslím, bohužel ekologie je jedna věc a platit novou pilu poté je další věc. Tak sakra ať udělaj něco, co bude ekologické, ale nebude to mít negativní následky pro pilu.
Já taky třeba řežu tři dny v kuse a pak půl roku pila stojí a abych to furt vypouštěl a čistil to se mi nechce. Ekologii mám rád, to bezesporu ale někdy je to na hlavu.
Umaže to jakýkoliv olej.
Jen pozor, že při těžbě v lese se musí používat 100% ekologický olej. To prakticky znamená, že se používají rostlinné oleje.Kamarád používá přefiltrovaný olej s friťáku, který dostává zdarma v hospodě, kam chodí na pivo. Pokuty jsou zde až miliónové a kontroly do lesa občas chodí. Ale na tvé zahradě tě nikdo kontrolovat nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.